Al Aire Borduren in het Kort
De naam Al Aire (Spaans voor ‘ in de lucht’ ) borduurwerk is in Nederland tamelijk nieuw. Het is een techniek waarbij je weliswaar een oude trapnaaimachine gebruikt, maar die toch onder de noemer handborduurwerk wordt geschaard. Dat komt, omdat er bij deze techniek niets is geautomatiseerd.
Bij Al Aire wordt er met een onzichtbaar garen (monofilament) garen, band of koord op stof genaaid. Hiermee wordt het ook wel vergeleken met het borduurwerk zoals gedaan wordt door de Cornely machine, maar als je goed kijkt, zie je al gauw het verschil.
Omdat je met transparant garen werkt, kun je heel vrij bewegen. Je ziet je steken immers nauwelijks. En terwijl je vrij de stof (in een borduurring) beweegt, leg je met je andere hand garen in een patroon op de stof, die je vervolgens op de stof vast stikt.
In het kort is dit wat Al Aire borduurwerk inhoudt. Het ”in de lucht” slaat op het feit dat als je deze techniek op tule toepast, het borduurwerk in het luchtledige lijkt te zweven.
Is deze techniek moeilijk om te leren?
Nu vraag je je waarschijnlijk af: is deze techniek moeilijk om te leren? Als je een beetje handig bent met de naaimachine en niet een motorische drempel ervaart, dan is het zeker te doen! Maar zoals met elke nieuwe vaardigheid, geldt ook hier: oefening baart kunst!
Het gaat dan vooral om je hand-oog coördinatie. Het duurt gewoon een tijdje voordat je het bewegen met je voeten onder de knie hebt. Vervolgens is het even zoeken naar de juiste draadspanning en het combineren van verschillende handelingen met je linker-en rechterhand. Al deze technieken kun je in twee dagen ervaren. Om ze echt onder de knie te krijgen, zul je daarna thuis moeten gaan oefenen. Het heeft namelijk pas zin om je verder te bekwamen, als je de basis automatisch kunt uitvoeren.
Wat onderscheidt deze techniek van Broderie d’Art?
Waar er bij broderie d’Art veel gewerkt wordt met kralen en pailletten, richt Al Aire borduren zich meer op garens en bandjes. Het resultaat is minder verfijnd, maar wel spannend en dramatisch. Perfect voor een bijzondere bruidsjurk of theater kleding dus.
En ook niet geheel onbelangrijk: deze techniek is vele malen sneller te realiseren dan de technieken met (tamboer) naald en draad. Dat betekent dat je in relatief korte tijd toch uniek handwerk kunt maken. Een winst die zich niet alleen vertaalt in tijdswinst, maar ook in een lagere kost-prijs (en dus voor een grotere groep klanten haalbaar).
Internationale Studieweken
Tijdens de Internationale Studieweken is er nog ruimte voor één cursist om zich bij ons te voegen voor deze tweedaagse cursus. Aangezien er op dit moment niet veel cursussen LIVE worden gegeven, is dit dus een buitenkansje. Als jij hierbij wil zijn, meld je dan aan via deze link.
___________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de mode industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.