Wat Heb Je Nodig?
Om zelf kleding te maken heb je in feite maar heel weinig nodig. Het lijkt wel of je minimaal een super-de-luxe naaimachine, een lockmachine en een overlock nodig hebt, maar niets is minder waar! Met al die machines wordt een poging gedaan om kleding een confectie-uitstraling te geven, maar wil je dat wel? Ziet een kledingstuk er pas mooi uit met gelockte naden of is dat niet nodig? Hoe ziet couture er eigenlijk vanbinnen uit?
Allemaal vragen die mensen zichzelfs soms vergeten te stellen. Denk nou niet dat ik een tegenstander ben van alle apparaten; voor sommige toepassingen zijn ze heel handig. Maar ze zijn niet strikt noodzakelijk om met plezier zelf aan de slag te gaan en echt fantastische resultaten te krijgen.
De Basics
Hier komt-ie: mijn ienie-minie basislijstje om fijn te beginnen:
–een goede stofschaar: speciaal voor het knippen van stof gekocht en een schaar die nergens anders voor wordt gebruikt dan voor het knippen van stof en draadjes: bewaak deze met je leven! Echt: naaien is meteen niet leuk meer als je met een botte schaar de stof moet knippen. Hier is niets grappigs aan.
–een klein borduurschaartje: voor het afknippen van losse draadjes en het doorknippen van knoopsgaten.
–kopspelden: liefst gewone van metaal zonder gekleurde plastic kopjes: die kunnen bij het strijken smelten en zitten soms gewoon in de weg.
–naalden: hiermee naai je met de hand.
–patroonpapier: ofwel om zelf patronen te tekenen, of om patronen over te nemen uit bladen of kant-en-klare patronen ( o ja: natuurlijk knip je de patronen uit met een huishoud-of papierschaar, want de stofschaar is er alleen voor … juist! DE STOF)
–kleermakerskrijt: met dit krijt kun je tekens en lijnen overbrengen op de stof. Door te vegen of de stof te wassen verdwijnt het krijt volledig.
–centimer: hiermee meet je de maten van jezelf en het patroon.
–garen: kies garen van goede kwaliteit. Niets is zo frustrerend om na alle arbeid je kledingstuk aan te trekken en te zien hoe de draad in de naden makkelijk knapt. In Nederland verkrijgbare merken zijn Güttermann en Amann; merken die prima voldoen.
–stof: zorg ervoor dat je stof kiest die past bij het project waar je mee begint. Katoen is een fijne stof om mee te beginnen omdat deze stof makkelijk te verwerken is.
Naaimachine
Met deze materialen kun je in principe uit de voeten. Het is wel handig om ook de beschikking te hebben over een naaimachine. Deze hoeft in principe niet meer te doen dan te stikken en te zigzaggen. Wat wel heel handig is, is een machine met een automatisch knoopsgat, maar strikt noodzakelijk is het niet. Je kunt het namelijk ook met de hand instellen als je een zigzagsteek op de machine hebt.
Mijn voorkeur gaat uit naar een oudere, zware machine die elke stof aankan, zowel dunne, tere stoffen als meerdere lagen denim. Om die reden heb ik dan ook meer dan tien jaar geleden bij mijn naaimachine-handelaar in de loop van de tijd een aantal oude Bernina’s gekocht voor het geven van naailessen. Die naailessen zijn tot nu toe nog niet echt van de grond gekomen ( waar binnenkort verandering in gaat komen! ) maar die machines zijn mij al vaak goed van pas gekomen. Ze zijn onverwoestbaar en maken een mooie steek. Dat is wat je in een goede naaimachine zoekt. Besteed je geld alsjeblieft niet aan een plastic apparaat dat ‘zo lekker licht’ is. Dat geld kun je beter uitgeven aan mooie stoffen!
Verdere Investeringen
Mocht je je ‘gereedschapskist’ verder willen uitbreiden, dan is het volgende handig:
– een strijkplank
– een mouwplankje of nadenrol
– een strijkbout met stoom
– een tornmesje
– een metermaatje (een handige, flexibele centimer om knoopsgaten en naadbreedtes af te meten)
– een perskussen
Er bestaan nog een heleboel andere handige hulpmiddelen die je echter maar zelden gebruikt. Ik zal ze vermelden als ik een project heb waarbij ik de nuttige toepassing ervan zie.
Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het naaien? Schrijf hieronder jouw bevindingen!
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Handige tips voor de mensen die willen beginnen met het zelf kleding maken! Welk basis ‘gereedschap’ je nodig hebt etc.