Smockwerk: mooi en praktisch
Smockwerk is een techniek waarbij stof eerst wordt bewerkt door middel van rijgdraden. De rijgdraden brengen de stof bij elkaar in plooien. Hierdoor wordt een ruime hoeveelheid stof ‘in bedwang’ gehouden op een punt waar de wijdte niet nodig of wenselijk is. Vervolgens worden deze plooien met borduursteken bewerkt. Door het borduurwerk blijven de ingeregen plooien op hun plaats zitten. Je kunt hier dus spreken van een versierende techniek met praktisch nut. Dat vind ik interessant …
Natuurlijk zie ik meteen allerlei mogelijkheden die een overlap vormen met broderie d’art (het borduurwerk, eventueel aangevuld met kralen en pailletten), maar ook de toepassing van smockwerk in couture als een manier van stofbewerken is een aantrekkelijk vooruitzicht.
Van idee naar …
Graag geef ik jullie een inkijk in het proces waar we in het atelier doorheen gaan voordat we deze techniek een definitieve plek geven in een cursus of kledingstuk.
Minstens dertig jaar bewaar ik een oud tijdschrift over smocken, dat ik van mijn moeder of oma heb gekregen. Het is een Italiaans tijdschrift waarin wordt uitgelegd hoe je een baby-of kinderjurkje naait en smockt, met patronen en beschrijvingen. Het is zo’n oud tijdschrift waar je van droomt dat je het hebt … en ik heb ‘t!
Voor het smocken is het belangrijk om de stof voor te bewerken met een nauwkeurig patroon van rijgsteken, precies op de juiste afstand, steek voor steek. Het patroon hiervoor zit bij het tijdschrift, en ik denk nog dat het een strijkpatroon is. Maar nee: kennelijk bestond dat toen nog niet … We besluiten om met BURDA kopieer papier en een handige, transparante lange lineaal (in het atelier verkrijgbaar voor 15 Euro, ook superhandig voor patroontekenen en Japanse patroontechnieken) een raster over te brengen voor het rijgen van de plooien.
Hoewel ik weet dat het rijgen ook met een ingenieus apparaat kan worden gedaan (een aanzienlijke tijdsbesparing!), beginnen we met het handmatig rijgen. Eerst maar eens kijken of de techniek ons brengt wat we ervan hopen.
Dus zet ik Kim, één van mijn stagiaires die zelf ook reuze benieuwd is naar deze techniek, aan het rijgen … Nieuwe dingen ‘ontstaan’ soms spontaan, maar soms moet je er ook gewoon tijd in stoppen om het te ‘laten gebeuren’. En dat is wat we nu doen. Uitproberen, samples maken en intussen de ideeën laten stromen. Een heerlijk proces!
Wat zou er allemaal van invloed kunnen zijn op het eindresultaat? Om maar een paar factoren te noemen:
- de soort stof (wol, katoen, zijde, polyester, etc.)
- de dikte van de stof (de stofdikte neemt ‘ruimte’ in)
- de steekbreedte
- de afstand tussen de rijg-lijnen
- de soort borduursteek
Nu noem ik zomaar wat er op dit moment in mij opkomt. Ik kan mij goed voorstellen dat er gaandeweg nog meer belangrijke factoren aan het rijtje kunnen worden toegevoegd. Ik weet het nog niet. Dat is zo leuk. Het is een avontuur. En ik bepaal niet waar ik uitkom. Dat doen de experimenten.
Ik kan mij voorstellen dat we rustig een maand lang hiermee kunnen stoeien. Of we er zoveel tijd in gaan stoppen zien we nog wel. Je zou met alle variabelen een archief kunnen samenstellen van lappen stof met een standaard afmeting, waarvan je precies kunt zien wat de krimp is met elk van deze factoren, en wat de stof doet met de keuzes die je tijdens het proces maakt. Super interessant!
Voor mijn inspiratie bord rondom smockwerk kun je kijken op deze PINTEREST PAGINA.
Hieronder alvast de eerste resultaten van onze experimenten.
Streepkatoen
Een eenvoudige streep katoen voor het eerste probeersel, van de stapel stoffen die ik heb verzameld voor het maken van quilts. Ik ben helemaal weg van de kracht van het meest simpele borduursteekje in zwart dat de zwarte streep in de stof benadrukt.
Metallic organza
Een metallic organza doet meteen al veel meer denken aan couture toepassingen. De goudkleurige glans van deze ecrukleurige organza geeft meteen een gevoel van luxe.
Waar doet deze techniek jou aan denken? Heb je zelf al eens gesmockt? Graag hoor ik je reactie onder dit blogbericht!
__________________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de modeindustrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Leuk dat je het smockwerk ook uitgeprobeerd hebt. Ik heb een pleater, die maakt het werk natuurlijk een stuk gemakkelijker. Het borduren op alle plooitjes is zo fijn. Helemaal geweldig om dan te zien dat een niet rekbare steek toch voor een rekbaar stuk smock zorgt.
groetjes
Claudine
O, geweldig! Een pleater! Welke heb je?