Op het gebied van haute couture borduurwerk valt enorm veel te leren. Neem bijvoorbeeld de haute couture borduurtechniek ‘Al Aire’. Hoewel het valt onder de noemer ‘hand borduurwerk’ wordt er bij deze techniek gewerkt met behulp van een oude trapnaaimachine. Dit is weer een heel andere techniek dan wat we kennen onder de noemer ‘Broderie d’Art’. Het heeft een eigen karakter en ook andere mogelijkheden.
Wanneer je deze techniek vergelijkt met Broderie d’Art, valt meteen op dat er veel sneller een spectaculair resultaat kan worden geboekt; althans … nádat je je de techniek hebt eigen gemaakt. En hoewel het lijkt om één techniek te gaan, biedt de toepassing van de techniek binnen vorm- en materiaal-keuze nog enorm veel spannende mogelijkheden.
Voor deze manier van borduren werk je met een oude (Singer) trapnaaimachine waarmee je band en garen borduurt op stof of tule. Nadat de naaimachine is omgebouwd tot een borduurmachine houdt je beide handen vrij om het band of garen te manipuleren terwijl de machine heel nauwkeurig het garen bovenop de stof vast stikt.
Haute couture, Theater en Ballet
Dankzij zijn opmerkelijke aanwezigheid op internet, kwam ik enkele jaren geleden in contact met Marco Jerez. Marco heeft zich al 25 jaar toegelegd op de techniek Al Aire in zijn geboorteland Chili. Hij werkt daar voor modeontwerpers en theater-en ballet gezelschappen. Hij vindt het heerlijk om zijn passie voor haute couture borduurwerk te delen en dat doet hij dan ook zeer uitgebreid via Facebook. Toen ik hem vorig jaar uitnodigde en vroeg of hij in Nederland les zou willen komen geven, reageerde hij met een volmondig JA!
Inmiddels heeft Marco de afgelopen twee jaar verschillende masterclasses Al Aire gegeven en ik kan maar één ding hierover zeggen: het was bijzonder. Met zijn warme persoonlijkheid wist hij elke cursist voor zich te winnen en mee te nemen op een bijzondere reis naar het ontdekken van de mogelijkheden van een simpele oude naaimachine, wat garen en creativiteit. Hij hielp ons over de eerste hobbels heen en maakte ons allemaal razend enthousiast.
Aantrekkkingskracht
Tijdens de open dagen in mijn atelier merk ik dat de demonstraties van dit borduurwerk enorm aanslaan. De uitstraling van het werken met oude gereedschappen waarmee oogverblindende borduursels tevoorschijn worden getoverd, is heel aantrekkelijk.
Masterclass Al Aire 1
Een tweedaagse masterclass ter kennismaking met de borduurtechniek ‘Al Aire’. Deze cursus staat open voor iedereen met interesse in dit bijzondere ambacht. De cursus wordt door Saskia gegeven in het atelier van Saskia ter Welle, Gasthuisstraat 16 in Doesburg.
Zelf meenemen: ongebleekte katoen, een klein borduurschaartje, doosje lange glaskopspelden, doosje extra naalden voor de naaimachine (borduur naalden, maat 90/14) en een kunststof borduurring van 20-23 cm doorsnede.
Het is mogelijk om een machine te gebruiken in het atelier. Echter, wanneer je serieus hiermee aan de slag wil gaan na deze introductie cursus, dan raad ik je aan zelf een machine aan te schaffen en mee te nemen naar de cursus. Dan kun je alvast helemaal vertrouwd raken met je eigen machine en eventueel benodigde aanpassingen aan de machine maken. Na aanmelding voor de cursus ontvang je een overzicht van alle dingen waar je op moet letten bij aanschaf van een oude trap naaimachine en hoe je de machine kunt ‘ombouwen’ om ‘m geschikt te maken voor borduren. Een naaimachine onderhoudsmonteur of een handige techneut kan je daar eventueel bij helpen.
Masterclass Al Aire 2
Een driedaagse masterclass in de borduurtechniek Al Aire, die openstaat voor cursisten die al een basis masterclass Al Aire hebben gevolgd. In deze cursus ga je een begin maken aan het ontwerpen en maken van een kledingstuk met toepassing van de borduurtechniek ‘Al Aire’. Er wordt met nadruk NIET gewerkt op tule, maar op een ‘vaste’ stof, zoals bijvoorbeeld zijden dupion, katoen of een andere stof ( let op: geen stretch stof!). Het is essentieel dat je goed voorbereid naar deze masterclass komt. Dat betekent dat je kilometers hebt gemaakt en de techniek beheerst. Ook verwachten we dat je al een ruime naai-ervaring hebt.
Wanneer je deze techniek niet speciaal in kleding wil gebruiken, maar zoekt naar verdieping van wat je geleerd hebt in de basiscursus Al Aire, dan ben je van harte welkom! Je kunt deze dagen dan gebruiken voor het verkennen van de mogelijkheden van een eigen ontwerp, en je techniek verder aanscherpen en ontwikkelen.
De materialen voor deze cursus neem je zelf mee. Denk aan stof, fournituren, versteviging, materialen voor het borduurwerk, garens, patroonpapier, eventueel een toile van je model, eventueel een mood board en natuurlijk je eigen naaimachine.
Reactie van een cursiste:
Superleuk dit! Niet makkelijk, maar wel gááf om te doen! Wat ik er vooral leuk aan vind, is dat het niet super precies is. Dat past wel bij mij. Dat wil niet zeggen dat het willekeurig is, maar het is ‘vrij’. Dat is prettig.
__________________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de mode industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.