door Jeanne Hermans
De Voering
In deze laatste blogpost laat ik zien hoe je de voering in elkaar stikt, en hoe je de voering in het colbert verwerkt. Je begint met het achterpand. Deze is geknipt aan de stofvouw, met extra stof voor de bewegingsplooi. Deze stik je onder en boven een stuk in, zoals op de foto:Vervolgens pers je deze eerst plat, en vervolgens open, met de plooi naar 1 kant.
Stik nu de suçons in het zijpand, en stik het zijpand aan het beleg. Stik niet helemaal tot beneden, maar laat een stukje open, hier kom ik later op terug.
Stik ook het beleg in het achterpand. Stik nu de zijnaden en de schoudernaden.
Pak het zoombeleg en stik deze aan beide uiteinden van de voering. De rest word later met de hand dicht gestikt.
Speld nu het zoombeleg aan het beleg voor. Omdat deze naad nog niet helemaal gestikt is zul je zien dat er ruimte in de voering zit. Dit vouw je onder het zoombeleg, als een plooi. Pers de naad naar de kant van de voering.
Stik de voeringmouwen in elkaar, en zet deze in de voering.
Nu kan de voering in het colbert gezet worden. Speld vanaf de kraag de hele middenvoornaad en zoom en stik deze. Bij de hoeken maak je 1 schuine steek, dan krijg je een mooiere punt.
Stik nu ook de kragen op elkaar.
Als de stof dik is, wordt de naad uitgedund. Je knipt van het beleg een halve centimeter weg. Ook is het belangrijk om de punten af te knippen.
Om te zorgen dat alle naden mooi plat blijven moeten deze worden doorgepit of gestikt. Dit gaat op dezelfde manier als in de mouwen.
Het is belangrijk om de schoudernaad van de voering en de buitenstof aan elkaar vast te maken. Dit doe je door een stukje voering aan beide naden op dezelfde plek vast te zetten met een klein beetje ruimte er tussen. Doe hetzelfde in de oksel. Dit is om te zorgen dat de voering mouw er niet onder uitkomt.
Ook is het belangrijk de kraagnaden aan elkaar vast te zetten. Dit kan met de hand of met de machine.
Zet nu het zoombeleg vast met een flanelsteek, en zet de voering vast aan het zoombeleg met een kleine steek.
Als laatste maak je de sluiting. Ik heb gekozen voor drukknopen, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor gewone knopen met een knoopsgat.
Zie hier het eindresultaat:
Opmerking Saskia:
Jeanne heeft deze serie over het maken van een jasje geschreven als stage-opdracht in de periode dat zij in mijn atelier stage heeft gelopen. Er waren verschillende motiverende redenen om dit te doen. Jeanne heeft de opdracht werkelijk meer dan uitstekend, en geheel zelfstandig uitgevoerd. Van het maken van het ontwerp, tot het schrijven van de teksten en het maken van de foto’s. Daarbij heeft zij zich niet beperkt tot een simpel jasje, maar heeft zij de moeilijkheidsgraad voor zichzelf flink opgeschroefd door te werken met stukken kant, en door het handmatig borduren van kralen. Het is fantastisch om te zien hoe iemand zichzelf kan ontwikkelen door de lat hoog te leggen. Ik hoop dan ook dat dit jùllie inspireert om grotere dingen van jezelf te verwachten als je aan de slag gaat en er, net als Jeanne, alle moeite voor te doen om iets te uitzonderlijks te creëren.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.