Materialen als uitgangspunt
Heerlijk vind ik het om te experimenteren met materialen! En jammer genoeg doe ik dat te weinig. Het maakproces (of het nu gaat om borduren, timmeren of schilderen …) kun je benaderen vanuit allerlei gezichtspunten en inspiratiebronnen. Niet zelden raakt een maker/ ambachtsman of -vrouw of kunstenaar geïnspireerd door materiaal. En elk materiaal leent zich voor onderzoek, of zo je wilt: het experiment. Je kunt jezelf allerlei vragen stellen, zoals bijvoorbeeld:
- wat weet je al over het gebruik van dit materiaal?
- waar wordt dit materiaal in toegepast?
- welke technieken heb ik nodig om dit materiaal succesvol toe te passen?
- kan ik een andere interpretatie van het materiaal bedenken die er een twist aan geeft?
- kan ik dit materiaal op een ongewone manier toepassen?
- kan ik het materiaal vergroten of verkleinen?
- kan ik dit materiaal bewerken? en hoe dan?
En bij elk van bovenstaande punten kun je een nieuw inzicht opdoen. Niet alleen door erover na te denken, maar vooral ook door ermee aan de slag te gaan en dit idee vorm te zien krijgen.
Nieuw materiaal uit vreemde hoek …
Zodra er een paar stagiaires rondlopen, begint het bij mij te kriebelen … Zo ook dit najaar. In september kwamen Jodie, Burcu en Susan in het atelier voor hun laatste stage vóór hun afstudeerproject van hun modeopleiding. Met zoveel nieuwe krachten en jonge inzichten in huis is de keus snel gemaakt: we gaan aan de slag met dingen die zijn blijven liggen!
Misschien ken je ze wel: rietjes om uit drinken van papier. Deze hippe trend vind je in allerlei woonwinkels met frisse prints. Toen ik een zwart-wit versie hiervan in huis had, leek het mij jaren geleden een leuk idee om er kralen van te maken.
Zo gezegd, zo gedaan. Het was iets ingewikkelder dan ik dacht. Het rietje doorknippen bleek geen optie; het rietje wordt dan platgedrukt en verliest zijn charme. Uiteindelijk bleek er een aanvaardbaar resultaat te ontstaan door het rietje met een rolmes in gelijke stukken te snijden. Meten en nauwkeurig werken, want je ziet elke millimeter.
Deze langwerpige kralen lagen nu dus al jaren in een hoekje te wachten op verwerking. In mijn ogen waren het kralen. Kralen die passen binnen een krachtig, modern borduursel.
Experiment
En nu komt de grap. Ik geef het zakje met kralen aan Jodie en zeg: hier heb je zelfgemaakte ‘kralen’ en wat rubber koord, dat je ook in stukken kunt snijden en als kraal kunt gebruiken. Bedenk jij hier een leuke verwerking voor? Ik ben dus in de vooronderstelling dat Jodie iets gaat borduren.
Jodie is echter een heel ander spoor gaan volgen. Geïnspireerd door het materiaal.

Ze heeft een soort bloem gemaakt van het rubberkoord, waar de kralen aan geregen zijn. Door deze bloem te herhalen, is er een soort ketting van bloemen ontstaan, die je op allerlei manieren tot een accessoire kunt omvormen.
Wat dit wat ik zocht? Nee. Is het gaaf? Ja! Het brengt me op nieuwe ideeën. En dat is precies wat er gebeurt wanneer je gaat experimenteren met materiaal. Je benadert het van verschillende kanten, probeert iets uit. Het hoeft daarbij overigens niet ‘af’ te zijn of bruikbaar. Het proces is op zichzelf vaak al een bron van inspiratie …


De uitdaging
Tijdens de opleiding Mastering Broderie d’Art ga je ook experimenteren met materialen. Je leert eerst de traditionele technieken, materialen en toepassingen, maar daarna wordt je aangemoedigd om buiten gebaande sporen te treden en zelf op onderzoek te gaan. Het begrip van materiaal en techniek neemt daar met sprongen door toe!
Wist je dat er op Facebook een internationale groep is rondom haute couture borduren? Hier zie je hoe anderen omgaan met technieken en materialen. Heel inspirerend!
Wat je zelf ook doet op het gebied van ‘maken’: dit is de uitdaging:
- kies een materiaal dat je al kent
- bekijk het los van wat je er normaal gesproken mee doet
- laat je inspireren door het materiaal
- experimenteer met een nieuw soort gebruik of techniek
- laat je verrassen door de uitkomst
Let op: verwacht niet perfectie of een bruikbare oplossing. Geniet van het proces en wat het je kan brengen.
Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar je ervaringen. Dus deel ze graag onder deze blogpost.
___________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de modeindustrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.