Hergebruik van vintage materialen en herwaardering door recycling van design uit vroeger tijden (fifties, sixties, seventies, eighties) is op dit moment grote trend. Je ziet het in interieurs met de aandacht voor vintage, vintage-look, retor-geïnspireerde prints en vormen … maar ook op het gebied van mode. Graag deel ik hier een paar van de labels, mensen en initiatieven die mij aanspreken. En ik sluit af met een project waarbij ik zelf een oud, kanten tafelkleedje heb gerecycled.
Recycling betekent hergebruik. Bij recycling gaat het om het terugwinnen en opnieuw voor gebruik geschikt maken van grondstoffen uit afval.
Vintage materialen met nieuw doel
Jarenlang heb ik intensief contact gehad met het brein achter GoodsToRemember, Ageeth Jak. Wij leerden elkaar tijdens een cursus kennen en bleken wel heel veel overeenkomstige interesses te hebben. We deelden kennis en ideeën op het gebied van naaien en patronen, overlegden bij technisch lastige zaken, brainstormden over concepten voor bedrijfsmatige toepassing van onze kennis en hebben daarbij ook nog veel gelachen. Een heerlijke combinatie.
Mede dankzij deze periode zijn wij allebei op het spoor van onze persoonlijke passie gekomen. Bij Ageeth bleek dat het verwerken van textiele materialen met een bijzondere betekenis voor mensen tot persoonlijke gebruiksvoorwerpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het maken van een quilt van babykleertjes, of het verwerken van de kleding van een overleden familielid in een kussen voor op de bank. Een manier om kostbare herinneringen levend en tastbaar te houden.
Pinterest: verzamelplek voor ideeën
Dé bron voor recycle-projecten is volgens mij Pinterest. Dit platform biedt je de mogelijkheid om snel ideeën te verzamelen voor hergebruik van materialen. Zelf doe ik dat op mijn moodboard met de titel ‘Re-and Upcycling Clothes’. Voor jonge meisjes die er graag fashionable willen uitzien maar een beperkt budget hebben, is deze pagina interessant (deze vond ik dankzij Pinterest): Pretty Designs.
Een zoekterm als ‘re-and upcycling interior’ levert mij onder andere het volgende resultaat op voor het upgraden van je interieur.
Van denim tot couture
De glitter en glamour van prachtig borduurwerk, maatkleding en feestelijke rode-loper jurken lijken misschien in schril contrast te staan met een trend van hergebruik, maar … ook hier zie je een kentering. Eco-labels werken graag met gebruikt textiel. Oude stukken kant krijgen een nieuw leven, bijzondere kralen kettingen worden losgehaald en in borduursels hergebruikt … De mogelijkheden om vintage materialen een nieuw leven te geven zijn eindeloos.
In Nederland, dat sowieso een land is van no-nonsense kleding, wordt al veelvuldig gewerkt met oude postzakken en spijkerbroeken. Het is hip om met oude of afgedankte materialen te werken. Dat dit niet hoeft te blijven steken in het maken van tassen en kussens, hebben ontwerpers als Jan Taminiau (postzakjasje dat door prinses Máxima werd gedragen in 2009) en Ronald van der Kemp al ruimschoots bewezen.
Van der Kemp noemt het op zijn website als volgt:
Uit ‘New ethics in luxury fashion’
Creating a sustainable demi-couture wardrobe presented twice a year during Paris Couture Week. Curating a mix of high quality existing materials; high-end leftover stock, vintage couture fabrics, production discards and re-purposed materials for an exiting eclectic mix.
Tijdens een vakantie in Denemarken kwam ik werk tegen van Maibritt Kokholm. Zij maakt bijzondere avond-en bruidskleding van oud kanten jurken, onderjurken, oude bontjassen, en oude fournituren. De resultaten zijn sprookjesachtig en mijn dochter en ik hebben ademloos gekeken naar de prachtige creaties. Soms werkt ze met de oorspronkelijke kleur, soms worden de materialen geverfd in een subtiel dégradé.
Kant
Een rond tafelkleedje … saai en ouderwets? Of juist hip? Oordeel zelf.





Heb jij interessante ideeën voor het recyclen van textiel en fournituren? Deel ze met ons en schrijf een reactie onder dit blog bericht.
________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de mode die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Heeft u iets aan 5 oude bontjassen? Voor hergebruik?
Ik vind het zonde om ze weg te gooien en wie weet heeft u er nog iets aan.
Jazeker! Die zijn van harte welkom!
Heeft u iets aan een oude bontjas?
Hallo Marijke,
Ja! Er zijn allerlei manieren te bedenken om een bontjas een tweede leven te geven. Van harte welkom!
Groet,
Saskia