Wat draag je wanneer?
Zoals beloofd in mijn eerdere post ‘Goed Gekleed’, besteed ik vandaag aandacht aan kleding voor elke gelegenheid. Om te beginnen kun je jezelf de vraag stellen: draag ik elke dag hetzelfde? Kan ik dezelfde kleding dagelijks dragen zonder uit de toon te vallen?
Ben benieuwd wat jou reactie hierop is. Aarzel niet om een bericht hieronder te plaatsen. Het is altijd interessant om te zien hoe andere mensen omgaan met zoiets ‘gewoons’ als kleding.
Goed. Deze vraag heb je dus beantwoord voor jezelf. Volgende logische vraag is deze: kies je hier bewust voor? Of doe je dit uit gemakszucht? Of denk je er helemaal niet bij na? Een andere mogelijkheid is, dat je geen idee hebt hoe je je zou kunnen kleden voor verschillende gelegenheden. Daar zijn dan mensen zoals ik voor. Ik weet veel van kleur, ontwerp, mode en allerlei ongeschreven regels die mensen kunnen helpen om door middel van hun kleding telkens weer de juiste snaar te raken. De impact van wat je draagt is groot. Niet alleen voor je omgeving, maar juist ook voor jezelf.
Hoe sta jij ‘s morgens voor je kledingkast?
De wanhoop voor een volle kledingkast te staan en te denken: ‘ik heb niets om aan te trekken’ herken je misschien wel. Is het niet onlangs dat je dit verzuchtte, dan was het wellicht vlak voor een belangrijke gebeurtenis in je leven, waar je garderobe niet op berekend was.
Om het verhaal te illustreren, heb ik een eenvoudige moodboard gemaakt van twee soorten rokken. De tekst erbij is duidelijk:
Stel je voor dat je voor een stevige work-out naar de sportschool gaat. Trek je dan een delicate panty aan met het kanten rokje uit de party-serie? Ik denk het niet! Het zou hangen in stoom van douches, omgeven worden door deodorantsprays, en mogelijk zou het op de grond vallen en tussen bezwete sportkleren terecht komen. Daar is dit rokje duidelijk niet voor gemaakt; niet geschikt qua materiaal, maar ook niet passend voor de omgeving.
Ander voorbeeld: je gaat naar een Red Carpet event, waar iedereen in het lang komt en zich een dag lang heeft laten mooimaken door kappers en visagisten, en je besluit om je afgetrapte gympen uit de kast te halen en je fashionable, korte spijkerrokje erbij te dragen. Goed idee?
Nuances tellen
Dit zijn twee extreme voorbeelden die ik noem omdat ze makkelijk te onthouden zijn. In mindere mate kun je met kleding wel of niet passend gekleed zijn in talloze situaties. Het is handig als je garderobe zodanig is samengesteld, dat je op deze nuances in kunt spelen door combinaties te maken die een kledingstuk ophalen of juist wat afzwakken.
Ter afsluiting noem ik een aantal praktische richtlijnen voor het kiezen van kleding voor dagelijks gebruik. Stel jezelf de volgende vragen als je overweegt een kledingstuk voor dagelijks gebruik aan te schaffen.
Vraag jezelf af:
– Staat de kleur mij goed?
– Past de vorm bij mijn lichaamsbouw?
– Kan ik dit kledingstuk combineren met andere kledingstukken?
– Is het materiaal wasbaar? Of kan ik het regelmatig laten stomen?
– Heb ik schoenen, een tas en een jas om hierbij te dragen?
Wanneer je op al deze vragen positief kan antwoorden, dan ben ik er zeker van dat je van dit kledingstuk heel veel plezier gaat hebben op verschillende gelegenheden!
Plaats je reactie hieronder. Heeft dit bericht je geholpen om met nieuwe ogen naar jezelf te kijken en naar de manier waarop je je kleedt? En hoe dan?
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.