Masterclass Tilburg 22 november 2012
Wat ik mij afvraag na het geven van de masterclass afgelopen donderdag: wie inspireert nu eigenlijk wie? 🙂 De masterclass is de aanleiding om elkaar te ontmoeten rond een bepaald thema, en in dit geval is dat Broderie d’Art. De mensen die zich aanmelden hebben daar allemaal een reden voor. Het samenkomen van verschillende mensen, met verschillende interesses, capaciteiten en doelen, maakt een masterclass een waar inspiratie- spektakel!
Zo ook 22 november. Rond kwart voor tien verzamelden zes vrouwen plus ik in het museumcafé ‘BIJ MOMMERS’ in het Audax Textielmuseum met een kop thee of koffie. Even bijkomen na de -soms lange- reis! We maken van de gelenheid gebruik om kennis te maken met elkaar en af te tasten wat de verwachtingen voor de dag zijn.
De meeste deelnemers komen voor nieuwe input , een aanvulling voor dat waar ze in hun persoonlijke leven al scheppend bezig zijn. Opvallend is daarbij, dat velen een professionele achtergrond hebben op textiel-, kunst- of modegebied, maar daar ‘niets’ mee doen. Om allerlei redenen verzeilen vrouwen in andere banen of verantwoordelijkheden. Het verlangen om dromen uit de jeugd nieuw leven in te blazen zijn dan een mogelijke aanleiding om zich op te geven voor een masterclass Broderie d’Art. Kijk, daar word ik nou vrolijk van!
Tijdens deze introductie verduidelijk ik meteen het doel van de masterclass: 1)een introductie geven in het werken met de Luneville naald. En daarnaast vooral: 2) uitzicht bieden op de ongelimiteerde mogelijkheden wanneer je deze techniek eenmaal beheerst.
Met dit doel nemen de deelnemers materialen mee naar de masterclass die hen inspireren, eigen werk, schetsen, foto’s … het maakt niet uit. Al deze materialen bieden geweldige gespreksstof en mogelijkheden tot het uitwisselen van ideeën.
Techniek en resultaat
Zodra we in het atelier aan de slag gaan begint het avontuur van het aanleren van de nieuwe techniek. Unaniem krijg ik hierbij te horen dat het ‘moeilijker is dan gedacht’. Het werken met de Lunéville-naald is fundamenteel anders dan borduren met een borduurnaald. Er wordt beroep gedaan op je fijne motoriek, de coördinatie tussen je linker-en rechterhand, en op je zicht. Al met al vergt het deze dag opperste concentratie!
Uitgangpunt voor wat er deze dag gemaakt wordt, is het volgende ontwerp:
Om dit in een dag af te krijgen heb je meer ervaring nodig. Daarom is het uiteindelijke hart in vereenvoudigde vorm uitgevoerd, zodat alle deelnemers met een werkstuk naar huis zijn gegaan. Dit kunnen zij naar keuze gebruiken voor een tasje, als versiering van een kledingstuk of naar eigen inzicht op een andere manier!
Eigen inbreng
Elke Masterclass is het voor mij een verrassing of, en wat de deelnemers meenemen om te delen, te bespreken of te laten zien. Dit keer bleek Saskia zelf al thuis aan de slag gegaan te zijn met de Lunéville-naald. Haar bijzondere materiaalgebruik wil ik jullie niet onthouden! Zo inventief ..!
Hier heeft zij op linnen een patroon gemaakt met pailletten. Het bijzondere hieraan is, dat deze pailletten door haarzelf gemaakt zijn van handgemaakt papier. Door met een perforator hiermee rondjes uit te ponsen en deze te voorzien van een gaatje, kon zij hiermee werken alsof het pailletten zijn. Zie je de subtiele kleurverschillen?
Op een ondergrond van organza zijn hier dubbelgevouwen stukjes schuingeknipte chiffon aangebracht. Deze zijn eerst geknipt en vervolgens gevouwen aan een draad geregen. Hiermee heeft Saskia ze verwerkt alsof het kralen zijn.
Hierboven zie je de verkeerde kant van de stof, waar de steken waarmee de chiffon is bevestigd te zien zijn. Tot slot nog een opmerkelijk materiaal: leer! Uit rood geverfd leer zijn met de hand rondjes uitgeknipt (denk even niet na over hoeveel tijd dit vergt … 🙂 ), waar aan de zijkant gaatjes in zijn gemaakt. Ook deze ‘pailletten’ zijn weer met de Lunéville-naald verwerkt:
Zoals zij zelf uitlegde, houdt Saskia niet zo van kralen. Dat bracht haar op het gebruik van andere materialen! Dank je wel dat ik dit mocht delen hier, Saskia!
Techniek is het begin
Zo zie je dat de technieken van het haute couture borduurwerk een uitgangspunt zijn. Hoe je hier vervolgens je eigen draai aan geeft, maakt het interessant!
Op Pinterest heb ik daarom een moodboard aangemaakt voor alle deelnemers van de Masterclasses. Vind jij het leuk om mede-pinner te worden en met ons jouw inspiratie of werkstukken te delen? Stuur mij een email en ik nodig je uit! Mail naar: saskia@saskiaterwelle.nl
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.