door Jeanne Hermans
De patronen zien er als volgt uit, zoals ze zijn gemouleerd -nadat je het patroon met zwarte stift hebt overgenomen, van de paspop hebt afgehaald en alle spelden hebt verwijderd:
In deze patronen teken je de lijnen voor het beleg voor, halsbeleg, zoombeleg en het mouwbeleg volgens de foto:
Nu kan je alle patronen voor de bovenstof als volgt overtrekken:
Voering
Voor het maken van patronen voor een voering ga je als volgt te werk. Bij de zoom en bij de mouwzoom haal je 2 cm van de lengte af. Ook teken je het voorpand en het zijvoorpand aan elkaar, zodat er in plaats van een zijnaad een figuurnaad ontstaat.
Het is belangijk bij de voering van een colbert dat je middenachter bewegingsruimte hebt. Door 2,5 cm extra ruimte toe te voegen aan de middenachternaad ontstaat er een ‘bewegingsplooi’.
Let op! Het achterpand van de voering, en het halsbeleg liggen aan de stofvouw.
Als je alle aanpassingen hebt gedaan hoef je alleen nog maar naad aan te tekenen en dan zijn je patronen klaar.
Bij alle naden geldt 1 cm naad, alleen bij de middenachternaad teken je 1,5 cm naad aan, zodat je ruimte hebt om iets uit te leggen als het te krap is.
Toelichting kraag naden: bij de onderkraag teken je rondom 1 cm naad, maar bij de bovenkraag teken je langs de naden waar de rode lijn staat, 1,3 cm naad. Dit zorgt ervoor dat de naad beter valt.
Vesteviging
De meeste stoffen moeten nog geplakt worden om te zorgen dat het colbert mooi zit. Hiervoor gebruik ik meestal katoenen vlieseline. De mouwen worden nooit geplakt, dan worden de mouwen veel te stijf. Het voorpand, achterpand en de kraag worden wel geplakt.
Deze plakkatoen vind ik persoonlijk fijn, je kan het vaak ook in fourniturenwinkels kopen.
Voor een colbert kan je verschillende stoffen gebruiken. Persoonlijk gebruik ik het liefst een wollen stof. Wollen stoffen vallen mooi en zijn goed te verwerken. Wollen stoffen kunnen best prijzig zijn, daarom ga ik altijd naar jaarlijkse stoffenbeurzen of naar de zaterdagmarkt in Utrecht, waar je vaak stoffen van een hoge kwaliteit voor een kleine prijs kunt vinden. Ik heb vaak stoffen die in de winkel voor 30 à 40 euro verkocht worden voor 5 euro.
In de volgende blogpost ga ik uitleggen waar je op moet letten bij het voorbereiden van de stof en het in elkaar zetten van het colbert.
Opmerking Saskia: plakkatoen of mull zijn beide verstevigingen die snel en makkelijk te verwerken zijn. Voor een kleermakers methode wordt er echter gewerkt met een versteviging van paardenhaar die niet plakbaar is. Paardehaar is een prachtig en natuurlijk materiaal, dat wel enige kennis en ervaring vereist om een mooi resultaat te geven. Wellicht volgt later nog een blogpost over dit onderwerp. Voor nu is de verwerking van plakbare materialen een mooi alternatief dat iedereen kan toepassen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.