Dutch Couture Academy
Dutch Couture Academy heeft een uitgebreid cursusaanbod voor couture technieken op het gebied van naaien, patronen maken en borduren. De cursussen richten zich op het ontwikkelen van ambachtelijke manieren om te creëren, waarbij gewerkt wordt vanuit inspiratie, in een zoektocht naar een eigen handschrift.
Couture Patronen
De cursussen die je op deze pagina vindt, zijn gericht op het maken van couture patronen. Kenmerkend hiervoor zijn de mooie pasvorm en de bijzondere belijningen. Unieke ontwerpen voor unieke personen.
_____
Shingo Sato was bij Dutch Couture Academy van 1-5 augustus 2022
Tot mijn grote plezier bezocht Shingo Sato deze zomer Dutch Couture Academy voor een high level training in Creative Moulage. In deze bijzondere, intuïtieve manier van mouleren komt het beste van Japanse patroontechniek met moulage technieken samen in een vloeiend samenspel in de derde dimensie.
Shingo Sato is al jaren een begrip als het gaat om bijzondere patroontechnieken. Zijn uitgebreide online trainingsprogramma volgde ik jaren geleden en werd zo als eerste in Nederland een TR Master.
TR verwijst naar de techniek door hem ontwikkeld waarbij hij een patroon stap voor stap transformeert tot een waar kunstwerk. Sato is een boegbeeld voor wat velen “Japanse Patroontechnieken” noemen.
Inmiddels heb ik meerdere trainingen bij hem (online) gevolgd, heb ik zijn technieken toegepast in mijn eigen couture collecties en voor klanten, en heb ik in zijn technieken lesgegeven èn heb ik lezingen over Japanse Patroontechnieken verzorgd. Nog nooit echter heb ik hem live ontmoet. Ik zie er dan ook enorm naar uit om deze dagen onder zijn leiding met jou en anderen aan de slag te gaan!
Hoe ziet Creative Moulage er uit?
Bij Creative Moulage wordt er op het lichaam als het ware met stof en schilderstape geboetseerd. Hierbij heb je ultieme controle over de uiteindelijke (vloeiende, perfect passende) vorm. Pas daarna worden de naden in het model getekend. Hierin verschilt deze vorm van moulage totaal van de traditionele vorm van mouleren. Dit brengt ook naai-technische uitdagingen met zich mee. In deze cursus leer je hiermee om te gaan.
Doordat we cross-cultureel werken, wordt er verwacht dat je Engels verstaat en dat je je open en flexibel opstelt. Voor de liefhebber van nieuwe ervaringen, technieken en contacten. Verder ben je in staat om zelfstandig een kledingstuk in elkaar te zetten en heb je enig ruimtelijk inzicht en begrip van patronen.
Ben jij een ambitieuze modemaker? Deze high value Zomer Masterclass was uniek! Dit was er en nog meer:
- een inspirerende omgeving waar je jouw patroon skills naar een volgend niveau werden getild
- nieuwe ideeën en inspiratie waardoor je je werk met andere ogen gaat bekijken
- nieuwe mensen leren kennen die jouw passie voor patronen delen
___
Patroontechniek: Moulage
Bij moulage wordt op drie-dimensionale en intuïtieve manier een patroon ontwikkeld voor kleding. Om tot een ontwerp te komen, wordt hiervoor stof rond een lichaam of paspop gedrapeerd. De uitwerking met stof kun je vervolgens vertalen naar een papieren patroon. Deze methode wordt in de haute couture, en door modeontwerpers in het algemeen, veelvuldig toegepast.
Door de valling van de stof op de pop komen spontane ontwerpen tot stand die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Deze verrassing maakt het ontwerpen extra leuk. Mijn couture collectie, die ik heb gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashionweek, is tot stand gekomen via moulage.
Materialen
Voor deze cursus heb je de volgende materialen nodig:
- paspop (vooral van belang bij het werken op eigen maten, er zijn enkele paspoppen in het atelier beschikbaar voor wie met openbaar vervoer komt)
- stevige, ongebleekte katoen
- stofschaar en papierschaar
- véél spelden
- pen en papier voor aantekeningen
- lange lineaal en een ‘french curve’ (gebogen lineaal)
- patroonpapier
- zwarte en rode fine-liner/ marker
Vooropleiding
Om deel te nemen aan deze cursus is geen speciale vooropleiding vereist. Wel wordt er verwacht dat je met de naaimachine overweg kunt en dat je weet hoe een kledingstuk in elkaar wordt gezet.
Patroontechniek: Japanse Patroontechniek | TR pattern cutting
Enkele jaren geleden heb ik als eerste Nederlandse een opleiding gevolgd bij de Japanner Shingo Sato. Sato is de ontwikkelaar van een revolutionaire manier van patroonbewerking: Transformational Pattern Cutting. Bij deze manier van werken wordt een combinatie gemaakt van patroonteken- technieken en -moulage, waarbij een oneindige hoeveelheid manieren tot driedimensionale ontwerpen tot stand komen. Heel spannend! Het vraagt ruimtelijk inzicht, nauwkeurig knippen en naaien, en een flinke dosis lef om hiermee aan de slag te gaan.
In twee dagen leer ik je de basisprincipes van deze manier van werken. Hiermee krijg je meer inzicht in patronen en hoe je daar een eigen draai aan kunt geven.
Worden jouw kledingontwerpen gedicteerd door traditionele coupe? Met telkens dezelfde basiselementen van schoudernaden, armsgaten en coupenaden? Transformatieve Reconstructie rekent af met dit fenomeen en opent nieuwe perspectieven.
Met deze techniek zul je na enkele dagen in staat zijn om een eenvoudig kledingstuk om te toveren in een kunstwerk.
TR patroontechniek is een coole techniek waarbij je een kledingstuk in 3D gaat manipuleren voordat je het in 2D verder uitwerkt. Hierbij begin je met een toile (pasmodel) dat je een paspop of model aantrekt. De volgende stap is om met een pen rechtstreeks op de stof je ontwerp lijnen uit te zetten. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, haal je de toile van de pop of model af en knip je het volgens de ontwerp lijnen uit. Nu heb je platte patroondelen die klaar zijn om gebruikt te worden. Bij sommige technieken worden deze patroondelen eerst nog in 2D verder bewerkt alvorens je de patroondelen uit de goede stof knipt en in elkaar zet.
In deze cursus worden verschillende technieken behandeld voor het bewerken van tops, mouwen en rokken. Naast de coupe-verwerking leer je de fijne naai-kneepjes om je ontwerp perfect in elkaar te zetten.
In de Cursus Japanse Patroontechnieken komen de volgende onderdelen aan de orde:
- basisvaardigheid transformational pattern design
- verschillende manieren om 3D te werken
- toepassing van origami in stof/model
- uitwerking tot complete, papieren patronen
- naaitechnische vaardigheden met betrekking tot de specifieke kenmerken van patronen die door middel van TR Pattern zijn ontstaan.
De ontwerpen zijn uniek en creatief, maar rusten wel op onveranderlijke basisprincipes van patroontekenen. De cursus staat nadrukkelijk open voor elke avontuurlijke naaister, maar is voor maatkleermakers, coupeuses en ontwerpers een fantastische aanvulling qua kennis en mogelijkheden voor ontwerp en realisatie van bijzondere kleding.
De cursus wordt gegeven gedurende twee dagen in de studio van Dutch Couture Academy
Veelgestelde vragen
Moet je kunnen patroontekenen?
Hoewel het handig is als je kunt patroontekenen, is dat geen vereiste om aan deze cursus deel te nemen. We gaan ervan uit dat je een ruime naai-ervaring hebt en inzicht hebt in de samenhang tussen verschillende patroondelen (voor-en achterpand, mouw, zakken, kragen etc.).
Ik ben coupeuse en ik maak al mijn patronen op maat; wat voegt deze cursus voor mij toe?
Met Moulage en Japanse patroontechnieken gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open, waarbij het spel met het creëeren van verschillende soorten volume geen grenzen kent. Je creativiteit krijgt beslist een boost en je ontdekt nieuwe mogelijkheden. De opdrachten kunnen voor jou worden uitgewerkt met een extra moeilijkheidsgraad. Je hoeft je zeker niet te vervelen! 🙂
Ik ben een enthousiaste amateur/ hobby naaister: kan ik deze cursus volgen?
Elke cursus bij de Dutch Couture Academy staat in principe open voor iedereen. Wij zijn ervan overtuigd dat motivatie de sterkste factor is bij het leren van nieuwe vaardigheden. Mocht je twijfelen of je niveau aansluit bij deze cursus, stuur dan een mail met foto’s van je werk naar saskia@saskiaterwelle.nl.
Heb ik een speciale vooropleiding nodig?
Om deel te nemen aan deze cursus is geen speciale vooropleiding vereist. Wel wordt er verwacht dat je met de naaimachine overweg kunt en dat je weet hoe een kledingstuk in elkaar wordt gezet.
Materialen
Voor deze cursus heb je de volgende materialen nodig:
- paspop (vooral van belang bij het werken op eigen maten, er zijn enkele paspoppen in het atelier beschikbaar voor wie met openbaar vervoer komt)
- naaimachine (er zijn machines aanwezig, maar ervaring leert dat het ‘t prettigst werkt op een vertrouwde machine)
- stevige, ongebleekte katoen
- ecru kleurig naaimachine-garen
- stofschaar
- véél spelden
- schilderstape ca. 19 mm breed
- pen en papier voor aantekeningen
- papierschaar
- lange lineaal
- french curve
- patroonpapier
- zwarte en rode fine-liner/ marker
De cursus Japanse Patroontechniek wordt gegeven op in het atelier van Dutch Couture Academy: Gasthuisstraat 16, 6981 CS in Doesburg.
________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op professionals in de mode die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.