Haute Couture Borduurwerk
Haute Couture borduurwerk kent verschillende vormen. Naast broderie d’art, de combinatie van borduurtechnieken zoals gebruikt in de Parijse haute couture, is er ook een techniek met de (Spaanse) naam: Al Aire. De bruidsjurk die ik in deze blogpost behandel, is dankzij deze techniek tot stand gekomen. Toch is het niet de klassieke vorm hiervan, maar een eigen interpretatie. Ik zal laten zien op welke manier ze verschillen.

De eerste foto hieronder is de klassieke vorm van Al Aire. Voor deze techniek wordt met behulp van een oude trapnaaimachine (die enigzins is aangepast), garen, band en lint op stof of tule gestikt in mooie bladmotieven. Door verschillende diktes in materialen te gebruiken en subtiele kleurverschillen is het mogelijk om rijke borduursels te maken.
Zoals je kunt zien op de foto, wordt de stof in een borduurring gespannen.
Door gebruik te maken met wat ik van deze techniek heb geleerd kwam het borduurwerk voor de bruidsjurk tot stand. In de foto hieronder zie je hoe dit in zijn werk ging:
In dit geval is er niet met garen en band gewerkt, maar met repen stof. Ook zijn er geen losstaande figuren gemaakt, maar is de stof volledig bedekt met borduurwerk. Het resultaat is een nieuwe structuur, die dankzij het gebruik van transparante materialen zijn lichtvoetigheid heeft behouden. Dit maakt het uitermate geschikt voor een bruidsjurk.
De foto hieronder laat het borduurwerk in nog meer detail zien. De gele draad geeft de rand van het patroon van het kledingstuk aan. Er wordt dus niet over de buiten-naad heen geborduurd. Hierdoor worden figuren in het borduurwerk dan ook niet ‘doorsneden’ door een naad, wat wel gebeurt bij het gebruik van kant-en-klaar geborduurde stoffen.
Het borduursel zelf is mat door de keus van de materialen. Daarom heb ik ervoor gekozen om er na het Al Aire borduurwerk nog met de hand natuurlijke parels aan toe te voegen en parelmoerkleurige pailletten met kleine kraaltjes. Hierdoor is er meer diepte in het werk ontstaan, en kan het licht spelen met de stof.
Werkvolgorde anders dan bij broderie d’art
De werkvolgorde bij de toepassing van Al Aire is anders dan bij broderie d’art. Eerst wordt het te borduren kledingstuk globaal in elkaar genaaid, waarbij de buste-partij wordt vermeden. Vervolgens wordt er over de naden heen geborduurd. Dit geeft een prachtige, afgewerkte look!
Lijkt het je wat om deze techniek ook te leren? Dat kan! Volg deze link voor het huidige cursusaanbod.
Dus blijf ontwikkelen en blijf dromen, want de wereld heeft dat speciale geschenk nodig dat alleen jij kunt delen; jouw gevoel voor stijl en vakmanschap. Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Dutch Couture Academy richt zich op (aankomend) professionals in de mode-industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.