Door Sanne Verschoor, stagiaire bij Dutch Couture Academy | Saskia ter Welle Couture
Aanleiding om te gaan Smocken
Voor de couture collectie van Saskia ter Welle “Cherish the Moment”, gepresenteerd tijdens de Thai Silk International Fashion Week, leek het ons heel leuk om smockwerk te gebruiken.
Saskia had eerder in het jaar een oude, zogenaamde ‘pleater’’ gekocht tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika. Deze machine van meer dan 50 jaar oud deed het nog uitstekend.
Bij het in gebruik nemen ervan bleek echter dat de naalden bot waren geworden. Natuurlijk gingen we op zoek naar vervanging, maar dit bleek al een avontuur op zich. Waar vind je nou precies de juiste maat van deze -heel vreemd gevormde- naalden? Uiteindelijk hebben we de juiste naalden weten te bemachtigen via House of Smocking, gevestigd in Engeland. Nu konden onze smock-experimenten pas ècht beginnen!


Het liep niet van een leien dakje …
We kwamen er vrij snel achter dat we zeker niet alles over smocken wisten, maar dat hield ons niet tegen tijdens het experimenteren. We hebben verschillende materialen door de machine gehaald, waarbij veel van de resultaten zeer verrassend waren.
Bij een van de outfits, het paarse jurkje, liepen we tegen een aantal moeilijkheden aan.
Ten eerste was de stof voor het patroon dat wij wilden smocken niet recht maar rond -het liep in een bocht-. Dit was niet alleen heel lastig op te rollen (meer stof aan de buitenzijde van de bocht); de hoeveelheid stof die we wilden smocken bleek niet door het apparaat te passen! We móesten oplossingen bedenken.
We besloten wat naden los te maken, zodat we het jurkje in kleinere stukken door de machine konden halen. Dat ging meteen stukken beter! Het smocken van de achterkant het jurkje was wat lastiger, vanwege de dikte van de middenachternaad. Met wat kracht en door gezamenlijk zorgvuldig de stof door de machine heen te voeren, lukte het uiteindelijk wel.
Hulp uit onverwachte hoek
Ondertussen kwam er een heel leuk toeval op ons pad. Rosemarijn had een e-mailtje naar Saskia gestuurd met de vraag of zij haar op creatief vlak verder zou kunnen helpen.
Rosemarijn heeft veel ervaring met het maken van smock jurkjes (meer dan 100 stuks …!), maar miste het gevoel van vrijheid om buiten gebaande paden te gaan. Dit was een ideale match! Wij de praktische tips, Rosemarijn nieuwe ideeën om smock werk toe te passen.

Inmiddels heeft Rosemarijn een veel van haar kennis over het smocken overgedragen aan ons. Ze heeft ons handige tips gegeven over onder andere hoe je smock werk borduurt, en hoe je smock werk goed vastzet zodat de rijgdraden niet vroegtijdig uit je werk ontsnappen.

Doordat Rosemarijn zich vol overgave stortte op het back-smocken van het smockwerk dat we hebben toegepast in ons oranje capeje, konden wij weer grote stappen maken in de andere outfits van de collectie. Dat is altijd fijn als de tijdsdruk een rol gaat spelen.
Drie Tips voor het Smocken
Nou zijn er wel een aantal dingen waar je goed op moet letten tijdens het smocken.
Ten eerste is het verreweg het makkelijkst om met z’n tweeën de stof door de pleater te halen. Het is namelijk erg belangrijk dat de stof goed recht door de machine gaat, anders lopen de plooien niet recht langs elkaar, maar trekken ze schuin weg.
Ten tweede is het goed 0m rekening te houden met het feit dat je extra ruimte aan de zijkanten over moet laten voor de naden. Dit kan je doen door na het smocken wat steken van de rijgdraden van het smockwerk los te halen aan de zijkanten (naad-toeslagen).
De derde tip is deze: behandel je rijgdraden voor gebruik in de pleater. Wij deden dit met Thread Heaven, een soort conditioner (geen wax!) voor je garen. Hierdoor gleed de stof aanzienlijk makkelijker door de naald-met-draad van de pleater. Thread Heaven is inmiddels vervangen door Thread Magic. Het gebruik wordt duidelijk uitgelegd in deze video:
Proefjes of Samples
Maak altijd een smock proefje uit de stof die je gaat gebruiken. Iedere stof gedraagt zich anders, en daar liepen wij ook al tegen aan tijdens het smocken. De ene stof ging stroever door de machine heen dan de andere!
Stomen
Een leuk en nuttig experiment dat we uitgevoerd hebben is het stomen van het smockwerk. Als je dit goed laat drogen kan je de rijgdraden uit de stof halen en blijven de plooien heel mooi zitten. Als je dit niet van tevoren ge-backsmockt had ontstaat er nu een ontzettend tof effect. De stof wordt nu elastisch! Werkelijk fantastisch om te zien en om mee te werken.
Mogelijkheden van Smock werk
Ik zie nu al eindeloos veel mogelijkheden voor het toepassen van smock werk. Het eerste dat meestal in je hoofd opkomt zijn smockjurkjes, maar de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos! Denk bijvoorbeeld aan een toffe clutch gemaakt met een gesmockte stof, of bijvoorbeeld een ceintuur. Wij zaten te spelen met onze proefjes en zagen al snel dat een gesmockt boordje van een mouw ook super mooi staat. Naast al deze suggesties kan je natuurlijk ook experimenteren met de uitwerking van het smockwerk zelf! Bijvoorbeeld, grotere ruimtes tussen de ingeregen naalden van de machine zorgt voor een soort ‘bubbel’ effect in de stof. Daarnaast kan je de hele look ook nog veranderen door middel van het borduren van het smockwerk. Ondanks het feit dat we al veel uitgeprobeerd hebben, zie ik nog veel meer leuke opties om te ontdekken!