Naaitechniek
Sanne, student aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), loopt dit najaar stage bij Saskia ter Welle. Hierbij doet zij veel praktische naai-ervaring op. Het eerste project dat zij zelf aangaat is het naaien van een jasje met voering. Je leest hieronder wat Sanne zoal heeft ontdekt:
____
Sanne maakt voor het eerst een jasje met voering
Een van de eerste dingen waar ik mee bezig ben geweest onder begeleiding van Saskia ter Welle is het maken van een op maat gemaakt jasje. Het jasje waar ik aan heb gewerkt heeft als basis een patroon dat door Shingo Sato op het lichaam is gemouleerd.
Naad-toeslagen aanknippen
Tijdens het knippen van de stof ben ik er achter gekomen dat veel dingen rondom het naaien van een jasje met voering voor mij nog onbekend zijn. Allereerst is het meest opvallende voor mij, dat je op verschillende punten van het patroon verschillende hoeveelheden naadtoeslag aanknipt:
Opmerking Saskia: vanuit mijn ervaring heb ik mij aangewend om vaste naad-toeslagen te gebruiken voor bepaalde delen van een patroon om verschillende redenen:
makkelijk om te onthouden als je een project een tijdje hebt moeten wegleggen
vanwege het praktische gemak: voor sommige delen is 1 cm naad-toeslag het maximum om een mooi valling te krijgen
vanwege het praktische gemak: voor sommige delen neem je meer naad-toeslag zodat je het kledingstuk later nog uit kunt leggen (vergroten bij de groei van een kind, of vergroten vanwege toegenomen lichaamsgewicht bij een volwassene)
vanuit praktisch oogpunt: een aangeknipte zoom toeslag ziet er mooi uit en verzwaart de zoom
Beleg en Voering
Gelukkig is het in elkaar stikken met de machine een vanzelfsprekendheid voor mij. Pfiew. Maar het tekenen van een beleg en voering is een compleet nieuw verhaal. Tot nu toe ken ik een beleg alleen als toepassing in de taille van een broek. Omdat het jasje is gemouleerd, moet je voor alle onderdelen zelf patronen maken.
Voor het tekenen van beleg-en voeringpatronen gebruik je het patroon voor de buitenstof van het jasje. Je tekent hierin het beleg, met een centimeter naadtoeslag. Het overige deel van het patroon van het jasje wordt genaaid van voering.
Opmerking Saskia: Een beleg voorkomt lelijke inkijk bij hals, mouwen en voorsluiting van het jasje. Omdat het beleg van de mooie (en steviger!) buitenstof is gemaakt, vormt het beleg ook een versteviging.
Een ander aspect dat nieuw is voor mij is de extra ruimte die aan het achterpand van de voering in het midden wordt toegevoegd voor bewegingsruimte. Deze extra ruimte stik je aan de boven- en onderkant gedeeltelijk (ca. 8 cm) dicht. Hierna stik je de stukken van beleg en voering aan elkaar voordat je de voering in het jasje naait.
Nauwkeurigheid
Tijdens het naaiproces is het mij opgevallen hoe belangrijk het is om de naadtoeslag bij de kraag goed voor te rijgen (door te slaan) voordat je deze in gaat zetten. Hierdoor zorg je ervoor dat de kraag niet onbedoeld a-symmetrisch wordt. Voor het inzetten van de kraag heeft Saskia overigens een heel handig stappenplan.
Handwerk bij het naaien van een jasje
Opmerking Saskia: het naai-onderwijs in Nederland richt zich voornamelijk op confectie technieken. Hierbij wordt de voering in jasje machinaal ingezet. In mijn atelier doen we dit met de hand (vind ik persoonlijk mooi).
Gelukkig blijkt het inzetten van een schoudervulling simpel. Je zet deze namelijk gewoon met een flanelsteek tegen de schoudernaad vast; tussen de buitenstof en het beleg.
Armsgat met voering afwerken
Tot slot heeft het armsgat wat aandacht nodig. Hiervoor wordt de mouw- van de buitenstof – aan de onderkant van het armsgat van het jasje (buitenstof en voering) op elkaar geregen. Daarna wordt de mouwvoering vast gespeld aan het armsgat. De extra ruimte in de kop van de voeringmouw werk je aan de bovenkant van het armsgat in met plooien of rimpels. Hierna zet je de voering van de mouw met de hand (over het armsgat gevouwen) en zet je deze met een onzichtbaar steekje vast.
Persoonlijke Noot van Sanne:
Zoals je wel kan lezen heb ik ontzettend veel geleerd tijdens het maken van dit jasje! Het verbaasde me hoeveel precieze stappen gezet moesten worden om zo’n mooie afwerking realiseren. Elk van de stappen die ik beschreven heb, is waardevol voor de uiteindelijke uitstraling van het werk. Het is al een tijd mijn doel om mooi gemaakte en nette werkstukken neer te zetten, en dit is voor mij een enorme stap in de goede richting.
Voor mij persoonlijk is voornamelijk het inzetten van de voering interessant. Meerdere keren heb ik al zitten klungelen met voering, en om het een keer goed te leren was ontzettend waardevol. Binnenkort heb in de planning staan om een jasje voor mezelf te maken. Dus je begrijpt dat ik niet kan wachten om de kennis die ik nu bezit toe te passen!
____
Tot zover het verslag van Sanne. Wil je zelf aan de slag met het maken van een jasje? Inspiratie voor bijzondere zakken in jasjes vind je hier!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.