Vakmanschap ontwikkelen
In vroeger tijden ging je om een ambacht te leren bij iemand ‘in de leer’, je keek dagelijks over de schouder van een ‘meester’ mee en bouwde langzaamaan ervaring op in het handmatig maken van een voorwerp. Elk minutieus detail leer je op deze manier van dichtbij, terwijl je vragen kon stellen en zelf ging oefenen. Nog steeds wordt deze manier van leren gebruikt. Het heet nu vaak anders (stage, leertraject of traineeship), en het heeft een kortere duur, maar het doel (kennis en ervaring opdoen in een situatie waarin je veel vragen kunt stellen en stap-voor-stap kunt groeien) is hetzelfde. De mensen die we in dit verslag Mastering Broderie d’Art 2017 volgen, hebben een fantastisch startpunt voor het ontwikkelen van vakbekwaamheid op het gebied van haute couture borduurwerk.
Door de komst van internet kun je een deel van dit traject ook in je vrije tijd doen en op afstand. Het is heel eenvoudig om filmpjes te delen waarin je technieken worden uitgelegd en voorgedaan. Via WhatsApp, Facebook en email kun je al je vragen stellen en door het online delen van foto’s kun je rechtstreeks feedback krijgen op je eigen werk. Al deze manieren kunnen worden ingezet om vakmanschap over te dragen. Dit biedt veel mensen de mogelijkheid om zich (part-time) te bekwamen in bijzondere technieken en vaardigheden. En dat is mooi. Met ondersteuning van techniek kun je het leertraject compleet anders vormgeven en de duur verlengen. Geen afgebakende periode meer, maar ‘een leven lang leren’ ook op het gebied van ambacht.
Einde of Begin
Cursisten komen mijn atelier binnen met enige borduur-of naaiervaring, en al of niet een professionele achtergrond op een van die vlakken. Vanuit de filosofie van ‘een leven lang leren’ is het startpunt van elke cursist anders. Mastering Broderie d’Art is een manier om je verder te bekwamen in broderie d’art en geeft je de kans om te ontdekken of je een toekomst ziet met borduren in een -hoofd-rol. Vanwege de totaal verschillende startposities van de cursisten, is het resultaat na deze cursus meestal passend bij de fase van je ontwikkeling. Voor sommigen is het een startpunt, voor anderen het eindpunt van een leertraject.
Natuurlijk kan een programma van een paar maanden geen lange leer-werk periode vervangen. Je kunt de basis leggen, of nieuwe technieken toevoegen aan een bredere basis, om hiermee verder te gaan. Voor het beheersen van alle mogelijkheden is het belangrijk om jezelf toe te leggen op het verder leren. Door oefening en door het volgen van onderwijs. Zodat je vakmanschap in beweging blijft en constant groeit. Tijdens dit programma besteden we aandacht aan hoe je je blijft ontwikkelen. Waar je inspiratie, kennis en materialen vandaan haalt. Hoe je tot een ontwerp komt.
Weinig mensen beseffen hoeveel tijd er zit in het leren doorgronden van een ambacht. Bij borduren zeggen we vaak dat je ‘kilometers moet maken’ om het vak te ‘verstaan’. Als cursisten dan met een paar geborduurde figuurtjes aankomen en teleurgesteld zijn dat het borduren nog niet vloeiend verloopt, dan valt mijn mond open van verbazing.
Over succes in het leven wordt wel gezegd dat je bereid moet zijn om dingen te doen die anderen niet doen (Zig Ziglar). Bij borduren is dat net zo. Ben jij bereid om die kilometers te maken? Om andere zaken opzij te zetten om dit ambacht te leren? Dan is dit programma iets voor jou. Dan kan dit programma een begin zijn van een totaal nieuw leven. Klinkt lekker dramatisch hè? Maar voor veel mensen is het echt zo.
Verslag Mastering Broderie d’Art 2017
Graag deel ik wat foto’s van wat cursisten die dit voorjaar het programma ‘Mastering Broderie d’Art 1’ hebben afgerond hebben gemaakt.
Mood board
De eerste foto laat een mood board zien. Dit is een opdracht die in de eerste les wordt gegeven en die de basis vormt voor de uiteindelijke eindopdracht. Dit mood board was versie twee van de betreffende cursiste. Soms is het lastig om keuzes te maken en wordt een mood board een verzameling ‘mooie dingen’ zonder lijn. Bij dit mood board ‘begreep’ iedereen de bedoeling. En dat is een belangrijk uitgangspunt als je iets aan anderen wil overbrengen.
Bij de tweede foto zie je een borduuropdracht die volgens beschrijving is gemaakt. Hierbij gaat het om het leren van bepaalde technieken met de tamboernaald, zoals het onregelmatig verwerken van kralen, het vullen met garen, het verwerken van pailletten met de ‘point-tiré’, het maken van hoeken en verschillende afwerkingen. Dit ontwerp wordt toegevoegd aan je portfolio, waardoor je met concreet borduurwerk kunt laten zien wat je voor anderen kunt betekenen op het gebied van haute couture borduurwerk. Een voorbeeld zegt meer dan duizend woorden.
Portfolio
De manier waarop het portfolio wordt vormgegeven is voor iedere cursist anders. Een leuk onderdeel tijdens de laatste cursusdag om te zien hoe verschillend dit wordt aangepakt. En … het portfolio is net als je vakmanschap een ‘project in ontwikkeling’; het verandert en groeit naarmate jij verandert en groeit.
Eindopdracht
Aan het eind van dit opleidingstraject maakt ieder een ontwerp op basis van het eigen mood board. Het is fantastisch om telkens weer te zien hoe broderie d’art totaal verschillend kan worden geïnterpreteerd en toegepast. Het is een techniek met enorm veel verschillende gezichten.

De lieflijkheid van dit borduursel is prachtig in combinatie met de kleurkeuze en het ontwerp; een kleine clutch bij een supervrouwelijke jurk. Fijn als alle details zo kloppen!
Alina documenteerde haar werk met uiterste preciezie en bond het samen in twee prachtige portfolio’s. Haar werk wil ik jullie niet onthouden, omdat het helemaal ‘eigen’ is zonder concessies te hebben gedaan:




Ben je enthousiast geworden over deze manier van borduren met allerlei verschillende materialen? Meld je dan aan voor één van de online of offline cursussen. Of stuur een mail naar saskia@saskiaterwelle.nl voor meer informatie.
__________________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de modeindustrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.