Techniek in beeld
Internet en YouTube
Inspiratie vind je overal om je heen. Op het gebied van mode is internet voor mij een rijke bron. Op zoek naar nieuwe technieken op het gebied van patronen en moulage, vond ik enkele maanden geleden films op Youtube, van een Japanner met de naam Shingo Sato. Over de hele wereld verzorgt hij aan studenten van vooraanstaande mode-instituten workshops over een door hemzelf ontwikkelde techniek, die een combinatie vormt tussen patroontekenen en mouleren. Stap voor stap laat hij op deze films zien hoe hij sculpturale ontwerpen realiseert.
Boeken
Sinds kort zijn er ook boeken van een andere Japanner verkrijgbaar in Nederlandse boekwinkels. Ook deze ontwerper toont zijn vondsten met behulp van veel beeldmateriaal. Zijn naam is Tomoko Nakamichi. Samen met mijn collega Ageeth zijn wij begonnen om deze technieken te verkennen. Hierboven zie je een foto-impressie van het proces in mijn atelier.
Het proces
Wanneer je de foto’s goed bekijkt, zie je het hele proces om tot een voorpand te komen met vouwen die een prachtige schaduwwerking geven.
– eerst wordt een papieren patroon van een heel voorpand ( links en rechts ) gemaakt
– knip dit uit en speld op de pop
– geef de punten aan waar de plooien beginnen en eindigen
– leg het patroon weer plat op tafel en werk het patroon verder uit
– trek de lijnen door en knip deze in
– voeg ruimte toe voor de plooien
– knip het patroon uit de stof
– speld de stof op de pop
– kijk of alles naar wens is
Tot zover hebben wij het nu uitgewerkt. De volgende stap is om het pand aan de achterkant vast te zetten, zodat spelden overbodig zijn om de plooien in vorm te houden. Onze conclusie is dat we dit proces pas goed hebben doorgrond door het te doen. Kleine vergissingen die het proces frustreren zijn gauw gemaakt, maar daardoor begrijp je de bedoeling uiteindelijk wel beter.
Dit is een model dat zeer geschikt is voor stevige stoffen die mooi in vorm blijven, zoals een stevige linnen of zijde. Bij het gebruik van soepele stoffen zou het effect van de strakke plooien verdwijnen.
( naar aanleiding van een terechte opmerking hieronder van Els heb ik de tekst van dit bericht aangepast)
_______________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Hallo Saskia, ja internet is een fantastische bron voor inspiratie.
Het voorbeeld wat jij hebt uitgewerkt is ook van Japanse makelij maar is niet van Shingo Sato maar uit het boek “Pattern Magic” van Tomoko Nakamichi.
Het boek van Shingo Sato is (nog) niet in Nederland verkrijgbaar.Wel te bestellen in de VS en in Japan.
Beste Els,
O, het schaamrood stijgt me naar de kaken … wat dom. Dat ik dit niet gezien heb … Ik draai het maar even om en maak er iets positiefs van: er zijn dus TWEE interessante Japanners die op het gebied van moulage en patronen vernieuwend bezig zijn. Twee keer zoveel ideeen …:)
Ik blijf naast het lezen van de boeken van Tomoko Nakamichi dus ook veelvuldig kijken naar de filmpjes op Youtube.
Dank je wel voor deze waardevolle aanvulling!
Groet,
Saskia
Nog even een kleine correctie, Tomoko Nakamichi is een mevrouw dus een Japanse.
Ik heb een boek van twee engelse dames, uitgegeven in Londen 1920 waarin deze technieken beschreven staan.
ongeveer 17 jaar geleden heb ik deze ideeen samen met de mijne, gemengd met de klassieke ( met de hand getekende patronen) verwerkt in een fantastisch softwareprogramma om alles individueel op maat te tekenen.
Mouleren is nauwelijks meer nodig.
ook heb ik een opmerking over het getoonde:
==De plooien blijven alleen prachtig zitten en op hun plaats indien er gevoerd wordt met de zelfde kwaliteit stof in het patroon nauwelijks strakker, maar dan zonder plooien.==
e e a is noodzakelijk omdat het menselijk lichaam bij ‘t zitten nu eenmaal “bollinkjes en zwellinkjes kan “gaan vertonen, bv na een genereus diner.
Beste Nanni,
Boeken zijn toch geweldige bron van inspiratie. Leuk dat je beschikt over een boek uit 1920.
Uit jouw beschrijving …’mouleren is nauwelijks meer nodig’ … maak ik op dat jij mouleren beschouwt als een manier om de pasvorm te optimaliseren. Klopt dat?
Voor mij is mouleren eerder een vervanging van het maken van patronen. Door rechtstreeks op een lichaam of paspop te werken is de pasvorm vanaf het begin in het patroon verwerkt. Het mouleren op zichzelf maakt deel uit van het creatieve proces en de vorm ontstaat al moulerend.
Bedankt voor je tip met betrekking tot het voeren!
Saskia