Internet
Vanaf het moment dat ik serieus aan de slag ging met het bouwen van een bedrijf heb ik de mogelijkheden van het gebruik van internet omarmd. De gedachte erachter was, dat als ik op een zolder atelier in mijn eentje zou werken, het niet alleen erg eenzaam zou zijn, maar dat het ook lastig zou worden om mijn werk onder de aandacht van geïnteresseerden te brengen.
Dus volgde ik, naast lessen in borduren en moulage, ook lessen op het gebied van social media, bloggen en alle mogelijkheden die internet biedt. En omdat internet enorm snel verandert, blijf ik mij regelmatig bijscholen, zodat ik niet teveel achter de feiten aanloop.
Omdat ik inmiddels veel aan internet te danken heb, vormt het delen van kennis hierover vast onderdeel van mijn cursussen Mastering Broderie d’Art. Tijdens mijn periode in het Modekwartier in Arnhem nodigde ik bijvoorbeeld Sabriyé Dubrie uit om hierover te vertellen aan een groep creatieve ondernemers.

Internet heeft mij het afgelopen jaar twee bijzondere dingen gebracht. Allereerst ben ik begonnen met het posten van foto’s en video fragmenten op Instagram. Waar ik in het begin aarzelde, is dit inmiddels mijn meest effectieve communicatiekanaal gebleken (op het moment van schrijven 3550 volgers).
Daarnaast heb ik energie gestoken in een Facebook groep van enthousiastelingen op het gebied van haute couture borduurtechnieken. In deze groep delen amateurs en professionals hun inspanningen en inspiratiebronnen rondom haute couture borduurwerk.
Eén van de meest actieve leden van deze groep is Marco Jerez uit Chili. Al 25 jaar maakt hij de prachtigste borduurwerken met een oude Singer naaimachine, waarbij hij onder andere met band op tule werkt. Wat in deze groep opvalt, is dat Marco zijn proces deelt. Hij geeft anderen een inkijkje in zijn wereld zodat je kunt zien hoe zijn werk tot stand komt. Deze open houding is niet gebruikelijk onder kleermakers en aanverwante bereoepen, en dit maakte mij nieuwsgierig. Ik besloot eens voorzichtig te polsen of hij geïnteresseerd zou zijn om les te komen geven in Nederland. Inmiddels is zijn bezoek aan Nederland achter de rug. In een volgend blogbericht vind je een verslag van zijn verblijf.
Opkomst van ambacht in Nederland
In Nederland wordt sinds een aantal jaar vol ingezet op de ontwikkeling van ambacht. Niet alleen het succes van de beurs Meesterlijk Design en Ambacht getuigt hiervan, maar ook het nieuwe platform Craftscouncil Nederland en Modemuze. De laatste maakt mode en haar geschiedenis en ambacht toegankelijk voor een groot publiek, op dit moment onder andere door een tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Modemuze wil mensen met mode in aanraking brengen door te inspireren, hen mode te laten ontdekken en mogelijkheden te bieden ter verdieping van kennis.
Ook de opleiding Meestercoupeur in Amsterdam voorziet in de behoefte van de markt en van individuen om zich verder te bekwamen in vakmanschap op het gebied van couture technieken.
Meer over Haute Couture Borduren
Haute Couture onderscheidt zich met name van prét-à-porter (kleding van grote modehuizen van het rek) door kleding op het lichaam van een individu te ontwerpen. Hierbij wordt telkens een uniek ontwerp gemaakt met de handtekening van de ontwerper, met gebruikmaking van oude en nieuwe ambachtelijke handwerktechnieken.
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de modeindustrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.