Opleiding Broderie d’Art: Level 1
Vrijdag 25 april 2014 rondde de tweede groep cursisten de Opleiding Broderie d’Art level 1 af. En hoe! Na vier intensieve lesdagen met enkele weken tussendoor waarin veel thuis werd uitgewerkt en geoefend, presenteerden vijf van de zes cursisten hun eindopdracht.
Waar de basis-en vervolgcursus zich voornamelijk richten op borduur-technieken, gaat de Opleiding Broderie d’Art duidelijk een stap verder. Want het beheersen van een techniek stelt je nog niet vanzelfsprekend in staat om die techniek succesvol toe te passen. Daarom biedt het programma van de opleiding een breder kader, om van daaruit verder te werken aan een eigen, herkenbaar, ‘borduur handschrift’.
Het proces om uit te vinden waar je eigen talent precies ligt, en hoe je dit vervolgens vorm gaat geven in een tastbaar, geborduurd resultaat, gaat bij sommigen heel diep! Voor de één is het een strijd geweest om het proces toe te laten, voor de ander bleek het een bevrijding eindelijk de middelen in huis te hebben om een lang gekoesterd idee vorm te geven!
En juist vanwege de persoonlijke benadering van de ontwikkeling op borduurgebied zijn de resultaten van de cursisten totaal verschillend! Het maakte deze 25e april tot een feest! Het is ronduit geweldig om getuige te zijn van elkaars proces en dan ook het resultaat ervan te bewonderen.
De eindopdracht bestond uit de uitvoering van een borduurwerk op basis van een eerder gemaakt ontwerp. De inspiratie van het ontwerp werd gevonden in een zelfgemaakt moodboard. De manier waarop een moodboard wordt geïnterpreteerd verschilt van persoon tot persoon. Daarom is de toelichting hierbij zo interessant!
Hierboven zie je hoe Nelleke van Dijk haar hals-sierraad presenteert. Nelleke borduurt al jaren voor couturier Jaap Rijnbende, die haar verwees naar de cursus Broderie d’Art bij Saskia. Deze basiscursus volgde zij dan ook drie jaar geleden. Op het moment dat zij hoorde van een professioneel vervolg op deze basiscursus, gaf zij zich meteen op! De opdracht die zij hier laat zien heeft voor haar persoonlijk veel positieve veranderingen teweeg gebracht.
Portfolio
Van alle losse opdrachten tijdens de cursus heeft elke cursist een eigen portfolio gemaakt. Dit is een fantastische manier om aan anderen te laten zien welke technieken je beheerst en hoe die onder andere kunnen worden toegepast. Voor toekomstige opdrachtgevers een mooi aanknopingspunt.
Renée Strikkeling, student Textiele Vormgeving aan de kunstacademie in Den Haag, heeft er een opvouwbaar boek van gemaakt. Een prachtige vorm, die ook nog praktisch is: je kunt ‘m rechtop neerzetten voor een ‘mini tentoonstelling’.
Een schriftelijke eindtoets verzekert mij ervan dat alle cursisten de belangrijkste kenmerken van Broderie d’Art begrijpen en kennen. Het is even slikken vanwege het schoolse gevoel, maar het bevestigt nogmaals de opgedane kennis.
Marjolein van der Heide heeft haar passie gevonden! De manier waarop zij gaat stralen tijdens de presentatie van haar eindopdracht verraadt haar enthousiasme … Ik ben dan ook blij dat zij in het najaar haar opleiding in Broderie d’Art gaat vervolgen.
Dat Monique dit traject succesvol heeft afgerond verbaast mij niet. Haar professionele achtergrond, gecombineerd met een nieuwsgierige houding en een gedetailleerde uitvoering spreken voor zich! Haar studenten gaan het merken dat zij geïnspireerd nieuwe ideeën gaat doorvoeren in het lesprogramma aan de MBO opleiding mode in Zutphen.
Renée Strikkeling heeft een uit de losse hand getekende collage van klokken in zwart-wit heel precies weten te vertalen in borduurwerk. Met een rijke schakering aan materialen en technieken is het een prachtig werkstuk geworden. Aanvankelijk wilde zij dit als wijzerplaat voor een wandklok gaan gebruiken, maar eigenlijk vinden wij het allemaal te mooi …
Feestelijke afsluiting
Natuurlijk sluiten we een dag als deze feestelijk af met een drankje en praten we nog even na …
Wanneer krijgen cursisten een certificaat? Daarvoor moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- aanwezigheid tijdens de cursusdagen
- uitvoeren alle huiswerk opdrachten
- aantonen vaardigheid in de geleerde technieken
- maken van een ‘product’ van één van de opdrachten
- feedback geven en ontvangen
- actieve betrokkenheid bij het lesprogramma
- voldoende voor de schriftelijke toets
- mondeling presenteren eigen werk (dit wordt elke les geoefend)
- uitwerking portfolio
Met dit certificaat zijn cursisten serieus op weg om zich professioneel te kunnen bewegen op de arbeidsmarkt. De oplettende cursist leert en passant ook nog verschillende technieken om zichzelf beter zichtbaar te maken op internet.
Tot slot nog een foto reportage van het werk van Eva Blanken. Zij heeft ons compleet verrast met haar uitwerking van een Phoenix in een zelfgemaakte jurk. STUNNINGLY BEAUTIFUL!
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle designs Women’s Wear and Advises on Personal Colour and Style. She teaches French Haute Couture Embroidery techniques and organises inspiring events on Personal Branding.
Geweldig! Prachtig! Ik kreeg nog meer zin om deze cursus te volgen.
Congratulations!
Wat een verrassende ontwikkelingen allemaal!
Daar wordt je vast heel blij van.En zij ook!
Hoe creatief en verschillend zijn die vrouwen.
Enig om te zien.
Het zit in je om dit goed te kunnen doen en iedereen te bemoedigen en tot resultaten te zien komen.
Erg leuk dat je deze gegevens laat zien! Dank je wel!
Om wie je bent, dichtbij mijn hart.
Om wat je talenten zijn en dat zijn er nogal wat!
Om de manier waarop je je ontwikkelt, met mensen omgaat, inzicht krijgt hoe je iets aan moet pakken en er succes mee hebt. Fijn voor je! Ga zo door!