Borduurwerk voor haute couture
Voor wie dit blog al langer volgt, weet, dat de borduurtechnieken die in het atelier worden onderwezen afkomstig zijn uit de haute couture traditie van Parijs. Voor de grote modehuizen wordt het borduurwerk gerealiseerd door verschillende gespecialiseerde borduurateliers. Zo is er bijvoorbeeld Lesage, met een rijke traditie in broderie d’art en het werken met kralen en pailletten. Maar ook Maison Lemarié maakt bijzonder borduurwerk waarbij vaak veren worden toegepast. Maison Guillet maakt van zijde bijzondere bloemen die een groots effect geven in borduurwerk.
Toepassing van borduurwerk
Niet alle borduurwerk is hetzelfde. En behalve van de verschillende materialen waarmee gewerkt wordt, is een groot deel van het verschil te wijden aan het verschil in toepassing.
Sinds het huis Schiaparelli weer meedoet in de modewereld (dit modehuis, vernoemd naar Elsa Schiaparelli maakte enkele jaren geleden na decennia lange afwezigheid weer haar opwachting!) zie je hoe juist dit label haar identiteit mede terugvindt door bijzonder borduurwerk.
Borduurwerk wordt onder andere op de volgende manieren door Schiaparelli:
- met kralen en strass geborduurde nagels op een handschoen van tule
- geborduurde schouderbandjes voor een avondjurk
- losse ‘patches’ op kledingstukken
- een ceintuur
- broche
- bij sommige modellen is de stof van een jurk helemaal geborduurd of bewerkt
- geborduurd band ter versiering
Wat typerend is voor Schiaparelli is de manier waarop zij grappige dingen doen, zoals bijvoorbeeld een kreeft midden op een jurk. Of vreemde motieven die rauw naast elkaar worden gebruikt en zo bevreemdend werken. Nergens wordt het borduurwerk in elk geval saai of voorspelbaar. Ik vind dat zij de mogelijkheden van handmatig borduurwerk zo optimaal uitbuiten; wat bijzonder kan zijn, is dat ook. Is dat niet mateloos inspirerend?
Avond jasje van Elsa Schiaparelli, in samenwerking met Jean Cocteau, najaar 1937, geborduurd door Maison Lesage.
Voor elke toepassing gelden andere ‘regels’
Je begrijpt dat wanneer je een stof helemaal bewerkt of wanneer je alleen een broche borduurt, je rekening moet houden met verschillende ‘regels’. Daarmee bedoel ik niet dat je je aan een wet zou moeten houden, maar wel dat bepaalde dingen die je doet in de ene situatie goed werken en in een andere situatie de plank volledig misslaan.
Als je zelf aan de slag gaat, kun je dit van tevoren al een beetje inschatten door een schets te maken en in te kleuren. Toch is juist bij 3-D borduurwerk dat niet altijd voldoende en zul je een zogenaamd ‘sample’ moeten maken. Dit is een voorbeeld op kleine schaal om te kijken of wat je voor ogen hebt er in werkelijkheid ook zo goed uitziet als je hoopt.
Ontwerpen van borduurwerk
Wat ik zo fijn vindt van broderie d’art is dat er geen standaard pakketten voorhanden zijn. Je wordt gedwongen om na te denken over je eigen ontwerp. Daarmee wordt jouw borduurwerk vanzelf een weerspiegeling van wat jij mooi vindt en kunt realiseren. Als ik nu kijk naar waar de cursisten van de afgelopen jaren momenteel mee bezig zijn, dat verbaas ik mij telkens weer van de diversiteit. Zij zijn opgeleid met dezelfde technieken, maar hebben daarnaast geleerd om te werken vanuit hun eigen gevoel voor wat mooi is en wat niet. Je ziet dat sommigen gedetailleerd en fijn werk maken, terwijl andere met een groot gebaar een sterk beeld neer weten te zetten. Beide is geweldig.
Ik verheug me enorm op aanstaande vrijdag wanneer een groep cursisten Mastering Broderie d’Art 2 afsluit. Wat hebben zij thuis gemaakt …? Komend weekend hoop ik dat met jullie te kunnen delen. Dus … #keepposted!
________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de modeindustrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.