Een ‘Challenge’: wat is dat?
De letterlijke vertaling van het woord ‘challenge’ is ‘uitdaging’. De term wordt overal op internet ingezet bij bewuste activiteiten die mensen de kans te geven te groeien, uit hun comfort-zone te stappen (ook weer zo’n term …) en meer te doen dan ze dachten dat mogelijk was. Een geweldige mogelijkheid dus om los te komen van je vaste routine en ergens helemaal voor te gaan.

Waarom is deze term vandaag de dag zo hip?
De tijd dat je een opleiding volgde en daarna je leven lang hetzelfde werk deed, is voorbij. We moeten (en willen!) blijven leren om de ontwikkelingen in zowel de samenleving als de techniek bij te kunnen houden. We kunnen het ons niet veroorloven om stil te blijven staan.
Voor die ontwikkeling wordt er steeds meer een beroep gedaan op je ‘zelfsturende vermogen’: kun jij voor jezelf een pad uitstippelen voor je eigen ontwikkeling? Weet jij waar je over vijf jaar wil staan als mens en als professional? En wat moet je vandaag doen om over vijf jaar op die plek te zijn?
Internet is een heel toegankelijke manier om ‘challenges’ te delen. Het meedoen hieraan kan je helpen om door te groeien naar de volgende stap in je leven of je beroep.
Shingo Sato
Op mijn vakgebied kwam ik in 2013 in contact met de Japanner Shingo Sato. Sato is een bijzondere ontwerper en patronen maker die op een heel eigen manier naar het menselijk lichaam kijkt, en hoe die te kleden. Met ingenieuze patroontechnieken in combinatie met moulage vormt hij ogenschijnlijk simpele basisvormen om tot ware kunstwerkjes. Hierbij worden onder andere origami technieken toegepast.
Ik volgde in 2013 een masterclass van vier maanden bij deze ontwerper, waarbij ik stap-voor-stap steeds moeilijker opdrachten kreeg. Op basis van video’s zonder tekst en uitleg, reproduceerde ik de opdrachten. Ik stuurde daarvoor foto’s op van mijn resultaten. Deze werden goed- of afgekeurd, ook weer zonder tekst en uitleg. Een moeizaam proces. Maar, dit telkens streven naar goedkeuring, net zolang tot het hele plaatje klopte, bleek naast lastig te zijn, toch óók veel voldoening te geven.
Voor zowel de masterclass als de challenge, draait het hele verhaal om het maken van het patroon. Dit patroon wordt telkens in de vorm van een proefmodel gemaakt. Vaak van een rest stof en slechts de helft van het uiteindelijke kledingstuk. Dit om materialen en tijd te sparen. De proeven die je hieronder ziet, zijn dus geen draagbare kledingstukken, maar projecten die een indruk geven van het uiteindelijke resultaat.
Hoewel Shingo Sato over de hele wereld lesgeeft, telkens cursussen van enkele dagen, zijn er maar weinig mensen die een langer traject hebben afgerond zoals ik. Deze selecte groep patronen makers en ontwerpers van over de hele wereld worden ieder jaar uitgenodigd voor een …. CHALLENGE!
De challenge van 2018 werd dit keer opgesplitst in twee rondes: een ronde met vijf opdrachten in augustus, en een ronde van vijf opdrachten in januari 2019. Elke keer weer is het een race tegen de klok om op tijd klaar te zijn. Tijdsdruk speelt namelijk altijd een rol. Niemand kan zich fulltime aan de opdrachten wijden. Het is een activiteit die je bovenop je dagelijkse werkzaamheden doet.
Eerste Ronde TR Super Master Challenge: augustus 2018







Tweede Ronde TR Super Master Challenge: januari 2019
In januari was de tweede ronde van deze challenge. Ik laat je van de eerste opdracht hier stap-voor-stap zien hoe dit eruit ziet, zodat je een idee krijgt.






De andere opdrachten van de tweede ronde laat ik je ook zien. Het gaat het steeds om een twist, en wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd door toepassing op een ander deel van het lichaam (rok, mouw, kraag) en door de eis dat het patroon uit één deel moet bestaan. Vooral dat laatste zorgt voor slapeloze nachten …
















Wat een lang verhaal zo, met al die foto’s. Ik hoop dat jullie het interessant vinden om alles bij elkaar te zien, en ook hoe een patroon tot stand komt. Mocht je zelf interesse hebben om met moulage of TR Pattern/ Creative Pattern Design aan de slag te gaan, overweeg dan eens een cursus in het atelier.
Gewichten voor patronen zelf maken
De gewichten die je op de foto ziet, zijn zelfgemaakt met een tutorial van internet. Je vindt deze tutorial hier.
___________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de mode-industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.