Het programma Mastering Broderie d’Art is opgebouwd rondom de drie P’s:
- Praktijk ( de daadwerkelijke borduurtechnieken)
- Presentatie ( hoe communiceer je over je werk? zowel persoonlijk als via internet?)
- Portfolio ( hoe presenteer je je werk?)
Broderie d’Art is een verzameling technieken uit de haute couture om glamourous materialen met glans, volume en vorm te verwerken op stof. De toepassing is veelzijdig, maar aanwijzingen zijn er beperkt. Voor deze vorm van borduren geen kant-en-klaar pakketten. Je moet moeite doen om aan de juiste materialen te komen, en het borduurwerk wordt pas echt interessant als er een zekere gelaagdheid in zit. Om dit concept te beginnen doorgronden, doe je tijdens de opleiding Mastering Broderie d’Art experimenten met kleur en steek, in verschillende materialen.
Al met al vraagt het een behoorlijke portie doorzettingsvermogen en training om dit plaatje voor jezelf rond te krijgen. Naar mijn mening is het dan ook onvoldoende om je alleen te richten op de beheersing van de borduurtechnieken zelf. Het ‘sourcen’ (verzamelen) van de materialen, het maken van een uitgewerkt patroon, het verwerken van een sfeer, het invullen van het patroon met materialen … dit zijn allemaal essentiële stappen in het leerproces, die dan ook allemaal een plaats hebben in het professionele programma.
Borduur ontwerp met variatie
Voor het oefenen van de nieuwgeleerde technieken krijgen studenten telkens verschillende opdrachten. Soms is de uitwerking hiervan vrij, soms strikt aan banden gelegd. Eén van de eerste patronen is die voor een iPhone hoes. Eenvoudige takken die over elkaar heen vallen. Een combinatie van lijnen en vlakken. Niet te groot. En zonder vaste beschrijving hoe deze moeten worden ingevuld.
Je kunt je voorstellen hoe leuk het is om tijdens de cursusdagen te zien wat andere cursisten hebben gedaan met een ontwerp. De manier waarop iemand naar een ontwerp kijkt is telkens verschillend. De uitwerking dus ook.
Hieronder zie je een aantal ontwerpen. Sommige robuust. Andere verfijnd.
Dit is een van de eerste opdrachten en veel cursisten hebben moeite om te accepteren dat het nog niet perfect is. Maar wat is perfectie? Elke steek op zijn plaats? Of een mooi beeld neerzetten? De perfectie komt door goed te kijken en veel te doen. Het is juist leuk om te zien hoe na een aantal maanden dagelijks borduren je werk er zoveel beter uitziet! Ook dat proces is interessant om in een portfolio te laten zien. Hierdoor begrijpen anderen ook dat het veel inspanning vraagt om jezelf op dit vlak tot professional te ontwikkelen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.