Vandaag kwam ik op Youtube een interview met Giorgio Armani tegen, dat ik jullie niet wil onthouden. Doordat ik herstellende ben van een voetoperatie heb ik veel tijd voor dit ‘geflierefluit’ op internet. Tijd om nieuwe dingen te leren en inspiratie op te doen via andere kanalen dan de vlug-vlug route temidden van het drukke leven van elke dag.
Waarom is dit interview interessant?
Allereerst omdat ik hierin voor het eerst hoorde dat Armani oorspronkelijk een aantal jaren geneeskunde heeft gestudeerd (mijn jeugddroom voor jaren) en pas op veertigjarige(!) leeftijd voor zichzelf is begonnen als designer. Wat een opmerkelijke wending in een leven! Alles is mogelijk … (dus ook voor mij en … jou).
Ten tweede is het opmerkelijk om te horen dat hij nooit een mode-opleiding heeft gevolgd. Alles heeft hij geleerd vanuit de praktijk. Eerst bij andere modebedrijven, totdat het moment aanbrak dat hij dacht: wat ik voor anderen doe, kan ik ook zelf!
Het feit dat hij op zijn zeventigste in een interview met Suze Menkes besefte dat hij inderdaad als ontwerper succes heeft, deed hem besluiten daar dan nog maar even mee door te gaan. Hilarisch! En hij ziet er niet naar uit dat hij van plan is minder te gaan werken. Het is duidelijk zijn leven.
Inside Giorgio Armani’s Fashion Legacy
Hierbij de link naar het complete interview. Ga er even voor zitten: het duurt ongeveer een uur. Dit is echter geen straf: heerlijk luisteren naar Italiaans maakt dat je je bijna op vakantie waant … Enjoy!
Building a business ‘à la Armani’
Uit het interview kun je een aantal dingen leren over de manier waarop Armani omgaat met zijn business. Hoewel de interviewer hem op een bepaald spoor wil zetten, laat Armani dat niet gebeuren (sterk!) en dat is dan ook waarschijnlijk typerend voor wie hij is.
Hands-on american style
Armani hanteert een zeer praktische manier van kijken naar business. Een manier die voor veel ontwerpers niet van nature komt. Vaak draait het voor ontwerpers om het maken van mooie kleren, maar Armani beseft al gauw in zijn modeavontuur dat de commerciële kant van het bedrijf net zo belangrijk is als het product zelf. Daarnaast is hij ervan overtuigd dat kleding de tijd moet weerspiegelen en een duidelijke waarde moet toevoegen aan het leven van mensen:
” You may create come amazing clothes, but if you make clothes that are not part of the world we live in, they will be meaningless.”
Zijn vraag aan een ontwerper is dan ook: wat is je boodschap voor deze wereld? Waar sta jij voor?
Piano, piano …
De jaren zeventig vormden een compleet ander modelandschap dan nu. Armani heeft zijn bedrijf langzaam op kunnen bouwen. Hij beschrijft dat de wereld wat dat betreft heel anders in elkaar zit nu. Nu wordt een ontwerper gespot en in de markt gezet nog voordat hij ‘volgroeid’ is.
De manier waarop het bedrijf van Armani gegroeid is, heeft ertoe geleid dat hij volledig eigenaar is. Dat kunnen niet veel labels van deze omvang zeggen. De vraag hoe hij zijn opvolging wil vormgeven of voor zich ziet, heeft hij enigszins ontweken. Ik vermoed dat hij een vorm voor zich ziet waarin zijn werk voortleeft en vanuit een ‘foundation’ een bijdrage kan blijven leveren aan de modewereld en/of ontwerpers.
Branding
Het is Armani geweest die als een van de eerste ontwerpers bewust celebrities heeft ingezet voor de promotie van zijn merk. Opvallend. Tot zijn tijd werden bekende acteurs en actrices voor rode-loper events gekleed door kostuumontwerpers uit de filmwereld. Armani zorgde ervoor dat jonge acteurs zich hip en bijdetijds konden vertonen. Dat moet voor die acteurs een verademing zijn geweest! 🙂
Het is Armani gelukt om vanuit een moeder bedrijf verschillende labels succesvol in de markt te zetten. Hoe hij dat heeft gedaan kan ik eindelijk begrijpen na het boek ’22 Immutable laws of branding’ gelezen te hebben (aanrader: lees ‘m als ebook op vakantie!).
Hij vertelt dat dit systeem voor hem werkt omdat hij intern zijn bedrijfsprocessen heeft geoptimaliseerd voor alle brands samen. En elke brand heeft zijn wordt gerechtvaardigd vanwege een eigen verhaal, een eigen stijl, een verschillend kwalitetisniveau en een eigen prijsstelling.
De verschillende labels van Armani zijn:
Emporio Armani
Focus on young people, trends, show during Milan Fashion Week
Armani Collezioni
Formal and business style, older age group
Armani Jeans
Denim related fashion label
Armani Exchange
More accessible brand, inspired by street culture and dance music
Armani Privé
Haute Couture line
Armani Junior
Luxury child brand
Armani Cosmetics
Beauty products
Dining, Hotels and Resorts
Interior Design
Behalve de verschillende doelgroepen, inspiratie en kwaliteit, heeft elk label andere verkoopkanalen.
Ik heb veel respect voor iemand die op zijn tachtigste nog zo geniet van een werkzaam leven. Die gewoon nog steeds elke dag nieuwe dingen ‘neerzet’ en blijft bouwen aan de toekomst. Ik hoop dat ik zo oud mag worden.
Hoe kijk jij naar dit interview? Wat heb jij eruit onthouden als interessant en van betekenis? Ben benieuwd naar jullie reacties. #pleaseletmeknow #share
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.