Oude Kerk Amsterdam: Stof tot nadenken
De 118 stoelen in de Oude Kerk in Amsterdam stammen uit 1948, het kroningsjaar van koningin Juliana. Ze hebben bewoners van de stad jarenlang gediend bij trouwen en rouwen, vieren en betreuren. Datgene wat mensen hebben gedacht en ingezien, wat ze hebben geloofd en in twijfel getrokken terwijl ze op deze stoelen zaten, dat alles prikkelt de fantasie. Kunstenaar en ontwerper Sara Vrugt blaast deze stoelen dit voorjaar nieuw leven in middels een kunstproject met actieve inbreng van het publiek: Stof tot nadenken. Van februari tot en met juni kunnen bezoekers van de Oude Kerk een kijkje nemen in het kerkatelier, mee borduren of verschillende lezingen bijwonen. En wie een stoel adopteert, mag op zijn of haar verjaardag taart komen eten in de Oude Kerk op zijn eigen, versierde stoel.
Ontwerp
De oude bekleding van de stoelen wordt vervangen door een nieuwe stof. Het dessin daarvoor is ontworpen op basis van verzamelde verhalen van mensen uit de buurt: mythes, anekdotes en persoonlijke verhalen die aan de Oude Kerk, de Wallen of de stad verbonden zijn. Deze geschiedenissen zijn door een auteur omgezet in één kort verhaal van 118 woorden. Voor elke stoel maakte Sara Vrugt een apart textiel- ontwerp waarin telkens een woord en een beeld uit het verhaal verwerkt is. De ontwerpen zijn geweven tot de nieuwe bekleding voor de stoelen, die samen het complete verhaal vertellen.
Borduren
Aan de bekleding wordt vervolgens met de hand borduurwerk toegevoegd. Een team van zowel beginnende als doorgewinterde borduurders uit de stad werkt hier, onder begeleiding van Sara Vrugt, in april en mei aan.
Borduur mee!
Zin om nieuwe mensen te leren kennen? Samen met anderen bij te dragen aan dit bijzondere borduurwerk? Een eeuwenoude traditie te (her)ontdekken? Iedereen die interesse heeft om mee te borduren kan zich aan- melden voor een van de drie introductieworkshops in maart. Het ontwerp voor de stoelbekledingen is dan te zien en geïnteresseerden leren de steken die noodzakelijk zijn voor het borduren op de stoelen.
Materialen en gereedschappen zijn in het atelier aanwezig. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Er zijn geen kosten ver- bonden aan deelname.
Lezingen
Op zondag 13 en 28 april, 18 en 25 mei en 1 juni spreken kunstenaars en kunsthistorici Els de Baan, Hinke Schreu- ders, Ton of Holland, Desirée Hammen en Sara Vrugt over borduren in de kunst. De lezingen zijn van 13:00 tot 15:00 uur, kosten 5 euro en zijn voor iedereen toegankelijk.
Eindpresentatie
Als alle stoelen geborduurd zijn, vormt elke stoel een puzzelstukje dat op zichzelf staat, maar dat vooral onderdeel is van een groter geheel. Op zondag 22 juni zijn de stoelen in een bijzondere opstelling vanaf de preekstoel te zien. Daarna worden de stoelen voor de komende jaren weer in gebruik genomen. Er kunnen nieuwe zinnen gemaakt worden met de woorden op de stoelen, zoals met koelkastpoëzie. Spelen mag!
Adopteer een stoel
Mensen die bij de Oude Kerk of de buurt betrokken zijn kunnen dat uitdrukken door een bepaalde stoel te adop- teren. Voor een bedrag van 150 euro wordt op een zitting naar keuze een speciaal detail met de hand geborduurd. Het uitzoeken van een stoel kan van 2 april tot en met 25 mei in het kerkatelier. ‘Adoptieouders’ mogen op hun verjaardag op hun versierde stoel taart komen eten in de Oude Kerk.
Sara Vrugt
Sara Vrugt (Amsterdam, 1981) studeerde mode- en textielvormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Met haar disciplineoverschrijdende collecties, installaties en community art hoopt ze werk met maatschappelijke raakvlakken te maken dat mensen met andere ogen laat kijken naar het dagelijks leven.
Oude Kerk
De Oude Kerk stond in 1275 aan de oorsprong van de stad Amsterdam. Met haar programma’s op het gebied van hedendaagse kunst wil de Oude Kerk heden en verleden met elkaar in verbinding stellen.
Voor meer informatie:
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.