In 2014 volgde ik een online masterclass van de Japanse ontwerper Shingo Sato. Tijdens deze cursus maakte ik kennis met zijn visie op ‘creative pattern design’, die wonderwel bleek aan te sluiten op de ervaring die ik inmiddels had opgedaan met mouleren.
Bij mouleren drapeer je stof om een paspop of persoon, om zo tot een ontwerp en de juiste pasvorm te komen. De technieken die ik leerde van Shingo Sato voegden hier allerlei bewerkingen aan toe die de stof een spannende extra rol in de schijnwerpers geeft.
Hieronder zie je een aantal uitwerkingen van zijn technieken, door mij uitgevoerd.
Onderwijsmethode Shingo Sato
Zijn onderwijsmethode is tamelijk onconventioneel, althans in de ogen van een Nederlandse. Hij geeft je een aantal foto’s van een ontwerp, een korte video waarbij je hem bezig ziet maar waarbij geen tekst hoort of gesproken uitleg. Puur op basis hiervan moet je zelf het patroon uitwerken. Voor de meeste ontwerpen geldt de bijkomende eis dat het ontwerp uit slechts één patroondeel mag bestaan. Je zult begrijpen dat het op z’n zachts gezegd lastig is om deze opdrachten uit te voeren. Het vraagt enorm veel doorzettingsvermogen en ruimtelijk inzicht. Wanneer je het patroon en de uitwerking in stof hebt gemaakt, stuur je foto’s hiervan in ter beoordeling. Jouw ontwerp wordt vervolgens goed-of afgekeurd. Wanneer het wordt afgekeurd, heb je de mogelijkheid om het ontwerp nogmaals te maken en opnieuw met foto’s in te dienen, net zolang tot het goed is, mits binnen de gestelde termijn. Je krijgt echter geen enkele uitleg waaròm jouw ontwerp is afgekeurd. Dat mag je zelf uitzoeken. De keren dat dit mij is overkomen was ik onthutst. Ik was ervan overtuigd dat ik de opdracht goed had geïnterpreteerd. Het kost op zo’n moment echt moeite om je er weer toe te zetten opnieuw te beginnen. Vaak betekent het een hele dag werken dat je zo in de prullenbak kunt gooien. Bedenk daarbij dat dit soort opdrachten altijd bovenop je normale werk komen.
#keepsmiling!
Het behalen van het certificaat van deze masterclass, als eerste in Nederland, voelde dan ook als een hele prestatie, die alle slapeloze nachten en lange dagen werken weer goedmaakten …
Doorgeven van kennis
Sinds deze eerste en gedegen kennismaking met TR pattern design, ben ik doorgegaan om de technieken verder uit te werken. Ik heb ze toegepast in kledingstukken, heb er een lezing over gegeven in het Textielmuseum in Tilburg, waar ik ook een serie masterclasses verzorgde over dit onderwerp. Ook in mijn eigen atelier heb ik verschillende cursussen gegeven, waarbij ik (dit keer mèt uitleg!) de basisprincipes heb onderwezen aan de cursisten. Het doorgeven van kennis vind ik een fijne manier om mijn eigen know-how meer diepte te geven. Door anderen uitleg te geven, leer je zelf de techniek beter kennen.
TR Super Master Challenge 2018
Om mijzelf deze zomer opnieuw uit te dagen en weer helemaal ‘in de Japanse patroontechniek te duiken’, besloot ik mee te doen met de jaarlijkse TR Super Master Challenge. Het was in 2015 dat ik voor de laatste keer hieraan had meegedaan. Deze challenge wordt georganiseerd door Shingo Sato voor alle mensen die zijn uitgebreide masterclass hebben gevolgd en binnen de termijn succesvol hebben afgerond. Op dit moment zijn dat 117 mensen wereldwijd. Deze zomer hebben 22 mensen (waaronder ik) de eerste fase van deze challenge behaald. Graag deel ik met jullie mijn resultaten hieronder.
Het is zo gaaf om dingen te doen waarvan je aanvankelijk denkt: HOE ga ik dit doen? Waar je aanvankelijk van denkt dat het te moeilijk is, te tijdrovend, te … Het maakt uiteindelijk de voldoening des te groter.
Dit was deel 1 van de challenge. Deel 2 volgt in december. Blijf deze blog volgen om te zien of die challenge me ook weer gaat lukken te volbrengen.
Vernieuwd cursusaanbod
De ontwikkelingen in de mogelijkheden om met patronen te werken en te verwerken staan niet stil. Wij zijn bezig om ons cursusaanbod te verbeteren en aan te passen aan de huidige mogelijkheden. Hierbij staan we niet alleen stil bij de ambachtelijke kant van het maken van patronen via moulage en Japanse patroontechnieken, maar gaan we ook verschillende mogelijkheden ontdekken waarbij we gebruik maken van computer en iPad, waarbij je van schets en concept kunt werken naar de technische uitvoering van kleding. Blijf de aankondigingen volgen via deze site en de verschillende sociale media.
Heb jij vragen over moulage, Japanse patroontechnieken of over het cursusaanbod? Plaats een comment hieronder en ik kom er zo snel mogelijk op terug. #durftevragen #patroontechniek #hautecouture #courses
________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de mode die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Leuk blog en heel interessant om te lezen.
Alsnog gefeliciteerd !
Dank je wel Ilse! 🙂