Feestelijke uitreiking certificaten
Dinsdag 28 juli 2015 was een feestelijke dag: twee cursisten konden hun certificaat in ontvangst nemen. Bijzonder voor allebei, want aan de succesvolle afronding van een cursus van deze omvang gaat enorm veel tijdsinspanning vooraf. Een inspanning die je soms niet afziet aan het kleine oppervlak van het geborduurde project.
Mastering Broderie d’Art niveau 2
Michèle Verschoor heeft het programma van Mastering Broderie d’Art niveau 2 gevolgd. Uitgangspunt hierbij is het maken van een ontwerp op basis van een stuk kant, dat bewerkt en geborduurd wordt. Van deze stof wordt vervolgens een lingerie tasje gemaakt. Alle technieken zijn behandeld en het werk ziet er prachtig uit. Omdat Michèle toch nog elementen miste in haar ontwerp, hebben we deze laatste lesdag besteed aan het vervolmaken van het ontwerp. Eerst op papier (dan kun je nog lekker experimenteren, en alles wat je niet zint uitgummen), en daarna op de stof. Hierdoor was er onvoldoende tijd om het tasje nog in elkaar te zetten. Natuurlijk ben ik blij dat Michèle beloofd heeft het eindresultaat nog te komen laten zien.
Eerste online cursist rondt cursus af
Bijzonder is dat vandaag de eerste cursist van het online cursusprogramma Mastering Broderie d’Art (niveau 1) haar certificaat in ontvangst mocht nemen. Jolinde Verbaandert, afgestudeerd als textiel designer aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design, zocht na haar afstuderen een nieuwe, bijzondere techniek om stoffen te bewerken, die zij zou kunnen combineren met wat zij al tijdens haar opleiding heeft geleerd. Zij vond dit in broderie d’art en besloot het online programma te gaan volgen.
Het resultaat van Jolinde ( let vooral op de tweede foto: de ONDERKANT van het borduurwerk! Bijna net zo mooi als de bovenkant …):
Het eindwerkstuk is een proeve van bekwaamheid qua borduurtechniek. Het ontwerp is echter voor elke deelnemer een persoonlijk ontwerp op basis van een moodboard. Hier zie je het moodboard van Jolinde dat zij gebruikte om tot haar ontwerp te komen:
Tijdens de online cursus leer je niet alleen met de Lunévillenaald te werken, een techniek die je de mogelijkheid geeft om ‘snel’ kralen en pailletten te verwerken, maar ook hoe je kunt borduren met andere materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chenille garen, raffia en gouddraad. Deze technieken werden al een eeuw geleden gebruikt voor couture japonnen.
Het aantrekkelijke van deze technieken is, dat wanneer je ze combineert, er een spannend effect ontstaat in textuur, glans en licht. Dat je hiermee kunt werken in allerlei stijlen en sferen maakt het extra aantrekkelijk. Romantisch, modern, minimalistisch, geometrisch … het kan allemaal!
Cursisten worden dan ook aangemoedigd om naast opdrachten die vastliggen om de techniek onder de knie te krijgen, veel te experimenteren met deze materialen. Zo kan ieder een eigen handschrift ontwikkelen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.