Waar ik altijd blij mee ben, zijn concrete mode-vragen uit de praktijk. Zo ook de volgende vraag, die gesteld werd naar aanleiding van mijn blog met tips voor kleine mensen:
Hoe kun je je het beste kleden wanneer je slank bent en een grote buste-omvang hebt?
Zoals bij elke kledingvraag wil ik ook hier het uitgangspunt eerst onderzoeken. Hierbij is het belangrijk om na te denken over de volgende punten:
- Wat versta je onder ‘grote buste omvang’?
- Wat betekent deze omvang voor de pasvorm van kleding?
- Hoe ervaar je de omvang van je buste?
- Hoe benadruk je de meest positieve punten van je uiterlijk?
1. Wat is een ‘grote buste-omvang’?
Bij kledingadvies is het uitgangspunt altijd een kwestie van verhouding. Niet de absolute maat bepaalt of iets groot of klein is, maar de verhouding van een maat ten opzichte van de rest van iemands lichaam. De meeste mensen zijn niet gewend om op die manier naar zichzelf te kijken. Ze kijken met een gekleurde bril naar hun uiterlijk, gevormd door de manier waarop hun moeder zich uitte over hen, de opmerkingen van de peergroup tijdens hun tienerjaren (en in hun arbeidsomgeving), en last but not least: de opinie die journalisten neerzetten via de media!
Al met al genoeg manieren om je zelfbeeld te laten vervormen door de mening van een ander. Het getuigt dan ook van grote moed om jezelf de vraag te stellen: hebben al die mensen met hun mening gelijk? Wil ik mijn mening over mijn uiterlijk door anderen laten vormen? Of heb ik een keuze over de manier waarop ik naar mijzelf kijk en hoe ik met mijn lichaam omga? Het goede nieuws is natúúrlijk dat je die keuze hebt. Maar … maak je die keuze ook? De vraag wat een grote buste-omvang is, kan dus op verschillende manieren benaderd worden:
- mensen in je omgeving vinden dat je grote borsten hebt,
- je hebt moeite met het vinden van kleding die goed past op borsthoogte
- je kunt geen bh vinden die zowel leuk is als goed zit
2. Pasvorm
Heb je inderdaad moeite met het vinden van goed passende kleding? Hoe los je dat op? Als je verder slank bent, is het een idee om zelf kleding te maken of naar een maatkleermaker te stappen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je kleding op elk punt goed zit. (Het gevaar van rondlopen in een tent ligt op de loer!).
Ook voor lingerie hoef je nu niet meer tevreden te zijn met degelijke modellen in saaie kleuren. Er bestaan lingerie labels met hippe, vrolijke en vrouwelijke modellen en kleuren. En ook daar geldt dat er professionals zijn die prachtig maatwerk kunnen leveren.
Eén advies: laat de boel niet hangen! Dit doet je uitstraling geen goed.
Confectie wordt gemaakt op basis van gemiddelde maten. Er is bijna geen enkele vrouw die er op haar best uitziet in confectie. We zijn daarvoor te verschillend. Een grotere busteomvang is nou typisch iets waar je met confectie kunt vastlopen: òf het kledingstuk zit op buste hoogte goed, maar is verder te ruim, òf het zit overal perfect, maar op de buste te krap. Lastig.
3. Je ervaart je borsten als groot
Het is ook mogelijk dat je denkt dat je borsten groot zijn, maar dat ze het in verhouding niet zijn! Dat kan het geval zijn als je bijvoorbeeld een mooie, slanke taille hebt, slanke schouders en benen, maar dat de breedte van je heupen in harmonie is met de borstomvang. Dan heb je een pluspunt te pakken dat ik je aanraad om goed te benutten! (lees: taille accentueren).
4. Hoe kleed je je optimaal?
Ga voor een grote spiegel staan en bekijk jezelf eens zonder alle ‘interne conversatie met jezelf’. KIJK. Wat vind je mooi aan jezelf? Zijn dat je ogen, je bovenarmen, je benen, je taille, je borsten? Groot of niet: elk aspect aan je lichaam dat bijzonder is, kun je accentueren. De mindere punten vallen dan vanzelf weg.
- Voor een grote borst-omvang kun je een aantal visuele ‘trucs’ toepassen om de maat optisch te verkleinen.
- Door een goed passende BH te dragen voorkom je dat de twee borsten die je hebt er a) platgedrukt uitzien of b) veranderen in vier borsten (doordat ze boven de rand ‘uitpiepen’).
-Verhouding Schouders/Heupen
Voor een evenwichtig figuur zoeken mensen naar een soort ‘kapstok’. Vaak zijn dit de schouders waar je kleding letterlijk aan ‘hangt’. Bij een grote boezem kan dit visuele zwaartepunt op borsthoogte liggen. In beide gevallen is het belangrijk om een zandloper-figuur te imiteren door ook op heup- of bilhoogte een accent te realiseren. Dat kunnen van nature zware heupen of benen zijn. Mocht je op dit gebied juist slank zijn, dan kun je hier volume creëren met kleding:
-Verdeel je bovenlichaam in 2-en
Sommige mensen proberen een zware borstpartij te verhullen door hoog sluitende kleding te dragen; denk aan een coltrui, een hooggesloten blouse of jurk, of een sjaal die dicht om de hals sluit. Hoewel je denkt dat je hiermee de boel kunt verstoppen, legt het juist de nadruk op je buste. Je maakt er namelijk een, groot BLOK van. Het is de kunst om dit blok juist op te delen! Pas dus een verticale lijn toe die loopt van je hals tot je taille. Dit kan een open gedragen blouse met knopen zijn, een lange ketting, een lange sjaal, een V-hals, een openvallend jasje …
-Donker/Licht
Wanneer je weet dat lichte kleuren de aandacht trekken, dan pas je die toe op dat deel van je lichaam dat je in het zonnetje wil zetten! Donkere kleuren comoufleren juist, dus gebruik die voor een topzware buste!
Toen ik deze blog besprak met mijn dochter die geneeskunde studeert, vertelde zij mij een wetenschappelijk weetje dat in dit verband misschien wel interessant is. Het schijnt dat vrouwen een flexibele ruggenwervel hebben om een zwangere buik te kunnen ‘dragen’. Zou dit ook helpen bij het dragen van een zware borstpartij? Ik hoop het van harte, want even los van bovenstaande punten over hoe je jezelf kleedt bij een flinke borstpartij, erken ik dat voor sommige vrouwen de last zwaarder is dan alleen het kleedprobleem, en dat een zware boezem hen daadwerkelijk belemmert in hun bewegingen.
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Dank voor deze tips! Met name de visuele trucjes ga ik proberen toe te passen. Momenteel ben ik bezig mijn kledingkast onder handen te nemen met als uitgangspunt dat ik me vrouwelijker wil kleden (lees: ik wil van mijn eeuwige spijkerbroek af). Accent op mijn taille leggen door middel van een riem op een jurk of tuniek lijkt erg goed te werken en het geeft me zelfvertrouwen.
Ik ga de overige tips de komende weken ook toepassen en kijken of ik me daar prettig bij voel.
Overigens zijn er heel mooie en goede bh’s te koop voor grote maten. Hiervoor kun je wel het beste naar een (kleine) speciaalzaak met vakkundig personeel. Het bedrag dat je daar neerlegt is veel hoger dan de winkelketens, maar persoonlijk heb ik daar nooit een seconde spijt van gehad.