Hoe stik je een figuurnaad?
Een figuurnaad is een kwetsbaar punt in een kledingstuk. In het streven naar een zo mooi mogelijk resultaat doen we er alles aan om de afhechting zo ‘dun’ mogelijk te maken. Tijdens de opleiding leer je daartoe de naad niet af te hechten door heen-en-weer te stikken, maar de uiteinden van de boven-en onderdraad los te laten hangen en na het stikken te knopen. Dit geeft inderdaad een mooi resultaat.
Zwak punt
Echter …het knoopje blijft een zwak punt. Vooral bij doorschijnende of lichte stoffen. Een collega leerde mij onlangs een geweldige manier om dit te ondervangen. Door de figuurnaad namelijk met een draad in plaats van twee draden in de naaimachine te naaien, ontstaat er een egaal stiksel zonder aanhechting in de punt van de figuurnaad.
Naaimachine truc
Wonderbaarlijk, maar ik heb het geprobeerd en het werkt subliem! Je begint met een draad in het spoeltje naar boven te halen.
Vervolgens rijg je de onderdraad door de naald van achter naar voren en daarna helemaal naar boven. Je doet dit zoals de bovendraad normaal gesproken ( maar nu dus niet) loopt. Draai de draad om een spoeltje als houvast. Let er vooral op dat de draad lang genoeg is voor de naad die je gaat stikken.
Het resultaat ziet er zo uit:
Zoals je ziet zijn er geen aanhechtingsdraden, noch knopen of andere verdikkingen. Op deze manier kun je de figuurnaad dan ook prachtig persen.
Meer over couture naaitechnieken vind je in de blogpost ‘Moulage’.
Heb je vragen op het gebied van naaitechnieken? Of voorbeelden van hoe u of jij deze techniek hebt toegepast? Laat een bericht hieronder achter. Ik ben benieuwd naar elke reactie.
__________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Dag Saskia,
Wat een geweldig goede tip. Ik ga het zeker uit proberen.
Vriendelijke groet,
marga
Misschien een goed idee om deze info door te geven aan http://www.modemaken.nl, daar komen ook goede ideeën uit naar voren.
Groet,
Atelier M3 | Magda Moes
Beste Saskia,
Wat een supertip, ga het gauw proberen.
Groetjes,
Michèle Piet