De constructie van het binnenwerk
Deze bruidsjurk is strapless, dat wil zeggen dat de panden niet doorlopen over de schouders, maar zonder enige band boven de borsten eindigen. Normaal gesproken ‘hangt’ een jurk aan de schouders. Bij een strapless jurk is dat niet het geval. En juist bij een lange avond-of trouwjapon, waar de rok vaak lang is, met vele meters stof, wordt het gewicht van de jurk dan aanzienlijk.
Door het gewicht van deze jurk, kan het zomaar gebeuren dat de jurk naar beneden ‘zakt’. Om dat te voorkomen wordt er een korset-constructie in de jurk gemaakt. Dit noem je het ‘binnenwerk’. Er zijn verschillende manieren om dit binnenwerk te maken. Elke methode heeft voor-en nadelen. Je kiest bij voorkeur een manier die past bij het model van de jurk en de persoon die de jurk draagt.

Ik zal je nu laten zien hoe deze jurk er aan de binnenkant uitziet. Deze jurk heeft twee lagen:
- de voering: gemaakt van ongebleekte katoen en voorzien van baleinen ter versteviging
- de buitenkant: geborduurd lijfje
Dat de voering van ongebleekte katoen is gemaakt, is een bewuste keuze: katoen absorbeert transpiratie en draagt prettig op de huid. De uitstraling past daarbij ook nog goed bij de stijl van de jurk. De naad-toeslagen zijn dicht gestikt om als tunnel te fungeren voor de baleinen. De baleinen geven vorm en stevigheid aan de jurk.
Waist Stay
Bovenstaande constructie is in het algemeen voldoende om de jurk op z’n plaats te houden tijdens het dragen, mits de jurk op maat voor de persoon is gemaakt. Er is echter een ‘truc’ die het geheel nòg steviger maakt. Hiervoor voeg je een zogenoemde ‘waist-stay’ toe. De waist-stay is een ceintuur aan de binnenkant van het korset.
Je maakt hiervoor precies ter hoogte van de taille (meet dit af op de persoon bij de eerste passessie!) een aantal ceintuur-lussen. Hier haal je een perfect passende smalle ceintuur door. Bij voorkeur maak je de uiteinden van elastiek, met voeringstof of zijde omkleed, zodat de ceintuur precies past. Je kunt de ceintuur ook precies op de maat van de persoon maken zonder elastiek.
Hieronder zie je stap-voor-stap hoe de ceintuur-lussen zijn op gestikt:
Je begrijpt waarschijnlijk wel wat er gebeurt: de ceintuur trekt de jurk strak tegen het lichaam van de draagster. Omdat de taille het smalste punt van het bovenlichaam is, kan de jurk hierdoor niet meer van z’n plaats. Wel zo’n prettig idee. Geen zorgen tijdens de trouwdag!
Ik hoop dat je hierdoor een duidelijker beeld hebt van de constructie en functie van een waist-stay.
Sluier, ceintuur en haarspeld
Om deze bruidsoutfit compleet te maken, is er van dezelfde bewerkte tule als die gebruikt is voor het borduurwerk een sluier gemaakt. De sluier is rondom afgewerkt met een zijden biaisband. Deze werd aangestikt met de machine en aan de andere kant met de hand vastgezet. Hierdoor is er geen zichtbaar stiksel, wat een cleane afwerking geeft.
De sluier wordt naar voren gedragen en kan daarna naar achter worden geslagen. Deze sluier kan worden vastgezet met een speciale haarspeld, gemaakt van handgesneden bloemen van parelmoer.
Losse Sleep
Tot slot is er van dezelfde tule ook een sleep gemaakt, die apart kan worden bevestigd aan de achterkant van het korset. Deze sleep geeft een koninklijke uitstraling aan de verder strakke jurk.
Dank je wel voor het lezen van deze blogpost. Mocht je vragen hierover hebben, plaats dan bericht onderaan deze blogpost.
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Dutch Couture Academy richt zich op (aankomend) professionals in de mode-industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.