Materialen
Bij broderie d’art wordt gebruik gemaakt van veel verschillende materialen. Kennen we bij het borduren van kruissteken alleen het gebruik van naald en splijtgaren, dan zijn de mogelijkheden bij broderie d’art aanzienlijk groter.
Het fijne en mooie daarvan is, dat je reliëf kunt creëren door onder andere verschillende diktes garen te gebruiken. En hierbij komt chenille garen om de hoek kijken …
Chenille garen
Chenille garen is een harig, zacht en volumineus garen. Er zijn verschillende soorten met elk hun eigen toepassing. Graag leg ik hier iets meer uit over dit bijzondere en luxe materiaal.
Bij chenille denk je aan fluweel, aan zacht en een voelbaar garen. Het vráágt erom om aangeraakt te worden. Ik gebruik twee verschillende soorten:
– chenille met een langharige structuur die een speciale gebruiksaanwijzing heeft:

Dit garen is verkrijgbaar in verschillende diktes, van 1,5 mm tot wel 8 mm dik. Bovenstaande dikte is verkrijgbaar in verschillende kleuren via mijn Etsy Shop.
– chenille met korte ‘haren’ dat gebruikt wordt zoals gewoon borduurgaren:

In bovenstaand borduurwerk zijn de kleine roze en zwarte bloemetjes in de onderrand geborduurd met dun chenille garen.
Rayon/polyester versus zijden chenille
Nu ben ik groot voorstander van het gebruik van mooie, pure materialen. Liefst natuurlijke. En dan zou je denken dat ik bij voorkeur zijden chenille garen gebruik.
In dit geval is niets minder waar! En daar is een reden voor. Zijden chenille garen is weliswaar prachtig, maar het ‘stroopt op’ wanneer je het door de stof trekt. Heel frustrerend en hierdoor is het voor veel toepassingen onbruikbaar. Kunststof chenille garen is sterker en eenvoudiger in gebruik.
Zijden chenille garen kun je wel eventueel opnaaien. Hierdoor wordt het niet door de stof heengetrokken en beschadigt het niet. Deze bewerkelijke toepassing is ook prachtig.
Heb jij vragen over bijzondere borduurmaterialen? Stel ze gerust door onder aan deze pagina een bericht achter te laten.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.