Broderie d’art in je interieur
De laatste tijd krijg ik veel vragen over wat de mogelijke toepassingen zijn van Broderie d’Art. En waar ikzelf vooral geïnteresseerd ben in de combinatie van borduurwerk en kleding, zijn de mogelijkheden natuurlijk veel ruimer. Met broderie d’art kun je elke geweven stof verfraaien met kralen, pailletten en andere materialen. En net als bij de kleurrijke creaties uit de haute couture, geeft broderie d’art aan elk gordijn, elk kussen of elke stoelbekleding een rijke uitstraling. Denk aan de inrichting van landhuizen, kastelen en paleizen.
Stel je voor …
Zie je al voor je hoe je je inrichting op deze manier een eigen uitstraling kunt geven? Waarin je motieven en kleuren kunt toepassen die voor jou een speciale betekenis hebben?
Voor wie houdt van een strakke inrichting, of een landelijker uitstraling, lees even door! De techniek die broderie d’art bijzonder maakt, is ook op moderne manieren toe te passen. Strakke lijnen, grafische vormen, heldere kleuren … ALLES is mogelijk.
Om je een idee te geven hoe eenvoudig een stof kan inspireren tot borduurwerk, laat ik je hieronder zien hoe ik dit zelf heb toegepast toen ik nog maar nèt de beginselen had geleerd van het werken met de Lunéville-naald.
Kies voor doorzichtige stof
Omdat ik in de binnenstad woon zonder voortuin, komen de ramen van mijn woonkamer aan twee zijden pal op de straat uit. Dit betekent dat ik zonder passende raambekleding in een soort ‘aquarium’ woon.
Om toch een knusse zithoek te creëren heb ik aan de voorzijde de ramen bedekt met een panel van een handgeweven stof (ABA-I). Aan de zijkant zijn de panels deels omhooggetrokken zodat we aan die kant vrij uitzicht hebben. Zoals je ziet is de stof open van structuur en kun je er doorheen kijken. Bij de eerste projecten met de Lunéville-naald kan ik dat zeker aanbevelen: je kunt dan zien wat je aan het doen bent (je werkt met de Lunéville-naald vanaf de verkeerde kant van de stof. Die ligt dus boven. De kralen en pailletten voer je aan de onderkant aan en verwerk je een-voor-een). Van een restant van de stof heb ik een kussen voor de bank gemaakt. Hierbij heb ik het ingeweven bladmotief op sommige plaatsen benadrukt:
Je ziet hoe je met weinig middelen toch al iets kunt maken dat anders dan anders is. Inspireert dit jou om ook aan de slag te gaan met je interieur? Heb je mooie foto’s van voorbeelden die jij wil realiseren? Heb je vragen over de toepassing van Broderie d’art? Schrijf een commentaar onder deze blogpost en ik help je graag verder!
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Mooi,mooi Saskia,
Ik heb een ronde, quiltring . Is die ook geschikt om te borduren?
Vroeger heb ik met wol geborduurd op stramien, op een groot borduurvlak. Zoals u het beschrijft.
Ik vraag me af of ik een proefstukje thuis kan proberen,kan ik dan de naald bestellen, of raad u dat af, en eerst een proefles te volgen?
Dat zou ik wel willen, maar morgen, dat ga ik niet meer redden.
En, is het een probleem dat ik links ben?
Hartelijke groet, Nelleke
Beste Nelleke,
Zo te horen heb je al ervaring met naald en draad. Het fijne van een borduurring is inderdaad dat de stof wordt gespannen. Voor borduren met een gewone naald en draad op stevige stof (linnen bijvoorbeeld) is een borduurring dan ook geschikt.
Wil je werken met de Lunévillenaald, dan wil je beide handen vrij hebben, en dan werkt een losliggend frame op schragen prettiger. Vaak wordt er gewerkt op zijden organza. Voordeel hiervan is dat je kunt zien wat je met de hand onder de stof doet omdat je door de stof heen kunt kijken. Ideaal dus voor beginnende borduursters met de Lunévillenaald. Zijden organza is echter te dun om in een rond borduurframe op spanning te brengen zonder kunstgrepen.
Je begrijpt het al … ik ben een fervent voorstander van het werken op een losliggend borduurframe op schragen! 🙂 Dat losliggend is ook al handig, omdat je met broderie d’art dan weer aan de goede kant van de stof werkt, dan weer aan de verkeerde kant.
Je kunt altijd een naald bestellen, en proberen met filmpjes op Youtube erachter te komen hoe de Lunévillenaald werkt.
Zijn je vragen zo beantwoord?
Succes!
Groet,
Saskia
O ja, dit nog Nelleke: linkshandigheid hoeft geen enkele belemmering te zijn om te werken met de Lunévillenaald!