‘Het Ambacht van Jan Taminiau’
Het is zover: de tentoonstelling in het Audax Textielmuseum in Tilburg met de titel ‘Het Ambacht van Jan Taminiau’ is officieel geopend. Afgelopen donderdag werden familie, vrienden, pers en genodigden in de gelegenheid gesteld de ontwerper te ontmoeten en de tentoonstelling te bezoeken. Een bijzonder moment als je bedenkt hoeveel voorbereidingen er aan een tentoonstelling voorafgaan.
“Tot en met 27 januari 2013 presenteert Audax Textielmuseum Tilburg de tentoonstelling Het ambacht van JANTAMINIAU. Getoond worden outfits uit viercollecties die modeontwerper Jan Taminiau in het TextielLab van het museum maakte. Een extra element is een film van Roel van Tour. De film geeft, naast schetsen en proefstalen, een indruk van het werkproces van de ontwerper. Ook worden bezoekers uitgenodigd om kennis te maken met klassieke borduurtechnieken in het Broderie d’art atelier.
De Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau (Goirle, 1975), die een internationale naam heeft opgebouwd, richtte in 2003 zijn label JANTAMINIAU op, Hij mag sindsdien Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé tot zijn klanten rekenen. De couturejurken van JANTAMINIAU zijn meeslepend, poëtisch en verrassend. Een geraffineerde, conceptuele ondertoon is aanwezig, maar de ontwerper verliest nooit de elegante, vrouwelijke vorm uit het oog.
De collecties
Al in het begin van zijn carrière zocht Taminiau, vanuit zijn interesse voor de stoffelijke basis van zijn ontwerpen, contact met het Textielmuseum. Zijn eindexamencollectie ‘Unfolding’ voor het Fashion Institute Arnhem ontwikkelde hij in het TextielLab. De collectie werd in 2003 getoond in Parijs. De jurken die als dubbel geweven stuk textiel van de weefmachine kwamen, leveren, door ze open te vouwen, een betoverende driedimensionale creatie op. Na de eerste kennismaking volgden meer succesvolle projecten in samenwerking met het TextielLab.
Voor ‘Follies’ (A/W 2007-08) verdiepte Taminiau zich verder in het dubbel weven en onderzocht het handmatig tuften. Tuften is een techniek die traditioneel vooral voor het vervaardigen van tapijten wordt ingezet. Door te experimenteren met materialen ontdekte hij de verfijnde plastische effecten die ontstaan door repen chiffonzijde op een grondlaag van jute te tuften. Een andere technische meestergreep is de constructie van cocktailjurken die in een handomdraai van silhouet veranderen: jas wordt jurk, jurk wordt stola, jack wordt rok.
De collecties ‘Reflections’ (A/W 2010-11) en ‘Irradiance’, (S/S 2011), zijn eveneens staaltjes van een innovatief materiaalgebruik en een ingenieuze textiele constructie. In ‘Reflections’ combineerde de ontwerper getufte volumes met nauw sluitende silhouetten, deels geweven met zilveren foliegarens. Met ‘Irradiance’ maakte JANTAMINIAU in 2011 furore, tijdens de opening van de Amsterdam Fashion Week. De theatrale jurken en hoofdmaskers in wit, zilver en zwarttinten hebben als het ware een verborgen nachtleven. Door het gebruik van glow-in-the-dark garen lichten de barokke patronen van de jurken in het donker op.
Broderie d’art
Couture is ondenkbaar zonder ambachtelijke borduurtechnieken. In de tentoonstelling is een atelier ingericht, geïnspireerd op de werkplek van JANTAMINIAU en borduurateliers. Studenten, maar ook andere groepen kunnen de workshop ‘Broderie d’art’ volgen. In 2,5 uur wordt de basistechniek van het borduren met kralen geleerd. Het resultaat is een fraai polsbandje van organzazijde, geborduurd met kralen en afgewerkt met satijnband. In de weekenden kunnen ook individuele bezoekers onder vakkundige begeleiding zelf aan de slag. Daarnaast verzorgt Saskia ter Welle, opgeleid aan het in Parijs gevestigde Atelier Lesage, in deze periode een aantal masterclasses van één dag. Atelier Lesage, opgericht in 1924 en in 2002 overgenomen door Chanel, heeft couturehuizen als Karl Lagerfeld, Christian Dior en Yves Saint Laurent als opdrachtgevers. Meer informatie over de workshop is te vinden op de website.”
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.