Chanel jasje: vorm en verwerking
Sinds vorig jaar wordt er af en toe in het atelier een cursus gegeven in het maken van een jasje op haute couture manier (grotendeels met de hand), geïnspireerd op het jasje dat Coco Chanel ooit ontwierp: het bekende ‘Chanel jasje’. Door de speciale verwerking van de voering krijgt een jasje dat op deze manier is gemaakt het comfort van een vest, terwijl het de uitstraling blijft behouden van een mooi jasje.
27 augustus 2018 kwamen Claire en Brigitte nog een laatste dag naar het atelier om aan hun eerste, zelfgemaakt Chanel jasje te werken. Hieronder deel ik alvast enkele foto’s met jullie. Natuurlijk hoop ik nog op meer foto’s. Binnenkort volgt ook het verhaal van Brigitte. Nu alvast dat van Claire:


Lang heb ik nagedacht voordat ik me voor de cursus ‘het maken van een klassiek Chanel-geïnspireerd jasje” aanmeldde. Ik volgde Saskia al enige tijd via Instagram en Facebook en wilde al heel lang een Chanel- jasje. Hoe cool is het om dit zelf te maken.
Ik twijfelde of ik het wel zou kunnen. Toch heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het gedaan. Hier heb ik geen spijt van gehad. Het was een heel avontuur.
Van tevoren wist ik dat het maken van het jasje ontzettend veel werk zou zijn. Dat was het ook, maar dat voel je dan ook terug wanneer je het jasje aantrekt. Het ziet er uit als een jasje, maar draagt als een vest. Dat komt doordat de voering is verweven met de stof; daarin zit ‘m het werk.Dit staat nog los van alle àndere zaken, zoals bijvoorbeeld de moulage. Ook daar zit veel tijd in, waardoor het jasje erg mooi aansluit. De moulage van het jasje, het op maat maken van het patroon was een hele bijzondere ervaring. Ontdekken hoe een jasje zo op jouw lijf gemaakt kan worden en daardoor erg goed zit, is heel gaaf.Het leukste aan het jasje maken vond ik het verwerken van de voering aan de buitenstof. Daarnaast is zien hoe het jasje vorm krijgt een fascinerend proces. Nog los van de trim uitzoeken, hoe leuk was dat! Ik was en ben geen ervaren naaister, maar dat zou je eigenlijk wel moeten zijn. Het vergt veel geduld en precisie.Ik heb geleerd dat je heel precies moet werken, en je net zolang moet uithalen tot het perfect is. Die inspanning zie je uiteindelijk ook echt terug in het mooie resultaat.Saskia heeft mij vertrouwen gegeven dat ik het kan, en het is gelukt. Zij heeft mij geïnspireerd om het beste uit mijzelf te halen. Na de eerste cursusdag dacht ik: ‘waar ben ik aan begonnen?’ Mede door alle hulp van Saskia is het een heel geslaagd proces geweest.-Claire van Lente- september 2018-


Goed nieuws: de nieuwe data voor de volgende cursus waarin je zelf zo’n fijn Chanel jasje kunt leren maken zijn bekend! In vier blokken van telkens twee dagen (in totaal dus 8 dagen) maak je onder begeleiding een jasje helemaal op maat. We passen het jasje op jouw lichaam af door middel van moulage. Hiermee heb je meteen een goed-zittend patroon om meer jasjes te kunnen maken na de cursus. Er wordt verwacht dat je tussen de blokken in tijd neemt om verder te werken aan het jasje. De cursusdagen zelf zijn niet voldoende om het jasje af te maken.
Cursus voor 1497,- euro exclusief BTW, exclusief materialen, inclusief koffie, thee en lunch. Na aanmelding ontvang je een gedetailleerde lijst met materialen voor die je voor deze cursus nodig hebt, en waar je deze kunt kopen. Tijdens de eerste les ontvang je een hand-0ut waarin alle stappen van het maken van het Chanel jasje op haute couture manier worden belicht. Dit is meteen een handig naslagwerk achteraf.
Heb je vragen over het Chanel-jasje of over de cursus? Stel je vraag in de comments hieronder. Ik bekijk de berichten hieronder regelmatig en beantwoord je vragen met plezier!
___________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de modeindustrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.