Hot topic
Hoe kunnen we de kennis en vaardigheden van oude (en nieuwe) ambachten bewaren? Hoe kunnen we jonge mensen enthousiasmeren om zich in oude technieken te verdiepen? Om zich deze eigen te maken en er nieuwe toepassingen voor te bedenken?Is het mogelijk om jonge mensen te laten zien hoe mooi het kan zijn om een ambacht te leren en te ‘leven’?
In het filmpje ‘Men of the Cloth’ hoor je het verhaal van het verloren gaan van het beroep van kleermaker in Italië. Prachtig vind ik het om te zien hoe een aantal ‘rotten in het vak’, kleermakers die soms al 60 (!) jaar kleermaker zijn, zich willen inzetten om hun kennis over te dragen aan een nieuwe generatie:
Verdwijnt de vakman met tientallen jaren ervaring? Nemen zij hun kennis mee in het graf?
Gelukkig lijkt het tij te keren. Ook in Nederland komen initiatieven tot stand die zich erop toeleggen om het ambacht in ere te herstellen, zoals Het Ambachtshuis Brabant en Crafts Council Nederland.
Artikelen worden aan dit onderwerp gewijd. Zoals een artikel in de Volkskrant met onder andere deze opvallende uitspraken:
“… De waardering zowel in sociaal als in financieel opzicht van intellectuele arbeid nam toe, terwijl die voor ambachtelijkheid afnam. In ons onderwijs zien we dat terug nu de nadruk is komen te liggen op taal en rekenen in het primair onderwijs en op Nederlands, Engels en wiskunde in het voortgezet onderwijs …”
“… De waardering voor … ambachtelijkheid, de stimulering en ontwikkeling ervan zouden wel eens een uitweg kunnen bieden uit de cognitieve kloof en impasse die dreigen te ontstaan. Dit zou goed samen kunnen gaan met de maatschappelijke herontdekking van het (economisch) belang van creativiteit en de brede ontwikkeling voor de huidige en toekomstige generaties …”
De politiek laat zich ook horen (zie bericht op Nu.nl) en lijkt zich uit te spreken voor het ambacht.
Goede ontwikkelingen
Al met al zijn dit volgens mij goede ontwikkelingen. Opvallend voor mij in het artikel van de Volkskrant is de uitspraak over de algemene waardering van de cognitieve ontwikkeling van mensen boven de creatieve. En opnieuw besef ik hoe bevoorrecht ik ben dat ik zelf een middelbare school opleiding heb mogen volgen op de Werkplaats Kindergemeenschap, waar de cognitieve en creatieve ontwikkeling beide een belangrijke plaats krijgen. Oók wanneer je, zoals ik, VWO volgt! Uniek in die tijd. En fantastisch voor mij. Ik kreeg daar de gelegenheid om in mijn tienerjaren kennis te maken met textiele werkvormen, naaivakken, tuinieren, koken, musiceren, meedoen aan een filmproject … Ervaringen die mij altijd bij zijn gebleven en waar ik in elke fase van mijn leven tijd voor heb weten te vinden, omdat het zo’n geweldige aanvulling is op het werken met je hoofd!
Nu hoop ik dan ook echt dat het ambacht niet in het hoekje zal worden gestopt van praktijk- MBO onderwijs. Dat zou echt jammer zijn! Geef iedereen de gelegenheid om de schoonheid van het fysiek ‘creëren’ te ervaren, of het nu als hobby is of als vak.
In feite sluit het cursusaanbod Broderie d’Art hier ook perfect op aan. Via de Basiscursus en Vervolgcursus kan elke geïnteresseerde zich een ambacht als hobby eigen maken. Het programma Mastering Broderie d’Art biedt mogelijkheden om dit ambacht ook beroepsmatig te gaan toepassen.
Binnenkort start er een groep dit dit hele cursusaanbod in 1 jaar wil volgen in het kader van herscholing/omscholing: Basis-en vervolgcursus vóór september, start Mastering Broderie d’Art 1 in september, start Mastering Broderie d’Art 2 in januari.
Interesse? Stuur een mail naar saskia@saskiaterwelle.nl voor de bijzondere (interessante) voorwaarden.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.