Veelzijdig Jasje
Onlangs stelde ik op Instagram de vraag of mensen geïnteresseerd zouden zijn om te weten welke technieken er zijn die het couture ‘CHANEL-geïnspireerde’ jasje typeren. Door de vele positieve reacties besefte ik weer eens dat ik zelf veel zaken als vanzelfsprekend ben gaan beschouwen, die dat eigenlijk niet zijn. Daarom vandaag een blog over die kenmerkende couture technieken die worden toegepast in dit bedrieglijk eenvoudig-ogende jasje. Technieken die, wanneer je ze eenmaal beheerst, van toepassing blijken in talloze andere kledingstukken.
Allereerst wordt het model bepaald via moulage. Moulage is een manier om door middel van draperen op een paspop of persoon te komen tot een perfecte pasvorm. Een pasvorm die niet gebaseerd is op de grote gemene deler van ‘de mens’, maar één, die rekening houdt met de unieke vorm van iedere persoon- inclusief de mogelijke verschillen tussen de linker-en rechter lichaamshelft. Dit is een techniek die in couture eigenlijk standaard wordt gebruikt.

Tien Technieken Couture Jasje
Daarnaast zijn de volgende 10 technieken kenmerkend voor het CHANEL-geïnspireerde jasje:
3-delige Mouw
Voor de couture versie van het CHANEL-geïnspireerde jasje wordt gebruik gemaakt van een 3-delige mouw. Dit heeft twee belangrijke redenen:
- de derde deelnaad geeft meer mogelijkheden om de pasvorm aan te passen, en dan met name de wijdte van de bovenarm
- de split kan zó geplaatst worden dat de kostbare en versierende knopen en band bij de split niet alleen beter zichtbaar zijn, maar de knopen ook worden beschermd tegen onnodig krassen

Geïntegreerde vulling schouder (indien van toepassing)
Hoewel in dit specifieke jasje geen aparte schoudervulling wordt gebruikt, is er wel de mogelijkheid om de schouder enige vorm te geven door middel van een speciale, geïntegreerde truc!
Exclusieve stoffen en voering
Het gebruik van exclusieve stoffen voor jasje en voering zijn niet alleen mooi, maar hebben ook een reden. Niet in de laatste plaats rechtvaardigen deze mooie materialen de vele uren handwerk die in het maken van dit couture jasje zitten!
Naaien met de hand
Waar het bij confectie kleding allemaal draait om snel en handig, draait het bij dit jasje om mooi en met aandacht. Dit uit zich onder andere in de manier waarop genaaid wordt. Bijna alles wordt handmatig verwerkt, handmatige technieken die een ‘levend’ karakter geven aan de kleding. Wist je dat je door met de hand te werken veel makkelijker stof kunt inwerken?
Ingenieuze Versteviging
Bij dit jasje wordt niet alleen geen traditionele versteviging gebruikt, het hele concept van verstevigen wordt omvergeworpen! Hier ontdek je hoe je op een totaal andere manier kunt kijken naar verstevigen van een jasje door middel van andere technieken.
Band
Kenmerkend voor deze couture jasjes zijn de banden langs de randen van hals, voorkant, zoom, split en zakken. Je kunt een kant-en-klaar band hiervoor gebruiken, of een eigen versie samenstellen en ontwikkelen door middel van breien, haken of weven. Zelf maken biedt oneindig veel mogelijkheden tot variatie en aanpassing aan de persoon, de gelegenheid, de stof en de gewenste uitstraling.

Zakken
Zakken die met de hand worden genaaid, versierd met band en op het jasje gezet.
Handgemaakte Knoopsgaten
Voor de knoopsgaten geen knoopsgaten automaat op de machine, maar steek voor steek zelf gemaakt. Dit is een kunst die je niet zomaar onder de knie hebt. Vooral lastig in verband met de grofgeweven stof waar het jasje van wordt gemaakt.
Voering
De voering wordt tegelijkertijd met de buitenstof verwerkt. Gebruikelijk is het om een voering apart te naaien en vervolgens in het jasje te hangen. Het is vooral de manier waarop de buitenstof en voering samen worden gevoegd (gequilt) die het jasje het ongekende comfort en soepelheid geven.
Verzwaarde Zoom
De knopen die het jasje traditioneel versieren op de zakken in het voorpand zijn juwelen; niet alleen qua uitstraling, maar ook qua gewicht. Hierdoor zou het jasje de neiging kunnen hebben naar voren te gaan hangen. Om dit tegen te gaan wordt een zware ketting in de zoom toegevoegd. Dit brengt evenwicht waardoor het jasje mooi blijft hangen. In couture worden al loodveters met dit doel gebruikt. Voor het klassieke jasje van CHANEL wordt een sierketting zichtbaar aan de binnenkant van het jasje genaaid.

Dit najaar start opnieuw deze bijzonder cursus!
We gaan in september weer van start met een nieuwe groep voor deze bijzondere couture naai-cursus. Een cursus die we bewust spreiden over enkele maanden, zodat je in alle rust er thuis aan kunt werken, en keer op keer terugkeert met vragen. Ook kan op deze manier het jasje telkens weer worden gepast. Samen met anderen hier aan werken geeft enorm veel plezier en herkenning. Het delen van een passie voor couture werkt aanstekelijk:
The Couture & Craftsmanship Concept: Sewing Secrets
Deze cursus maakt onderdeel uit van het Couture & Craftsmanship Concept: Sewing Secrets. Het programma is opgezet om je verder te ontwikkelen in couture naaitechnieken op een projectmatige wijze. De technieken die in deze cursus aan bod komen zijn universeel toepasbaar op andere couture kledingstukken. Je maakt je een nieuwe, handmatige manier van werken eigen die je veel plezier en voldoening geven, omdat het resultaat er vervolgens ook naar is.
Vooropleiding
Misschien vraag je je af wat je niveau moet zijn om deel te kunnen nemen aan deze cursus? Eigenlijk moet je jezelf zien als een gevorderde naaister of coupeuse, of als modemaker met uitgebreide ervaring in het naaien van jasjes. Als je altijd de makkelijke weg hebt gekozen, dan is dit niets voor jou. Je mist dan de ervaring die je opdoet wanneer het lastig wordt!
Bij voorkeur heb je een opleiding op het gebied van mode gedaan, maar ook als ervaren amateur ben je van harte welkom!
In de video hieronder vertelt Anja over haar ervaring in het maken van haar eerste jasje gedurende een cursus bij Dutch Couture Academy. Anja is een zeer ervaren amateur-naaister, met een grote liefde voor CHANEL:
Nog meer vragen? Laat het me weten!
Wat vind je van een blogpost als deze waarin je inzicht krijgt in de tien technieken die een couture jasje bijzonder maken? Voor herhaling vatbaar? Heb jij concrete vragen waar je graag meer over zou willen weten? Schrijf het in een comment onder dit bericht! Ik ben benieuwd wat jullie bezighoudt.
___________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de mode industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.