Hoewel ik speciaal voor de tentoonstelling van de Chaneltas 2.55 naar het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam toog, bleek het museum, dat ik nog niet eerder had bezocht, een aangename verzameling kunstwerken te bevatten. Tassen in werkelijk àlle soorten en maten, met zeer uiteenlopende functies en al even uiteenlopende vormen en materialen. Als je hier niet geïnspireerd raakt, dan weet ik het niet meer …!
Kralen borduurwerk
Opvallend veel voorbeelden trof ik hier aan van tassen die bewerkt zijn met kleine kralen. Ook al echt oude exemplaren! Omdat ik de combinatie zwart/wit tijdloos vind, heb ik hier drie voorbeelden van zwart/wit/zilver, die elk een verschillend karakter hebben.
De eerste is een rechthoekige clutch met een strak patroon, uitgevoerd in zwarte, witte en zilverkleurige langwerpige kralen ( in het Frans worden deze ‘tubes’ genoemd). Het is een knap staaltje vakmanschap om met deze tubes dit resultaat neer te zetten! Vooral de ronde lijnen zijn een uitdaging, omdat de lengte van elke lijn varieert en de plaatsing van elke kraal bewust moet gebeuren om visueel een doorlopende lijn te krijgen en tegelijkertijd een mooie vlakvulling.

Bij de tas hieronder, zie je dezelfde langwerpige kralen toegepast. Hier is de techniek minder moeilijk. Door het contrast met de onderstof is het effect wel spectaculair.

Het buideltasje wat je nu te zien krijgt, heeft een eenvoudig lijnen-patroon met tubes. Deze langwerpige kralen zijn zeer geschikt voor een dergelijke toepassing, omdat ze de verticale lijn benadrukken. Het tasje krijgt toch nog een lieflijk karakter door de toepassing van druppelvormige kralen in de ketting en versiering, en de ronde lijn van het tasje zelf. Fraai voorbeeld van kralen borduurwerk.

Omgekeerd ‘patroon’ …
Wanneer je begint met borduren, dan denk je vaak aan ‘versieren’ in de vorm van het aanbrengen van een patroon met borduursteken in garens, kralen en andere materialen. Beginnend vanuit eenvoudige bloem-en bladmotieven, breidt je gezichtsveld zich langzamerhand uit naar andere mogelijkheden. Soms zie je ineens de schoonheid van abstracte vormen, of je gaat voor de versmelting tussen beeld en materiaal in de combinatie van bedrukte stof, schilderijen of foto’s. Het is fantastisch om te blijven kijken, proberen en ontdekken.
Graag sluit ik deze serie geborduurde tassen af met een voorbeeld waar het borduurwerk ‘omgekeerd’ is toegepast. Waar je van nature zou denken dat het borduurwerk een vorm toevoegt, is hier juist alles geborduurd behalve de vorm! Verhouding tussen patroon, materiaal en de dieptewerking hiervan is compleet anders:

Jammer genoeg heb ik de tassen niet aan de binnenkant kunnen bekijken. Het zou leuk zijn om te zien in hoeverre er gebruik is gemaakt van de tambour- of Lunéville naald bij het verwerken van de kralen. De uitgebreide mogelijkheden van deze techniek als toepassing voor het versieren van tassen is met alleen al deze voorbeelden een feit. Binnenkort zal ik nog een andere kant van het Tassenmuseum laten zien.
Tot zover dus …
Happy embroidery!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.