Masterclasses zijn van start gegaan
De spits is eraf: gisteren vond de eerste Masterclass plaats in het Textielmuseum. Zes zeer gemotiveerde deelnemers meldden zich ‘s morgens in
het museum, sommigen met enige vertraging vanwege de lange files.
Tijdens de kennismaking bij de koffie in Mommers, het museumcafé, ontdekten we al een wereld aan onderling gedeelde interesses. Voor mij is dat telkens weer een verrassing:
- vrouwen vinden het fijn om dingen met hun handen te maken, en:
- genieten ervan om daar met elkaar over van gedachten te wisselen. Het is een wetmatigheid! Het enige wat hiervoor nodig is, is een gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten.
Deze dag was die gelegenheid het volgen van de Masterclass.
Meer dan een les
Een Masterclass moet meer bieden dan een losse les. Het moet een brede horizon creëren om naar uit te kijken. Het begin zijn van iets nieuws! En om dit uitzicht te versterken had ik het volgende meegenomen:
- samples van borduurwerk
- boeken met foto’s van haute couture waarbij broderie d’art is toegepast
- inspirerende fotoboeken
Bij het bespreken van deze voorbeelden kwamen vanzelf ideeën naar boven en konden we met elkaar bekijken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van de techniek.
Zes deelnemers, zes ideeën
Ter voorbereiding op de Masterclass had ik de deelnemers gevraagd om dingen mee te nemen waar zij aan denken bij borduurwerk. Projecten, materialen, het maakt niet uit wat! Zo had iemand foto’s meegenomen van eigen (beeldhouw en borduur-) werk, iemand anders had een verzameling borduursels van over de hele wereld mee en weer een ander een doos vol prachtige kralen en garens. Ook een interieurstof die een jas-in-wording bleek was fraai geborduurd. Dank jullie wel voor jullie input! Inspirerend.
Mocht je je nu afvragen of Broderie d’Art alleen in haute couture kan worden toegepast, dan kan ik je met de naar voren gebrachte ideeën gauw uit de droom helpen! Hier zijn ze:
- het borduren van sieraden
- het borduren van jassen
- het borduren van schilderijen
- het borduren van kleding van beelden/ installaties
- het borduren van weefstoffen
- het borduren van kleding
Mogelijkheden genoeg! Intrigerend vind ik vooral de combinaties van technieken. Ben heel benieuwd wat hieruit voort zal komen. Om betrokken te blijven met elkaars werk, heb ik een Pinterest Moodboard aangemaakt met de titel ‘Masterclasses Broderie Tilburg’. Als je het leuk vindt om hierop je werk te delen met anderen, stuur me dan een bericht. Dan nodig ik je uit als mede-pinner voor het betreffende moodboard.
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.