Haute couture borduren
De tijd vliegt! En groep na groep sluit delen van het jaarprogramma Broderie d’Art af. Een mooi moment om even om te kijken hoe het verschillende mensen tijdens dit jaar is vergaan, en vooral: wat zij hebben gemaakt! Het begon voor de meesten met een introductiecursus haute couture borduren, waarin een fascinator werd gemaakt.


Creatief proces
Hoe de opdracht ook luidt, wij hechten er waarde aan dat studenten zelf keuzes leren maken tijdens het creatieve proces. Daar valt namelijk enorm veel van te leren. Daarom is er altijd een opdracht, die door elk individueel wordt uitgewerkt en gepresenteerd. Hiermee worden allerlei vaardigheden ontwikkeld die voor een latere beroepsuitoefening, of het zelf maken van ontwerpen voor broderie d’art, onmisbaar zijn.

En ja, in dit hele proces moeten er allerlei hobbels genomen worden. Je ontdekt gaandeweg precies waar je kracht ligt, en waar je anderen voor nodig hebt.
Bij een informele evaluatie afgelopen week aan de keukentafel van het atelier, waren alle cursisten van de groep Mastering Broderie d’Art 2 het erover eens: het programma is intensief! Je moet er echt substantieel tijd voor inruimen wil je alle opdrachten uitvoeren. En hoewel ze mij verzekerden dat ik ze dit van tevoren uitvoerig meerdere malen had verteld, was het toch even slikken. Niet voor niets had één van hen de volgende spreuk in haar portfolio opgenomen:
Mastering Broderie d’Art
Na een introductie van verschillende basistechnieken van haute couture borduurtechnieken, zoals het werken op een groot borduurframe en het verwerken van kralen en pailletten, volgen er in het jaarprogramma drie cursussen om je verder te bekwamen: Mastering Broderie d’Art 1, 2 en 3. Bij het doorlopen van dit programma wordt je stap-voor-stap een ‘meester’ op het gebied van het ontwerpen en uitvoeren van complexe, vaak drie-dimensionale, borduursels voor de haute couture.



Tijdens het eerste niveau van Mastering Broderie d’Art gaan studenten voor het eerst zelf ontwerpen. Misschien denk je dat dat eenvoudig is: gewoon een tekening maken of na-maken en klaar! Het ligt echter wat ingewikkelder. De ontwerpen die je maakt zijn voor borduursels met verschillende materialen die elk een eigen impact hebben door verschil in kleur, glans en volume. Hoe houd je hier rekening mee? Waar moet je op letten? Hoe bereik je het gewenste effect of resultaat? Neem van mij aan: dat is echt een lastige!
Los van deze complicaties is het ook nog eens de bedoeling dat je in dit proces zo dicht mogelijk bij jezelf blijft. Jouw stijl wordt bepalend! Een heerlijk maar ook verwarrend uitgangspunt!

Werken voor een denkbeeldige klant
In het tweede niveau komen er nieuwe aspecten om de hoek kijken: de omvang en de materialen voor de eindopdracht liggen gedeeltelijk vast. De eigen inbreng komt door de keus van een imaginaire klant voor wie je aan de slag gaat. De levensstijl van deze klant wordt leidend in de uitvoering van het ontwerp.


Het verhaal dat Fatima vertelt over de totstandkoming van haar werkstuk is indrukwekkend. Dat wil ik hier niet verklappen. Je kunt het haar natuurlijk altijd vragen … (Je vind haar hier).
Kimberley zocht naar een niet-tuttige uitvoering van haar ontwerp met kant. Iets waar ze zelf echt blij van zou worden. Door te kiezen voor een linnen-achtige stof om op te borduren (ook met de tamboernaald!) maakte ze het zichzelf niet gemakkelijker. Het resultaat is echter verrassend!
Let op de afwerking van de bodem van het tasje met (nep)leer:



Soms vind je niet de juiste kleur zijden organza die past bij je kant. Dit overkwam Alice van Eekelen. Zij besloot een stuk zijde zelf te verven. Spannend! Maar zeg nu zelf: is het niet fantastisch gelukt?


Mocht je nu helemaal enthousiast worden van wat je hier ziet: ik begrijp het volkomen! Ook ik wordt sprakeloos bij het zien van het werk van mijn cursisten. En jij kunt één van hen worden! Kijk eens bij het aanbod op deze website en volg Dutch Couture Academy op sociale media. Er is vast een cursus die aansluit bij wat jij nu kunt gebruiken om verder te groeien als mode professional of gedreven amateur. Je bent van harte welkom!
__________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Dutch Couture Academy richt zich op (aankomend) professionals in de mode-industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.