Raffia
Wat ik enorm frappant vond te ontdekken op het moment dat ik mij ging verdiepen in haute couture borduren, was de verscheidenheid aan materialen. Waar ik van huis uit geleerd heb dat het resultaat voor een grote mate wordt beïnvloed door het gebruik van je materialen, leerde ik al jong om te kiezen voor kwaliteit. Wanneer je dan denkt aan couture, dan denk je aan glanzende zijdes, mooie wollen en prachtige glaskralen bijvoorbeeld. Toen ik voor het eerst ging werken met kunststof raffia was ik aanvankelijk dan ook een beetje sceptisch; zou dit gaan werken? Waarom zou je met plastic werken als je ook zijden garens tot je beschikking hebt? Ziet het er niet een beetje ‘goedkoop’ uit?

Inmiddels ben ik natuurlijk al jaren helemaal om. Raffia biedt geweldige mogelijkheden. Het kan sterk van kleur zijn wanneer je het gebruikt zoals het verkocht wordt. Wanneer je het echter uit elkaar trekt, verandert de raffia in een dunne waas met bleke kleur. En altijd glanst de raffia en geeft het volume, waardoor het de aandacht vraagt.
Experiment
Graag ben ik een beetje eigenwijs als ik iets nieuws leer. Ik stel vragen en probeer de reikwijdte van een techniek of materiaal te doorgronden. Dat brengt op z’n tijd blunders met zich mee. Zoals die keer dat ik in plaats van kunststof raffia dacht mijn borduurwerk wel op te kunnen fleuren met papieren raffia … fout! Papieren raffia heeft inderdaad een mooie, maar matte, uitstraling; in de praktijk blijkt deze vorm van raffia snel door de invloed van licht te verkleuren. Daardoor wordt in no-time je mooi geborduurde werk een oud vod.
Zoektocht
Daarnaast brengt de kennismaking met een nieuw materiaal meteen de noodzaak om een adres te vinden waar je het materiaal kunt inkopen. Omdat ik mijn kennis deel via het geven van cursussen, masterclasses en online trainingen, heb ik niet alleen materiaal nodig voor mijn eigen werk, maar ook voor de cursisten en de klanten van mijn ETSY shop.
Tot nu toe heb ik de oplossing gevonden in een tamelijk grove vorm van raffia die breed is. Het resultaat is daardoor telkens wat grover dan ik eigenlijk zou willen. Ik had zelf al een aantal halfslachtige pogingen ondernomen om de raffia in dunnere stroken te knippen of snijden met een rolmes, maar met weinig bevredigend resultaat: de raffia bleek ‘op te stropen’ omdat de randen niet perfect glad waren. Wat nu?
Stagiaires
Het is fantastisch als er andere mensen met je meedenken. Zo leer ik altijd veel van mijn stagiaires. Sommigen zijn praktisch, anderen gewoon heel vasthoudend of uitermate oplossingsgericht. Al meer dan een jaar geleden had één van hen een manier bedacht om raffia succesvol te splitsen in dunnere repen. Ze had mij dit vertelt en ik reageerde enthousiast. Maar tot vorige week had ik de techniek nog niet zelf toegepast. Nu wel en ik ben razend enthousiast! Dus dank je wel, Nienke!
Resultaat
Graag deel ik hier met jullie het proces èn het resultaat van deze methode. Kijk je mee?





Raffia is onder andere verkrijgbaar via mijn ETSY SHOP in veel verschillende kleuren.
Dé truc
Misschien denk je nu: hoe kun je met dit grove materiaal door zijden organza heen borduren? Trekt dat de stof niet kapot? Het antwoord hierop is ja en nee. Ja, je kunt de stof kapot trekken, vooral wanneer je een te kleine naald gebruikt en onvoorzichtig te werk gaat. Een wat dikkere naald duwt de draden van zijden organza echter uit elkaar. Hierdoor bereid je de stof voor op het materiaal. Zelf begeleid ik elke steek met zorg en trek er niet hard aan. Dat maakt de steek bovendien mooier, omdat je op die manier het materiaal meer ‘drapeert’ in plaats van plat trekt. De raffia behoudt meer volume. Wanneer je op deze manier te werk gaat is het antwoord op de vraag dus ‘nee, je maakt de stof niet kapot’.
In de Introductiecursus Haute Couture Borduren | Broderie d’Art leer je met raffia te werken.
Heb jij vragen over de verwerking van raffia? Stel ze hieronder in de ‘comments’! Ik kom er zo snel mogelijk op terug. Jouw vragen helpen niet alleen jou, maar ook anderen die deze blogpost lezen. Laten we elkaar helpen en onze vragen en kennis delen!
________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de modeindustrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.