door Jeanne Hermans, stagiaire bij Saskia ter Welle
“Omdat ik eerder al stage heb gelopen bij een bedrijf dat maatpakken voor vrouwen maakt, en door zelf veel jasjes te maken, heb ik veel ervaring en know-how verzameld hoe je dat nou goed doet. In een aantal blogposts ga ik uitleggen hoe ik te werk ga en tips geven die handig zijn bij het maken van een colbert. Ik ga met jullie een jasje maken van A tot Z.”
Mouleren
Bij mouleren werk je met stof. Je maakt met stof een patroon op een paspop of persoon, in plaats van het patroon te tekenen op papier. Door stof op een paspop vorm te geven zie je meteen wat voor vorm je creëert, in tegenstelling tot patroontekenen. Als je moulage klaar is, zet je het om in een patroon.
Dit is mijn favoriete methode. Ik heb een paspop gekocht bij een paspoppengroothandel in Breukelen, en heb deze met schoudervullingen en fiberfill helemaal op mijn eigen maat gemaakt. Het is belangrijk dat je een paspop hebt met maten die enigszins overeenkomen met die van jouzelf of de persoon voor wie je iets maakt, anders past het natuurlijk niet!
Het is ook belangrijk dat de taillehoogte van de paspop gelijk is aan die van jezelf. Je meet de taillehoogte vanaf het kuiltje van je hals naar beneden tot waar je taille is. Bij mijn eigen paspop moest ik de taille 5 cm verlagen.
Voor mouleren is het ook handig als je met lint of veter middenvoor, middenachter, de taillelijn, bovenwijdte, schouderlijn en hals aangeeft. Dit maakt het makkelijker om te mouleren (het geeft houvast).
Het is ook belangrijk om te checken of de schouderlengte goed is! Toevallig was mijn pop precies even breed als ikzelf. Mocht de paspop te smal zijn kan je deze groter/ breder maken met schoudervullingen.
Voor het mouleren gebruik je ongebleekte katoen. Dit kan je op de markt vaak voor één Euro per meter kopen.
Op YouTube is er een kanaal waar in een aantal video’s heel duidelijk word uitgelegd hoe je een colbert moet mouleren.
Opmerking Saskia: Dit is één manier. Er bestaan meer methodes om tot een gemouleerd patroon te komen. Bij deze methode wordt gemouleerd vanuit één lap stof. Bij grote verschillen tussen buste, taille en heupwijdte is het makkelijker om met losse lappen te werken per patroondeel.
Basis lijf dames colbert mouleren:
Reverkraag mouleren:
Mouw mouleren:
Zelf heb ik het ook geleerd van dit YouTube kanaal, en door te oefenen. Ik raad je aan om eerst alle filmpjes te bekijken en te oefenen met mouleren voordat je aan het jasje begint.
Wat ik zelf handig vindt om te doen is, als je het lijf en de kraag hebt gemouleerd, deze in elkaar te rijgen. Dan valt het platter dan met allemaal spelden erin.
Eindresultaat
Dingen waar je op met letten:
Het colbert moet niet te strak worden! Het moet lekker zitten en je moet er in kunnen bewegen. Ook is het belangrijk dat je op de rug ruimte hebt om je armen te kunnen bewegen. Dit wordt ook uitgelegd in de filmpjes.
De mouwen zijn best lastig, en dit is even oefenen. Het is moeilijk om in te schatten hoe laag je het armsgat moet maken. Ik heb een colbert nagemeten om te zien hoe laag ik het armsgat ongeveer moet maken. Toen heb ik de mouw gemouleerd en de halve moulage even aan gedaan, om te voelen hoe het zat. Ik voelde dat het best strak zat en heb ik het armsgat uitgediept. Als dit het geval is moet je ook de mouw opnieuw mouleren, omdat het armsgat groter is geworden.
Vergeet niet de mouwknipjes aan te geven.
Als je moulage klaar is en je bent tevreden, kun je alle lijnen/ naden en coupe duidelijk aangeven met een zwarte stift. Daarna haal je de moulage van de paspop.
Zo ziet het patroon eruit wanneer je de spelden hebt losgemaakt:
Ik maak na mijn moulage altijd een pasmodel, ook wel toile genoemd. Het is zonde is als je mooie stof gebruikt en het zit niet goed. Voor de toile gebruik ik een goedkope stof van ongeveer dezelfde dikte. Als je het pasmodel hebt gestikt moet je kritisch kijken hoe de pasvorm is en beoordelen of je aanpassingen moet maken. Ik vraag het altijd aan iemand anders om het voor me te spelden, want dat is helaas niet mogelijk bij jezelf. Zorg dat het jasje niet te strak zit. Omdat er in het uiteindelijke model binnenwerk en voering bij komt, wordt het dikker en heb je meer ruimte nodig. Als je het pasmodel hebt afgepast, verwerk je alle aanpassingen in je moulage patronen en dan kan je met de echte stof gaan beginnen!
In het volgende artikel ga ik uitleggen hoe je de patronen verder uitwerkt en welke stoffen je het beste kunt gebruiken.
“Het schrijven van deze blogpost serie is onderdeel van de filosofie van Saskia ter Welle. Volgens haar is het fantastisch om een vak te beheersen, maar kom je pas verder op het moment dat je jezelf presenteert naar de buitenwereld. Internet is hèt middel bij uitstek om daarvoor in te zetten. Jeanne leert tijdens haar stage dus niet alleen vakmatige vaardigheden, maar ook hoe zij zichzelf als professional op internet kan profileren.
Meer weten over Jeanne? Bekijk profiel op LinkedIN van Jeanne Hermans.”
Interessant, ik kan helaas het volgende artikel niet vinden
Hallo Linda,
Als je in het blog gedeelte van de site zoekt op ‘Jeanne’ krijg je allevier de blogs over dit onderwerp te zien.
Succes!
Saskia
Welk ‘blog gedeelte’ bedoel je? Ik kan ook geen ‘Jeanne’ vinden. Graag advies.
Je vindt op de website als je op de ‘BLOG’ pagina bent, een zoek-venster waar je ‘jeanne’ kunt intypen. De zoekmachine zoekt dan de blogposts op waarin Jeanne wordt genoemd. Simpel!
Succes!