Drie jaar geleden, vlak voor de uitbraak van de pandemie, deed ik voor de eerste keer mee met een modeshow in Bangkok tijdens de Thai Silk International Fashionweek. Een heel bijzonder evenement in Thailand, waar ik op uitnodiging Nederland vertegenwoordigde met een kleine collectie gemaakt van handgeweven, Thaise zijde.

Naast de Fashion week en de collectie maakte ik toen kleding voor de Nederlandse ambassadeur (destijds) en zijn vrouw, Kees en Katharina Rade. Eervol en fantastisch om te doen:

Modeshow in Bangkok
Tot mijn grote plezier, nadat veel in het atelier stil had gelegen vanwege de impact van de pandemie, werd ik in augustus uitgenodigd om opnieuw deel te nemen aan dit grote en bijzondere evenement. De opzet is iets anders, maar de basis blijft gelijk:
- Deelname aan de Thai Silk International Fashion Week met zes outfits
- Gezamenlijke show met aantal andere landen
- Kleding wordt gemaakt van minimaal 70% Thaise, handgeweven zijde
- Keuze van zijde uit uitgebreide catalogus
- Totale vrijheid in het neerzetten van je collectie
Door mijn ervaring van de vorige keer was er niet veel tijd nodig om na te denken of ik op deze uitnodiging in zou gaan.

Hoewel ik van plan was om te werken aan een nieuwe collectie in Nederland, heb ik mijn plannen aangepast en heb ik de collectie van Thaise zijde zodanig bedacht, dat ik hier na afloop op door kan borduren met andere ontwerpen.
Uitdaging
Een van de redenen om mee te doen is het feit dat ik dol ben op uitdagingen! Ik vind het fijn om mij te bewegen in een spanningsveld waar het er op aankomt. Dat vind ik ruimschoots in dit traject:
- tijdspanne: er is zeer beperkt de tijd om de collectie vorm te geven en te realiseren binnen de gegeven tijd naast andere, al geplande werkzaamheden (B&B en cursussen)
- stof: Thaise zijde is prachtig maar heeft een paar kenmerken die me telkens weer voor verrassingen zet en waardoor ik menigmaal een ontwerp moet aanpassen … 🙂
- internationaal evenement: om deze show te doen, moet ik mij zodanig voorbereiden dat ik alles meeneem naar Bangkok. In Nederland kan ik last-minuten vanalles bedenken en realiseren. Wanneer ik naar Thailand reis, moet het ter plekke allemaal ‘kloppen’
Ervaring
Met veel plezier heb ik in 2017 mijn eerste show gehouden tijdens de Amsterdam Fashion Week. Een solo couture show in de maand dat ik 50 werd, was een groot ding. De ervaring van een modeshow in Bangkok in 2019 bleek weer heel anders te zijn. Allereerst is het veel meer een internationaal event. De Amsterdam Fashion Week is meer een Nederlands feestje. Ten tweede is de show in Bangkok in een totaal andere setting en met andere uitgangspunten. De ontmoeting met modeontwerpers uit Thailand en van over de hele wereld is mij als warm en bijzonder bijgebleven. Daar zie ik ook nu weer enorm naar uit.
Thaise Zijde
Thaise zijde is een bijzonder product. Het wordt op het platteland van Thailand geweven door boeren, die hiermee een extra bron van inkomsten hebben. Zij werken volgens traditionele patronen op kleine weeframen. De zijde heeft een structuur die doet denken aan dupion zijde, maar door de manier van weven heeft de stof een onnavolgbare glans, die je eigenlijk pas goed ontdekt als je ermee aan de slag gaat. Dit maakt het werken met Thaise zijde bijzonder.
(Voor de naaisters onder jullie)
Er zijn een aantal dingen die het werken met deze zijde bijzonder maken:
- de breedte van de stof is slechts 1 meter (in tegenstelling tot de stoffen die wij in Europa meestal gebruiken met een breedte van 140/150 cm)
- de stof heeft vaak een ingeweven patroon dat niet helemaal exact overal gelijk is. Dit maakt het laten aansluiten van patronen op naden bijna onmogelijk
- vaak heeft de stof aan beide zelfkanten een effen stuk of aan een van de zijdes een effen en aan de andere kant een rand motief. Wat er dus aan ingeweven dessin overblijft is ongeveer 70 cm breed. Een uit een stuk geknipte cirkel rok kun je dus wel vergeten … (en nog een aantal dingen)
Natuurlijk zijn de punten hierboven geen nadelen. Ze zijn echter wel heel specifiek. Je kunt er niet omheen. Dus moet je je ontwerp erop aanpassen. Door bijvoorbeeld het randmotief als decoratief element bewust in te passen. Of door de smalle, effen strook te gebruiken voor het maken van een effen korset (dit heb ik dit jaar gedaan) voor een jurk met veel dessin.


Hieronder kun je de show van 2019 bekijken:
Mocht ik er tijd voor vinden, dan zal ik binnenkort nog wat delen over het proces van deze keer, maar wellicht lukt dat pas na terugkomst uit Bangkok.
Vind je het leuk om het proces van dag-tot-dag te volgen? Volg me dan hier op Instagram.