Tijdens de cursussen wordt er gewerkt op kleine, individuele borduurframes. Deze frames zijn praktisch en makkelijk te vervoeren, zelfs nog in bus en trein. Voor een groot frame heb je meer ruimte nodig en die verplaats je bij voorkeur niet.
Voorbereiding
Begin je met broderie d’art, dan ben je aanvankelijk vooral bezig met het leren van technieken op het gebied van borduren en met name het werken met verschillende materialen en de techniek van de tamboernaald. Je leert de basics van het opspannen van het frame en maakt ‘iets’ met kralen, pailletten, swarovski en andere materialen. De vorm is meestal tamelijk eenvoudig en de omvang altijd te overzien.
Wanneer je gaat werken aan een groot project, zoals bijvoorbeeld een lange avondjurk, dan komen er meer dingen om de hoek kijken.
In deze blogpost vertel ik je hoe ik met een aantal zaken omga. Mocht je aanvullende tips hebben, vermeld die dan gerust in een commentaar onder dit verhaal.
- Begin pas met borduren wanneer de japon is afgepast en de jurk de perfecte pasvorm heeft
- Op welke stof ga je borduren? Zijden organza, tule of een andere stof?
- Heeft het materiaal een ondersteuning nodig tijdens het borduren? (bijvoorbeeld bij tule om een dichtere stof te krijgen of om het patroon op aan te kunnen brengen)
- Wanneer je met verschillende lagen stof en/of ondersteuning werkt (oplosbare borduurvlies) is het belangrijk dat die lagen van tevoren precies op elkaar worden gespeld en geregen, eventueel met tussenliggende rijg-lijnen om schuiven van de verschillende lagen te voorkomen. Bij voorkeur worden deze rijg draden niet aan-of afgehecht. Hierdoor kunnen ze later makkelijker verwijderd worden zonder de stof te beschadigen. Bij deze zijden stof hebben we dun katoenen garen gebruikt en dunne naalden. Deze beschadigen de fijne zijde niet
- Het inspannen van het frame vraagt zonodig om nòg meer precisie dan bij een klein frame. Door het grotere oppervlak wordt de spanning sowieso minder dan bij een klein frame. De kleinste afwijking bij het opnaaien op het keperband geeft meteen een aanzienlijk mindere spanning. Werk dus met chirurgische nauwkeurigheid
- Behandel de op elkaar gespelde lagen als één stof
- Houd rekening met de draadrichting van de stof en plaats het patroondeel in de juiste richting: dit is essentieel voor de valling van het uiteindelijke kledingstuk
Borduren
Borduren op een groot frame heeft voor-en nadelen. Door de breedte kan het noodzakelijk zijn om af en toe aan de andere kant van het frame te gaan zitten. Het fijne aan een groot frame is, dat het plaats biedt aan maximaal zes borduursters. Hierdoor kan het borduurwerk sneller worden gerealiseerd.
Wanneer je met verschillende lagen stof en/of vlies werkt, is de stof niet langer doorschijnend. Hierdoor wordt het werken met de Lunéville naald bemoeilijkt. Natuurlijk leer je gaandeweg vanzelf foefjes om hiermee om te gaan. Het is in elk geval handig om een handspiegel in de buurt te houden. Hiermee kun je je eigen werk aan de onderkant van het frame beoordelen, zonder dat het frame in zijn geheel moet worden omgekeerd. Dat is altijd een behoorlijke klus als je met zoveel mensen werkt.
Patroon overbrengen
Wanneer het frame is ingespannen worden de patroondelen op de stof gespeld. Gebruik hiervoor bij voorkeur dunne spelden met glaskop. Zo bescherm je zoveel mogelijk de tere zijden stoffen.
Om geen krijt, potlood of andere strepen op de witte stof achter te laten (ik neem het risico niet!) wordt de omtrek nu aangegeven met een zijden draad in een afstekende (maar niet afgevende) kleur. Ook het patroon van het borduursel zelf wordt met garen overgebracht. Door het papieren patroon in de buurt te houden kun je altijd controleren of je op de goede weg bent. Je begint met het aanbrengen van de grote motieven en vult dan aan met de kleineren motieven. Op deze manier houdt je goed overzicht over het totaal beeld.
Voordat er geborduurd wordt ‘in’ de jurk zelf, maak je nog wat laatste proefjes aan de rand van het frame om je materialen en kleurgebruik nog een laatste keer te testen.
-wordt vervolgd-
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.