Zijdelint Borduren
Als er één techniek is, waarbij je kunt spreken van eenvoud met groots resultaat, dan is dat wel zijdelint borduren. Toen ik deze techniek een aantal jaren geleden ontdekte, was ik gecharmeerd van de bijna tuttige bloemetjes, die een enorm gevoel van nostalgie weten op te roepen.

Ongetwijfeld is dit de meest vrouwelijke vorm van borduren: dit spel van kleur, materiaal en vorm draait vooral om bloem-motieven, en is verfijnd en zacht van uitstraling.
Omdat het lint ‘breed’ is, vorm je met een paar steken een boeket. Dit geeft enorm veel voldoening. Hierdoor is het een techniek die zich bij uitstek leent voor lieve, kleine cadeautjes ( lavendelzakjes, theemuts, tissue-doos, etui voor zakboekjes en kraamcadeautjes).
Maar de techniek biedt ook fantastische mogelijkheden binnen het brede scala aan technieken die samen vallen onder de term ‘broderie d’art’. De derde dimensie die je borduurwerk hierdoor krijgt, de zachtheid die het materiaal toevoegt aan de glans van kralen en pailletten ….
Samen ontdekken
Tijdens een workshop deze week was het weer een heerlijke tijd van ‘samen ontdekken’ van deze techniek. Een groep vriendinnen trok een middag tijd uit om iets nieuws te leren en gezellig bij te kletsen bij een kopje thee met taart:
Basis is eenvoudig
De basis van zijdelint borduren is eenvoudig. Je moet weten hoe je begint, hoe je de draad aan-en afhecht, hoe je de basissteken met zijdelint maakt, waar je op moet letten voor een optimale verwerking van dit tere materiaal, en hoe je aan het materiaal komt. Tijdens een introductie kom je dit allemaal te weten. Deze informatie is ook verwerkt in de Online Cursus Zijdelint Borduren.
Nadat je deze dingen je hebt eigengemaakt, is het heerlijk om zelf te experimenteren met kleuren en vormen … Inspiratie voor de mogelijkheden van zijdelint kun je ook vinden op Pinterest.
Vandaag heb ik mijn stagiaire een begin laten maken met deze techniek. Hier zie je haar eerste bloemen-in-de-maak:
Met deze techniek kun je losse kraagjes een persoonlijke noot geven, stoffen doosjes versieren of de rand van een hoed …
Zijdelint borduren vind je op internet in het Engels onder ‘silk ribbon embroidery’ en in het Frans onder ‘Broderie au ruban de soie’.
Voorbereiding zijdelint: strijken
Voordat je begint met borduren, kun je het zijdelint even strijken. Vaak is het strak opgerold op een kaartje in een la gelegen, of heeft het op een andere manier te lijden gehad, waardoor het niet meer strak en glad is. In het volgende filmpje kun je zien hoe je eenvoudig met een plantenspuit met water en een strijkbout het lint helemaal glad strijkt:
Wat zou jij graag met deze techniek willen doen?
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.