Het onderstaande filmpje toont tot in detail hoe een haute couture creatie van Dior tot stand komt. Het proces is tijdrovend en veel van het werk wordt handmatig gedaan. Op maat. Uniek handwerk. En héél veel lagen stof …
Kijk mee en geniet:
Wanneer spreek je van ‘haute couture’?
Wat maakt deze jas nu tot een ‘haute couture creatie’? Allereerst het feit dat het kledingstuk op maat wordt gemaakt. Uitgangspunt is geen standaard confectiemaat, maar de hoogst individuele vormen van een echt persoon. Dit uitgangspunt is fundamenteel. Het zorgt ervoor dat het kledingstuk perfect past, maar ook dat het draagcomfort optimaal zal zijn. In de ateliers van Dior staan er paspoppen van elke individuele klant. Hierdoor hoeven klanten niet onnodig vaak te komen passen en kan het maakproces toch voortgang vinden.
Verder wordt het model aan de hand van een schets van de ontwerper in een toile uitgewerkt en daarna tot patroon verwerkt. De vorm komt hierbij organisch tot stand: door kijken en veranderen totdat de gewenste uitstraling is bereikt. Dit is anders dan bij confectie, waar aan de hand van schetsen het patroon op de computer aan de hand van standaard maten wordt gemaakt.
Bij haute couture wordt gewerkt met kostbare materialen als zijde en wol. Deze materialen vragen een zorgvuldige verwerking die bij haute couture veelal met de hand wordt gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de versteviging met organza en tripleer: deze worden niet geplakt (zoals bij confectie met o.a. Vlieseline) maar met de hand vastgenaaid. Ook ondergaan de basismaterialen meestal nog een speciale verwerking. Bij deze jas is dat onder andere het plisseren van bepaalde patroondelen en het handmatig borduren.
Om werkelijk de term ‘haute couture’ te ‘mogen’ gebruiken, zouden couture huizen ook nog aan allerlei voorwaarden moeten voldoen. In elk geval in Frankrijk! (Zie hiervoor ook mijn eerdere blogpost).
Eisen voor het gebruik van de term ‘haute couture’ zijn o.a.:
- Kleding moet in eigen ateliers vervaardigd worden.
- In de ateliers moeten minimaal twaalf personen werken.
- Twee keer per jaar moet collectie gepresenteerd worden op de catwalk, met ten minste 50 verschillende, nieuwe kledingstukken per model.
- Er moet een speciale ruimte zijn waar kleding aan vaste klanten getoond kan worden.
Uitstraling
De uitstraling van kleding die met zoveel vakmanschap en aandacht is vervaardigd is uniek. En daarin zit ook de kracht. Ik kan mij niet voorstellen dat dit ooit zal verdwijnen. Wat denk jij?
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.