Raadsel
Wat is de rol van haute couture in het hedendaags modelandschap? Heeft haute couture in deze tijd van versnelling nog wel een plaats? Deze vraag wordt op dit moment beschouwd als belangrijk onderwerp voor discussies en artikelen.
Een prachtig artikel hierover las ik vandaag in The New York Times Style Magazine: ‘ The Enigma of Haute Couture’, wat probeert het raadsel van de haute couture te ontrafelen.
Waar het dagelijks leven op dit moment steeds sneller wordt, meer ‘connected’ door het gebruik van technologie, lijkt haute couture precies het tegenovergestelde te representeren. En waarschijnlijk is dát dan ook juist de aantrekkingskracht ervan. Of, zoals het in bovengenoemd artikel verwoord wordt: ‘It represents the value of having the time to stop and smell the roses’.
Klant
Klanten die zich haute couture kunnen veroorloven kopen in feite een stukje geschiedenis, uniek handwerk, tot in de perfectie uitgevoerd, met oog voor (ook verborgen) details, en helemaal op maat gemaakt.
De nieuwe klanten komen uit Brazilië, India en Rusland en zijn niet alleen bemiddelde, oudere dames. Het zijn mensen die op zoek zijn naar ware luxe:
‘… couture exists because it represents true luxury. It’s about the luxury of someone else caring, about people devoting days to creating something that makes you not only look, but feel, better.’
Term
De term ‘haute couture’ is overigens een beschermde term die slechts onder bepaalde voorwaarden gebruikt kan worden. Meer hierover lees je op de website van Mode à Paris.
Er zijn op dit moment slechts twee Nederlandse ontwerpers/modehuizen die zich officieel in Parijs als haute couture huis mogen presenteren: Viktor en Rolf en Iris van Herpen. Zoals deze week bekend is geworden mag ook Ilja Visser zich binnenkort bij dit illustere gezelschap aansluiten.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.