Op zoek naar duurzame stoffen voor mijn couture label belandde ik 10 maart jl. in Enschede, waar ik het jonge bedrijf Enschede Textielstad bezocht.
Enschede Textielstad
De stad Enschede kent een rijke traditie waar het de productie van textiel betreft. Ik kan mijn ogen bijna niet geloven als ik Wikipedia hierop nasla:
Op het hoogtepunt was de Nederlandse stad Enschede een van de belangrijkste textielsteden van de wereld. Er werkten destijds ruim 50.000 mensen direct in de textielindustrie. (!) (Wikipedia)
Dat die industrie in de jaren 60 verloren is gegaan is een feit. Enkele jaren geleden is er een nieuw initiatief van start gegaan onder de naam Enschede Textielstad:
Enschede Textielstad is een industriële weverij waar met natuurlijke en lokale garens stoffen voor de mode- en interieurindustrie worden geproduceerd. Het is onze doelstelling zo lokaal mogelijk te produceren en merken die al bezig zijn met verduurzaming en/of reshoring op een laagdrempelige manier te voorzien van kwalitatieve stoffen.
Al jaren ben ik op zoek naar duurzame stoffen en zocht ik naar een goede gelegenheid om hier een kijkje te nemen en 10 maart deed die gelegenheid zich voor. Met de auto reed ik naar Enschede waar ik een rondleiding kreeg in de studio en in de weverij.
Op Zoek Naar Duurzame Stoffen
De focus ligt bij Enschede Textielstad op het duurzaam produceren van stoffen voor mode, interieur en projecten. Je kunt hierbij denken aan onder andere:
- produceren met biologisch verbouwde katoen (minder pesticiden)
- produceren met gerecyclede garens (gemaakt van PET Flessen, oude spijkerbroeken en oude T-shirts bijvoorbeeld)
- produceren in opdracht ter voorkoming van overproductie en grote rest-partijen
Het is echt de hoogste tijd om met duurzame alternatieven aan de slag te gaan, wetend dat de mode-industrie na de olie-industrie de meest vervuilende industrie is.
Tot nu toe vond ik dat ik met mijn maatkleding en bewuste scheiding van afval al goed op weg was, maar de laatste tijd zie ik dat er alleen maar meer redenen komen om duurzaamheid te omarmen.
Textiel Productie
Nu moet je weten dat ik mij nu nog herinner dat ik op mijn twaalfde al vol aandacht naar een documentaire op TV keek over de productie van spijkerbroeken; het proces van garen naar stof en vervolgens naar draagbaar kledingstuk fascineerde mij toen al!
Nadat ik een korte uitleg en rondleiding door de studio had gekregen, werd ik meegenomen om een kijkje te nemen in de productie hal. Het was alsof ik rechtstreeks die documentaire inliep. BIG SMILE op mijn gezicht!
Stofstalen
En terwijl ik rondkeek in de productie hal werden mijn stofstalen en stoffen verzameld en ingepakt.
Stof op Bestelling
Weet je nog dat ik bijna een jaar geleden een bezoek bracht aan Harry Bosch Maatstoffen in Eindhoven? Ook daar wordt aandacht gegeven aan het aspect van duurzaamheid, maar dan op een andere manier. Stof op bestelling laten maken is een hele stap. Ik merkte dat ik te weinig van stof weet om hierin via internet keuzes te maken. Ik heb echt uitleg en voorbeelden nodig om mij een voorstelling te kunnen maken van het resultaat. Juist hierom was het voor mij in mijn zoektocht naar duurzame stoffen essentieel om dit bezoek te doen. Inmiddels ben ik bezig met een eerste jurkje van de stof die ik heb meegenomen. Binnenkort hoop ik het resultaat met jullie te kunnen delen.
Tot die tijd ben ik wel reuze benieuwd hoe jij met het hele verhaal van duurzaamheid omgaat binnen je bedrijf of hobby-matig bezig zijn met kleding maken. Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar duurzame stoffen? Zou jij graag met duurzame stoffen willen werken? Wat heb je op dit gebied al gevonden? Of waar ben je naar op zoek? Ik zou het reuze vinden om je verhaal hieronder te lezen:
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.