Rommel of kwaliteit?
In oktober is de eerste opleiding Broderie d’Art van start gegaan. Vijf vrouwen bekwamen zich verder in het haute couture borduren, met de bedoeling niet alleen de techniek beter te beheersen, maar ook om te ontdekken of en hoe zij hier wellicht inkomen mee kunnen verwerven. Een heel avontuur …
Om de opleiding optimaal te laten aansluiten bij deze groep, heb ik hen een aantal feedback-vragen voorgelegd. Dit is niet alleen waardevol voor henzelf (even stilstaan bij verwachtingen en realiteit) maar ook voor de kwaliteit van de opleiding in het algemeen. Ik ben dan ook heel blij dat elk van hen de tijd heeft genomen om te reageren.
Voor mij sprong één zinnetje in een reactie eruit. Waarom? Omdat de cursist concreet iets wist te benoemen dat voor mij een vanzelfsprekendheid is, een basis die werk voor mij zinnig en waardevol maakt. Benieuwd welke zin het betreft?
“Het materiaalzakje is elke keer weer een prettige verrassing! Je gebruikt het mooiste materiaal en laat ons niet oefenen met “rommel”.
Dit lokt bijna de reactie ‘ Ja, duh …’ bij mij uit. Bijna. Tot ik mij realiseer dat, wat voor mij een vanzelfsprekendheid is, dat voor anderen niet hoeft te zijn. Het blijkt op te vallen. Graag leg ik jullie dan ook mijn ‘logica’ van kwaliteit’ uit.
Wat is kwaliteit?
Laten we het begrip ‘kwaliteit’ eerst definiëren:
Volgens het Van Dale Groot woordenboek hedendaags Nederlands wordt hieronder het volgende verstaan:
0.1 bepaalde , hoedanigheid, mate waarin iets geschikt is om voor een bepaald doel gebruikt te worden> deugdelijkheid, waar voor je geld
0.2 eigenschap
0.3 hoedanigheid, functie
0.4 goede hoedanigheid
0.5 (schaaksp.) het verschil in waarde tussen b.v. een toren en een paard of loper
Vrij vertaald in dit verband zou je kunnen zeggen dat er in de cursus materiaal gebruikt wordt dat geschikt is voor het doel, dat deugdelijk is en een functie vervult.
Pffff … gelukkig!
Over dat ‘geschikt-v00r-het-doel’ kan nog veel gezegd worden. Naar mijn mening zijn allerlei niet-geëigende materialen zeer geschikt om mee te borduren; en zodra je openstaat voor spontane ingevingen kun je je borduurwerk eigentijds en bijzonder maken. Maar dat even terzijde.
Wat betekent kwaliteit voor mij?
Kwaliteit betekent voor mij dat ik graag werk met materialen die de inspanning en tijd die ik besteed aan het maken van een borduurwerk, een kledingstuk of iets anders, de inspanning en tijd waard maken. Op het moment dat ik zou werken met materiaal dat bij een eerste gebruik gaat rafelen, glans verliest of uit vorm raakt, zouden mijn inspanningen immers voor niets zijn geweest! Ik zou niet van het resultaat hebben kunnen genieten. Je kunt het ook zo bekijken:
* Van kwaliteit krijg je nooit spijt
* Kwaliteit biedt je langer plezier
* Kwaliteit zorgt voor een mooier kledingstuk
* Kwaliteit is subtiel
* Kwaliteit voorziet in de menselijke behoefte zich te omringen met mooie dingen
* Kwaliteit voorziet in de behoefte aan comfort
* Kwaliteit is duurzaam ( heel hip om te noemen; hoor ik meteen bij deze trend …:) )
* Kwaliteit maakt zelfs van een trendy kledingstuk een blijvertje, door mooie details
Kwaliteit is voor mij een basisgegeven. Iets waarmee ik ben opgegroeid, wat ik soms heb losgelaten, maar waar ik altijd weer naar terugkeer. Kwaliteit is namelijk blijvend. Om een voorbeeld te noemen: kijk eens naar quilts van honderden jaren oud.Deze behouden hun schoonheid.
Als je met een beperkt budget een gezin onderhoudt, dan moet je creatief zijn. En zo heb ook ìk uit oude kleding kinderjassen gemaakt en van lapjes op de markt hele garderobes in elkaar gedraaid. En dat was allemaal goed en leerzaam. Soms pakte dat goed uit, soms minder.
Tienerdochters hebben zich jarenlang uitgeleefd bij de populaire modewinkel H&M, maar keren ook langzaamaan weer terug naar de èchte wereld: de wereld waar dingen kapot gaan en weer vervangen moeten worden. En he: dat vervangen van kleding komt minder vaak voor bij kwalitatief goede kleding dan bij goedkope massaproducten!
Mijn liefde voor kwaliteit zorgde ervoor dat ik voor mijn opleiding in haute couture borduurtechnieken lessen volg bij Ecole Lesage in Parijs: de meest toonaangevende borduurschool ter wereld, die onderdeel uitmaakt van Chanel. De school waar kwaliteit een vanzelfsprekendheid is die aanstekelijk werkt. En die dan ook mensen aantrekt uit Europa, maar ook uit de Verenigde Staten, Vietnam, Japan en Australie!
Genoeg hierover. Je snapt de clou. Kies altijd voor de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven. Deze keus betaald zichzelf dubbel en dwars terug!
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Vandaag hebben wij de start van Het Ambachtshuis Brabant bekend gemaakt, het nieuwe netwerk van leermeesters in Zuidoost-Brabant. Wie een ambachtelijk vak wil leren of op zoek is naar inspiratie in ambachtelijk vakmanschap kan hiervoor terecht bij Het Ambachtshuis Brabant.
Ik zou graag eens kennis met je maken om te onderzoeken of je interesse hebt om voor Het Ambachtshuis Brabant een masterclass of workshop(s) te geven?
Mvg,
Karin Vos
06-53511856