Patroon technieken en Moulage
Het is niet voor niets dat ik regelmatig twitter en schrijf over de noodzaak om NIEUWE DINGEN TE BLIJVEN LEREN: het is de sleutel voor mijn huidige succes! Niet verslappen en ‘denken dat ik het allemaal wel weet’ heeft mij enorm veel gebracht op elk terrein van mijn leven.
In het najaar ga ik weer een traject in dat perfect aansluit bij wat ik nu al doe: ik ben toegelaten tot een online masterclass van de Japanse ontwerper Shingo Sato! Via Social Media volgde ik deze Sato al vanwege zijn bijzondere verwerking van coupe en volumes. Vooral zijn filmpjes op YouTube hebben mij urenlang geboeid!
Shingo Sato geeft over de hele wereld les op beroemde Fashion Academy’s, van Japan tot Milaan en Zuid- Amerika. Door nu zijn lessen online aan te bieden is het voor hem mogelijk om nog veel meer ontwerpers te inspireren en op te leiden in de door hem ontwikkelde technieken
Online Masterclass
In dit filmpje zie hem in actie voor een groep studenten:
De eerste opdracht is voltooid: een basis lijfje is op de pop gemouleerd waarna de coupenaden zijn verwerkt in nieuwe lijnen in het patroon: zowel ronde lijnen (hol en bol) als scherpe punten. Het resultaat zie je hieronder:
Op deze blog zal ik komende winter regelmatig updates plaatsen van de projecten die ik in het kader van deze cursus uitvoer.
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Hallo Saskia,
Leuk! Die moulage technieken zijn fascinerend. Zelf heb ik jaren gewerkt met de bodymap techniek waarbij je een basispatroon voor je eigen lijf maakt met behulp van Brabants Bont. Een goede techniek om van 2D naar 3D naar 2D te leren denken. Studenten die deze techniek onder de knie hadden pakten pasvormproblemen heel eenvoudig op.
Maar waarover ik je wilde informeren: bij iFabrica.nl ben ik momenteel bezig met het opzetten van een workshop voor het maken van een buste op je eigen maat. Via gewone foto’s, 123Dcatch software en het gebruik van de verscheidene lasercutters die ze daar hebben staan kom je tot een buste. De foto’s worden omgezet tot een 3D file, die weer in laagjes wordt gesneden en via de lasercutter gesneden om vervolgens gestapeld te worden. Daarna wordt de buste met behulp van mouleren afgedekt met stof en op een voet geplaatst. Het is allemaal nog heel pril maar iedereen die zin heeft om in te stappen is van harte welkom. Lijkt het je wat?
Groet, Martine
Klinkt leuk! Maar voor mijzelf iets te technisch. Misschien leuk om foto’s te komen maken en erover te bloggen. Ik spreek regelmatig mensen die een buste van hun eigen lichaam willen hebben. Tot nu toe stuur ik ze altijd door naar Ton Verswijveren die het op een simpeler manier ook doet, met uitstekend resultaat.
Ben benieuwd, dus houd me op de hoogte!
Groet,
Saskia
Hallo Saskia,
Ja, de plakband techniek om een buste te maken ken ik. De techniek die wij (gaan) toepassen heeft één aanzienlijk voordeel en dat is dat het zonder aanraken of langdurig stilstaan gaat. En je kunt het grotendeels zelf doen dus ik denk dat we met de prijs lager uitkomen.
Ik houd je op de hoogte!
Groet, Martine
It is great technique … I only wander why is it called ‘Japanese’ as it is just pattern draping. It is basic tailoring technique – and your imagination 🙂
I am glad there are more courses in pattern draping so those who only use the ready to make patterns can learn it.
Het zijn op dit moment vooral Japanse ontwerpers die zich met deze ingenieuze patroonconstructies bezig houden. Vandaar ‘Japans’:).
Spannend! Japanse mode is net zo intrigerend als het land.