Schetsen: iPad Apps voor modeontwerp
Maak jij kleding of werk je (mee) aan collecties? Dan heb je zeker de noodzaak gevoeld om je ideeën op papier te zetten. Wellicht heb je tekenlessen hierin gevolgd om te leren werken met de juiste verhoudingen in je model, het weergeven van stofgevoel en het ontwikkelen van een eigen stijl. Geweldig! Deze vaardigheden kun je steeds verder ontwikkelen en in talloze situaties gebruiken.
Voor mijn eerste couture collectie werkten we met zulke handmatige schetsen. Het kostte behoorlijk veel tijd. Wanneer ik de schets in een digitaal moodboard wilde verwerken, moest er eerst een foto worden gemaakt, die vervolgens in het document kon worden ingelezen. Een beetje omslachtig in dit digitale tijdperk.
Natuurlijk zijn er veel tekenprogramma’s voor de computer. Hiervoor is een behoorlijke vaardigheid met de computer gewenst, of een uitgebreide cursus, om deze programma’s te beheersen. Daarbij komt, dat de aanschaf van deze programma’s voor een kleiner bedrijf of atelier een rib uit het lijf kan betekenen. Wat zeg ik? Voor velen zal dit zelfs geen haalbare kaart zijn. En voor verschillende ‘tekeningen’ (schetsen, patronen) worden ook verschillende programma’s gebruikt.
Ik moet je eerlijk bekennen: ik ben hier nooit aan begonnen. Ik houd erg van potlood en papier. Het geeft mij meer het gevoel van controle. Het gevoel dat ik precies zie wat ik doe.
Totdat …. ik in aanraking kwam met Lotte! Lotte had een iPad Pro aangeschaft met teken-pen en deelde met mij haar enthousiasme voor de mogelijkheden hiervan. Voor het eerst had ik het gevoel: dit kan ik ook!
iPad: schetsen in het digitale tijdperk
Voor het maken van een modeschets met de iPad zijn er verschillende mogelijkheden. Als je volledig vanuit je eigen ideeën wil werken, is er de App ‘Procreate’. Daarover vertel ik je later nog meer.
Vandaag laat ik je zien hoe ik een eenvoudige schets maak met behulp van de App ‘Prêt-à-Template’. Deze App is speciaal ontwikkeld voor modeschetsen en werkt, zoals de naam al suggereert, met templates. Dit zijn voorbeelden die je als leidraad kunt gebruiken:
- templates van modefiguren in verschillende houdingen (er zijn niet alleen figuren in modellen-maten, maar ook curvy models, kinderen, baby’s, mannen en mensen in een rolstoel)
- templates van kleding, variërend van sportief tot zakelijk, van natuurlijk tot heel feestelijk.
Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van een schets op de iPad, gemaakt in de App Prêt-à-Template. Bovenaan zie je een balk met kleuren, en rechts daarvan roze lippen. Dit is het kleurenpalet voor het tekenen van lippen.
Aan de linkerkant van het scherm zie je drie sliders. Hiermee zijn de templates zichtbaar te maken. Er staan er drie naast elkaar voor een zij-aanzicht, een voor-aanzicht (dat is wat je nu ook als schets ziet) en een achter-aanzicht. Op deze foto zijn de sliders naar beneden, wat betekent dat je de templates niet ziet. Je gebruikt ze om globaal of heel precies de houding en vorm over te nemen. Daarna verwijder je de template en is het helemaal jouw tekening.
Rechts zie je allerlei tools, waarmee je kunt tekenen, knippen en plakken. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Dat zie je niet terug in deze eenvoudige schets. Maar het principe zie je al wel: een eigen tekening met eigen look, waarbij de stof zelfs is ingevuld.
Wist je dat …
- je eigen kleurenpaletten kunt inlezen in de App?
- je foto’s met prints kunt gebruiken van internet en deze als stof kunt toepassen?
- je de schetsen moeiteloos met anderen kunt delen?
- je de iPad altijd mee kunt nemen en zo ‘verloren’ momenten kunt gebruiken om je ideeën te verwerken?
- er een goedkopere iPad is uitgebracht gericht op scholieren, die werkt met de Apple Pencil waarmee je met dit soort Apps kunt werken?
- je geen scanner nodig hebt?
Ik kan nog wel even doorgaan, maar je begrijpt de strekking: ik ben laaiend enthousiast!
In de video hieronder zie je hoe ik deze schets stap-voor-stap heb gemaakt.
Dit is nog maar het begin
Deze App en de mogelijkheden ervan zijn nog maar het begin! De komende tijd zal ik nog een aantal andere vondsten met jullie delen. Vondsten die niet alleen interessant zijn vanuit creatief oogpunt, maar die ook een commerciële functie kunnen hebben.
Nee … wees niet bang dat hiermee de focus op ambachtelijk werken verloren gaat. Het geeft juist creatieve, nieuwe mogelijkheden om te communiceren. En nieuwe mogelijkheden om met creativiteit inkomen te genereren. Deze mogelijkheden zullen niet voor iedereen belangrijk of interessant zijn, maar voor sommigen kunnen ze de sleutel vormen naar realiseren van een droom.
__________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Dutch Couture Academy -Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de mode industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.