Tartans
Wat wordt er met tartan aangeduid? Wikipedia zegt het zo:
“Een tartan is een geruite, wollen stof, waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. De oude Kelten droegen al geruite kleding en de goede kwaliteit was zelfs in hetRomeinse Rijk bekend.
Het woord tartan stamt waarschijnlijk af van het Franse woord ‘tiretaine’, dat een soort wol aanduidt, of van het Gaelische woord ‘breacan’ dat gespikkeld betekent.

Een voorbeeld van een Tartan, de Abercrombie-ruit
Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven, zowel in de schering als in de inslag, met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. Op de kruispunten van dezelfde kleur, wordt deze helderder, dan als de draad een andere kleur kruist. De resulterende kleurenblokken herhalen zich in verticale en horizontale richting. Dit soort weefpatronen worden al aangetroffen in China in 3500 voor Christus.

William Mosman: portret van John Campbell of the Bank uit 1749 met een rode tartan.”
Populair
Hoe komt het toch dat de Schotse tartan telkens weer opnieuw in het modebeeld verschijnt? Is het de klassieke kleurstelling? De mooie kwaliteit van de gebruikte stof? Of juist de bijzondere effecten die een mooi verwerkte ruit kan geven?
De tartan roept onmiskenbaar een gevoel van traditie op; van koude wintermaanden met knapperende turfvuren in een robuust, Schots landhuis. De ruit wordt daarbij ook geassocieerd met het Engelse kostschoolleven; met studiebollen in oude bibliotheken, en deftige dames uit villabuurten.
Voor mij zijn het deze warme associaties, die doen verlangen naar kleurrijke kleding voor een boswandeling in de herfst. Het zullen dan ook al deze elementen samen zijn, die het succes van de tartan verklaren. Deze winter zie je dan ook opnieuw de tartan terug in collecties van verschillende ontwerpers. Elk met een eigentijdse interpretatie.
Een blog met mooie variaties op het thema ‘ruit’ vind je >hier<.
Je ziet het al: er is veel mogelijk met een ruit! Laat je erdoor inspireren en zoek de ruit die past bij jou: donker of licht, contrast-rijk of juist ton-sur-ton, grafisch of in een vrije vorm, traditioneel of modern.
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.