Instagram Live Q&A
Afgelopen woensdag gaf ik een live-Q&A op Instagram (@dutch_couture_academy). Superleuk om jullie daar te zien! Er was gelegenheid om mij -live in de ‘uitzending’ – een vraag te stellen. En tussendoor liet ik jullie de hoofdruimte van mijn studio zien.
Eén van de onderwerpen die aan de orde kwamen was het dragen van een witte jas. Dit is namelijk een vraag die mij vaak gesteld wordt. Graag licht ik hier het gebruik van die witte jas toe.
Witte Jas
DE witte jas roept bij iedereen associaties op: bij de één is dat van een slagersjas, bij de ander die van een dokter. In beide gevallen zorgt de witte jas ervoor dat je precies weet hoe schoon er gewerkt wordt. Wel een fijn idee.
In het geval van de dokter is er ook nog dat aspect van status: een verpleegkundige draagt een uniform, een dokter draagt een JAS. Hiermee is zijn of haar status rechtstreeks duidelijk in de omgeving van een kliniek of ziekenhuis.
De Witte Jas in het Atelier
En dan komen we natuurlijk bij de witte jas in het atelier. Waarom gebruiken we die? Geeft het ons status? Nou, niet meteen. In het atelier wordt het gezien als ‘werk kleding’. Zien we hieraan of we ‘schoon’ werken? Ook niet meteen, aangezien we over het algemeen ‘droog’ werken.
Waarom dragen we DAN die witte jas?
We dragen ‘m om een omgekeerde reden: hiermee beschermen we ons (borduur) -werk tegen mogelijke ‘schade’ van onszelf, van onze kleding.
Stel je voor dat je in de koude winter bezig bent met het borduurwerk van een witte bruidsjurk. Honderden uren worden besteed aan een kostbaar en rijk geborduurd geheel. Alle materialen zijn wit of heel licht van kleur. En jij? Jij draagt een warm mohair-vest, zo heerlijk behaaglijk! Maar … de vezels van dit vest zijn, hoe dun ook, zwart. Zodra ook maar een haartje van je vest terecht komt tussen de draden van je borduurwerk (wat in het geheel niet ondenkbaar is), dan wordt het eigenlijk vastgezet met je steken. Hiermee komt er over het oppervlak van je borduurwerk een waas te liggen van deze zwarte vezels. Het is echt onbegonnen werk om al deze vezels er één voor één met een pincet tussenuit te halen.
Ter bescherming van deze bruidsjurk, draag je dus een jas die voorkomt dat vezels uit je eigen kleding verstrikt raken in je werk. Een heel praktisch argument. Heeft dus niets met status te maken.
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Dutch Couture Academy richt zich op (aankomend) professionals in de mode-industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.